NB I

Nemes bosszút állt a Videoton

A fehérváriak a Ligakupa-pofon után bajnoki meccsen 1-0-ra győztek a Ferencváros ellen, a Puskás-stadionban.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 25. forduló
Ferencvárosi TC – Videoton FC 0-1 (0-1)
Puskás Ferenc Stadion, 10 ezer néző. Játékvezető: Kassai
FTC: Jova – Somalia, Gyömbér (Klein, 87.), Besics, Bönig – Józsi, Csukics (Alempijevics, a szünetben) – Jenner, Leonardo, Aborah (Orosz M., 91.) – Böde. Edző: Ricardo Moniz
Videoton: Bozsovics – Brachi, Vinícius, Juhász R., Szolnoki – V. Gomes, Mitrovics – Gyurcsó (Stopira, 85.), Kovács I., Álvarez (Paraiba, 59.) – Torghelle (N. Nikolics, 75.). Edző: José Gomes
Gólszerzők: Torghelle (1.)
Kiállítva: Jenner (92.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Érdekesség, hogy a Ferencváros összeállítása egyetlen helyen sem változott a hétközi Ligakupa-döntőhöz képest. Miért is változott volna, hiszen saját otthonában győzték le 5-1-re a székesfehérváriakat! A Videotonban ezúttal a kispadra szorult Tóth I Balázs és Nemanja Nikolics is.

Mindkét együttes számára az Európa Liga-selejtezőt jelentő helyezések elérése miatt volt kiemelten fontos a vasárnapi rangadó, de a listavezető Győri ETO közelmúltbeli botladozása miatt a Videoton számára az aranyérem megszerzésének esélye is felcsillant…

A 45. másodpercben a vendégek megszerezték a vezetést! Kovács István hajszálpontos passzal szolgálta ki Torghelle Sándort, akit Gyömbér Gábor képtelen volt megállítani, tett két-három lépést, majd Jova Levente mellett a hálóba lőtt (0-1). A 12. percben Besics távoli lövését védte Bozsovics. A szöglet után az egyedül hagyott Aborah fejelhetett, de nem találata el a kaput. Kisvártatva Juhász Roland ellökte Böde Dánielt az ötös magasságában, de a Fradi nem kapott tizenegyest. Az újabb sarokrúgás után a Videoton kapusa kiejtette a labdát, Somalia kapásból lőtt, de Brachi kirúgta a gólvonalról.

A 24. percben két fehérvári játékos kíséretében Jenner tört kapura, passzolni nem tudott, mert nem volt kinek, végül lőtt, de a labda elkerülte a kaput. A Fradi nyomás alatt tartotta ellenfelét, ennek ellenére nem tudott gólt szerezni. A nagy küzdelemben némileg romlott a színvonal, ezt kihasználva a két szurkolótábor egymást szidta, majd együtt gyalázták az MLSZ-t… Ha ez nem lenne elég, a hangosbemondó is gerjesztette az ellenséges hangulatot, hiszen a következő felhívást intézte a Videoton-drukkerek felé: „Megkérjük a vendégszurkolókat arra, hogy saját intelligenciájuknak megfelelően szurkoljanak!” A fegyelmi bizottság fura urainak ceruzája minden bizonnyal vastagon fog majd a keddi ülésen is.

A 33. percben Böde sprintelt a vendégkapu felé, Juhász Roland ezúttal is ott loholt a nyomában. Kettejük párharcát Bozsovics oldotta meg, aki a kapujából messze kifutva, a tizenhatoson kívül, becsúszva tisztázott. A 41. percben Brachi labdavesztése után Leonardo bevezette a labdát a tizenhatoson belülre, középre passzolt, de Böde az ötösről a kapu fölé lőtt. Csakhamar Leonardo is rontott: egyedül tört kapura, de nem tudta átemelni a labdát a ki mozduló Jova fölött, így a Ferencváros a szünet előtt nem tudott egyenlíteni.

Heves Fradi-támadásokkal, és egy nagy helyzettel kezdődött a második felvonás: az 53. percben Jenner szögletét Gyömbér közvetlen közelről éppen Bozsovics kezei közé lőtte. Ez az időszak egyébként a fehérváriak taktikus játékáról szólt, nem hagyták kibontakozni a fővárosiakat, így a kapuk előtt jóval kevesebb veszély alakult ki. A 77. percben a csereként beállt Nemanja Nikolics ártatlannak tűnő szituációban lövésre szánta el magát a tizenhatos vonalán, és de Jova nagyot nyújtózott, és kiütötte a labdát.

A 89. percben Jenner lőtt a kapu mellé egy távoli szabadrúgást, a másik oldalon pedig három vendégjátékos vezette a labdát egy védőre, de a teljesen üresen hagyott Stopira csúnyán a kapu fölé lőtt. Ez volt az utolsó veszélyes lehetőség, de maradt még látnivaló: a 92. percben Jenner páros lábbal, hátulról hátba rúgta Paraibát, ezért egyből piros lapot kapott.

A Ligakupa-döntő öt gólja után ezúttal egyszer sem talált be a Fradi, így Torghelle gyors gólja döntötte el a rangadót. A Videoton tehát visszavágott a hétközi zakóért, ráadásul tett egy nagy lépést a nemzetközi szereplés felé, és még a bajnoki címről sem kell lemondania…

A mérkőzésről a Rangadó.hu állandó szakértője, a magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerős Sport Zoltán készített részletes elemzést:

Megnéztem az időjárás-jelentést, amely 24 és 27 fok közötti hőmérsékletet jósolt, bár hozzátette, hogy napos és felhős időszakok váltakozhatnak vasárnap. Mindent csak Ricardo Moniz télikabátja miatt mondom… Elhiszem, hogy ez a kabalája, és megértettem, hogy amikor sokáig nyert a Fradi, nem vette le, hiszen Gellei Imre például vágta a nyakkendőjét a sikerek idején. De a holland tréner a Honvéd elleni vereség után a diósgyőri 27 fokban megint ezt viselte. Nem tudtam ellenőrizni, hogy most is a pufikabát van-e rajta, mert Torghelle Sándor megzavart a góljával. Utána láttam, hogy Gomes pólóban, Moniz pedig továbbra is kabátban van, de ez már nem a pufi, hanem egy másik…

Külföldi edzők irányítják a csapatokat, amelyben magyar név alig-alig fordul elő. Kíváncsi voltam a légiósokra és a játékrendszerekre. A Ferencváros négy-kettő-három-egyes alapfelállásban kezdett, ez nem is szokott változni Moniz érkezése óta. A holland stílus nagyon tetszik, jellemzői az egy- és kétlépcsős mélységi passzok, amelyek végén a csúcsékre, vagy a két szélére jön ki a játék. A Videoton úgyszintén négy-kettő-három-egyben szerepel, de a latin stílusnak megfelelően. Ez manapság már nagyon hasonlít a holland elmozgó stílusra, sok rövid passz jellemzi, kapkodás nélkül, valamint a ritmusváltások.

Az első félidőben a Fradiban tetszett, hogy jók voltak a pontrúgások, nagy helyzetek alakultak ki. A gyors vendéggól után fordíthatott volna a házigazda, a játék képe alapján feléjük billent a mérleg nyelve, mert agresszivitásban, futásban és helyzetekben is megverték a fehérváriakat. A Videotonnak egy helyzete volt az egész félidőben, ezt kihasználta. A góljuk szintén nagyon tetszett, a jól megkomponált kezdés azt játszhatták, amit tudnak és szeretnek. utána viszont Defenzívek voltak, kiválóan megszervezték a védekezésüket.

Nem tetszett, hogy a pontatlanok voltak a Fradi befejezései, a középső harmadból a támadóba nagyon sok labdát elszórtak. Jenner kezdetben nagyon sokszor tudta megverni Szolnoki Rolandot, de az edző megcserélte a két oldalt, ott viszont meggyűlt a baja Brachival, és az első félidő közepétől észre sem vettük. A Videotonnál nem tetszett, hogy a labdaszerzések után nagyon sok pontatlan passzuk volt. Csukics és Álvarez észrevehetetlennek bizonyult, a két jó képességű játékos ezúttal nagyon gyenge napot fogott ki.

Moniz jó edző, hiszen Csukicsot nagyon gyorsan lekapta, Gomes viszont hagyta tovább garázdálkodni játékosát. A Fradinak akadt egy gyors ziccere a második félidő elején, de innentől kezdve szinte momentuma sem volt. Meddő fölény, labdabirtoklási fölénye volt, de helyzetek nélkül. A Videoton nem kockáztatott, továbbra is védekezésre rendezkedett be. Ahogy telt-múlt az idő, hitehagyottá váltak a fővárosiak, és a végén két ziccere is volt a kontrázó fehérvári együttesnek.

Jenner játékán érezhetően céltalan volt, kereste önmagát. Fizikálisan is nehezebben tudták kipihenni a Ligakupát a ferencvárosiak, ez az ellenfél szervezett játékát hozta előtérbe. A vendégek hamarabb eldönthették volna a meccset. Érdekes két félidő volt: az első magas színvonalúra sikeredett, sok futással, sok jó dolgot láttam taktikailag is, amelyek bizonyították, hogy nem jóskapista ül a kispadon, egyik oldalon sem. A második felvonásban mindkét csapat belefulladt a szerdai Ligakupa-döntőbe, főleg a Fradi. Kicsit döntetlen-szagú meccs volt ez, de nem érdemtelenül nyert a Videoton, mert jól megszervezte a védekezését.

Olvasói sztorik