NB I

Ünnepel a tékozló fiú

A harmincéves Huszti Szabolcs nevét a Real Madriddal és a Manchester Uniteddel is összefüggésbe hozták.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Április 18-án, csütörtökön, tehát ma ünnepli harmincadik születésnapján Huszti Szabolcs, a német Hannover középpályása. Kétségtelenül napjaink egyik legjobb magyar labdarúgója, akit a válogatottnál történek miatt azonban ellentmondásos figuraként tartanak számon. A Rangadó.hu ezzel az életrajzi összeállítással köszönti a játékost, és megszólaltatja egykori edzőjét, László Csabát is.

A kezdetek

A miskolci születésű Huszti Szabolcs a Veszprém megyei Gógánfán töltötte gyermekkorát, s a Tapolcai Bauxitban kezdett futballozni. Mindössze 14 éves volt, amikor próbajátékon járt a Ferencvárosnál, és meggyőzte a szakembereket. Eleinte továbbra is Tapolcán edzett, de a mérkőzésekre felutazott Budapestre, majd később kollégiumba került a fővárosba. 2001-től kezdve számítottak rá a felnőtt csapatnál, több edzésen is rész vett. Végül 2003. szeptember 28-án, a Pécs ellen debütált az élvonalban.

A Fradi

Mivel akkoriban még nem fért be rendszeresen az első csapatba, télen kölcsönadták Sopronba, ahol valósággal berobbant a köztudatba: 14 mérkőzésen hat gólt szerzett középpályásként, s hozzájárult, hogy a Matáv Sopron története legjobb bajnoki helyezését elérve bejutott a felsőházba. Érthető módon nyáron visszarendelte a Fradi, ahol innentől kezdve már meghatározó játékosnak számított. Az év végén lejárt a szerződése, s ingyen igazolható lett, a vevőnek csak 305 ezer euró nevelési költséget kellett fizetnie az FTC-nek, igaz. ezt egészen 2007-ig nem teljesítették. Több külföldi csapat is felfigyelt rá, s bár sokáig úgy tűnt, hogy a skót Rangersbe igazolhat, végül a francia FC Metzhez írt alá három évre. Franciaországban 18 élvonalbeli mérkőzésen lépett pályára, s csapatában a jobbak közé tartozott. Ezért nem is volt meglepő, hogy amikor az együttes kiesett, Huszti távozott.

Az első német időszak

Mindössze 300 ezer euróért igazolt a német Hannoverhez, ahol csapata legjobbjává nőtte ki magát. Győztes gólt rúgott a Bayern München ellen. Csodálatosan ívelt szabadrúgásával húszéves átkot tört meg a Hannover történetében, ennyi ideje nem tudták legyőzni a bajorokat otthon. A Real Madridot szinte egymaga verte meg parádés játékával. 2007 nyarán szóba is került, hogy a spanyol fővárosba igazol, de a németek elzárkóztak az eladásától. A 2008–2009-es szezonban a VfB Stuttgart és a Schalke 04 ellen is duplázott. Pályafutása addigi legsikeresebb szezonja volt, tíz bajnoki gólt szerzett. A Mönchengladbach ellen duplázott és gólpasszt jegyzett. Az AC Milan elleni felkészülési mérkőzésen kiharcolt egy büntetőt, amit Dida elsőre kivédett, de a kipattanót Huszti belőtte. 2009 februárjában négy évre az orosz Zenit Szentpétervárhoz igazolt, ahol némileg megtört a pályafutása.

Az orosz évek

Az angol Arsenalhoz távozó Andrej Arsavin helyére igazolták. A skót Celtic is szerette volna a soraiban tudni, de az oroszok többet adtak érte. A törökországi edzőtáborban, első mérkőzésén rögtön gólt lőtt a szerb Vojvodina ellen. Tizenhat nappal később játszotta első tétmérkőzését a Zenit színeiben, ami egy UEFA Kupa-összecsapás volt a VfB Stuttgart ellen. Huszti a második percben betalált, majd a bajnokságban az Amkar Perm hálóját is bevette. A 2010-es szezonban nem vált alapemberré csapatában, de így is sikerült 13 bajnokin pályára lépnie, ám ezeken mindössze egy gólt szerzett. Leginkább csereként számoltak vele, ahogyan a következő idényben is, amikor 19 bajnokin ismét csak egy gólja volt. Az Európa Ligában a horvát Hajduk Split és a belga RSC Anderlecht ellen is eredményes volt. 2012 januárjában a francia AS Monaco érdeklődött iránta, de végül maradt az oroszoknál.

Tavaly februárban úgy tűnt, végre elérkezett számára az áttörés ideje a Zenitben, hiszen a felkészülési meccsek után az Orosz Kupában is gólt lőtt, az Anzsi Mahacskala ellen, majd a Dinamo Moszkva elleni 5-1-es bajnoki sikerből góllal és gólpasszal vette ki a részét. Az áttörés azonban elmaradt, a folytatásban továbbra is mellőzött tagja volt csapatának.

Visszatérés a németekhez

Júniusban felvetődött, hogy visszatérhet a Bundesligába, egy hónappal később orvosi vizsgálaton vett részt, majd csatlakozott a Hannover 96 csapatához, és 2015 nyaráig aláírta szerződését. A gólok és a remek teljesítmények nem maradtak el, Huszti szinte újjászületett. Betalált az edzőmeccseken, az Európa Liga-selejtezőben, a Wolfsburg ellen 4-0-ra megnyert bajnokin pedig négy gólpasszt jegyzett, ami Bundesliga-rekord lett. Többször bekerült a forduló válogatottjába, de a parádés sorozatnak a Hamburg elleni hazai mérkőzésen egy sérülés vetett véget. Előbb szabadrúgásból gólpasszt adott, majd értékesített egy büntetőt, de eközben megsérült, és még a szünet előtt le kellett cserélni. Február végén megműtötték, emiatt az egész szezont ki kell hagynia. A felépülése jól halad, a combizomszakadása utáni rehabilitáció részeként már könnyed futóedzésen is részt vehetett.

A válogatottban

Huszti mindössze néhány magyar bajnoki mérkőzés után már a válogatott keretben volt, ami miatt élesen kritizálták az akkori kapitányt, Lothar Matthäust, azonban a német döntése remekül sült el. Győztes gólt szerzett tizenegyesből első válogatott mérkőzésén Japán ellen, s jól játszott Brazília ellen is. Később maga Huszti is elismerte, pályafutása szempontjából nagyon sokat köszönhet Matthäusnak. Aztán a Bozsik-féle válogatottban is helyet kapott, azonban Várhidi Péter időszakában összetűzésbe került a kapitánnyal, amiért távozott az edzőtáborból a görögök elleni Európa-bajnoki selejtező előtt. Az MLSZ 2007. december 31-ig eltiltotta a válogatott meccsektől. Bár 2007 augusztusában Dunai Antal, az MLSZ alelnöke felvetette, töröljék a büntetését, Kisteleki István elnök határozottan elutasította ezt.

Az eltiltás lejártát követően ismét aktív tagja lett a válogatottnak. Erwin Koeman idejében is alapembernek számított. Aztán jött Egervári Sándor, aki lecserélte Huszti Szabolcsot az Anglia elleni találkozó szünetében. A játékosnak nem tetszett, hogy a Videoton labdarúgói előnyt élveznek a többszörösen válogatott fiatal, külföldön játszó focistákkal szemben, ezért nyílt levélben kritizálta a kapitányt, és lemondta a válogatottságot.

Pletykák

Közelmúltbeli teljesítménye elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy a neve ismét kapcsolatba kerüljön a Real Madriddal a spanyol médiában, az fichajes.com ugyanis megemlítette: az átlagszurkoló számára talán ismeretlen ballábas magyar játékos kiválóan lát a pályán, góljai és gólpasszai révén nagy segítségére van német klubjának. Hozzátették: felkeltette a Real megfigyelőinek kíváncsiságát, hiszen amikor megsérült, még vezette a német bajnokság kanadai táblázatát (9 gól és 11 gólpassz).

Néhány nappal ezelőtt egy angol futballszakíró egy másik európai topcsapatnak, a Manchester Unitednek ajánlotta a magyar labdarúgót! A hereisthecity.com cikkében megemlíti, hogy bár a klubot Ángel Di Maríával, a Real Madrid szélsőjével hozták hírbe, ám a vörösök számára sokkal jobb alternatíva lenne a középpálya megerősítésére Huszti Szabolcs, mert rendkívül jó szezont fut német csapatánál: 35 meccsen 14 gólt szerzett és 16 gólpasszt osztott ki, jelenleg azonban sérüléssel bajlódik.

Az angol szakíró szerint Huszti ebben az idényben Ashley Youngnál, Naninál és Antonio Valenciánál is jobban teljesít. „Rendkívül jó erőnléte van, támadásban kiváló, és a védekezésből is kiveszi a részét” – így jellemzi a magyar középpályást Lewis Doe, aki szerint Husztit szerződtetni anyagilag is jobban megérné az MU-nak, mint Di Maríát, az egyetlen negatívum szerinte, hogy Huszti már 30 éves.

Annak idején, amikor Huszti Szabolcs visszakerült Sopronból a Ferencvároshoz, a fővárosi együttes vezetőedzője László Csaba volt, és a válogatott másodedzőjeként ő hívta fel Lothar Matthäus figyelmét is a fiatal, tehetséges játékosra. A litván válogatott szövetségi kapitánya készségesen nyilatkozott és mesélt a Rangadó.hu érdeklődésére:

Matthäust is gyorsan meggyőzte

Úgy került el a Fraditól annak idején, hogy nem nagyon tartottak rá igényt, de a soproni félévében nagyon jól játszott. Amikor a válogatotthoz kerültem, megnéztem a Sopron két mérkőzését, és Huszti rögtön feltűnt – elevenítette fel az emlékeket László Csaba. – Akkor még nem dolgoztam az FTC-nél, tehát semmi kötődésem nem volt a klubhoz. Mondtam Lotharnak, hogy van egy fiatal gyerek, akiben nagyon nagy akarat van. Szó szerint úgy fogalmaztam: kétszer annyi akarat van benne, mint amilyen magas! Japán ellen készült a válogatott, és Matthäus azt mondta, hívjuk meg őt is. Hévízen voltunk, amikor jöttek a játékosok, megjelent Huszti is, tisztelettudóan kezet fogott Lotharral és velem is, erre azt mondta nekem a kapitány: mit akarsz vele, hiszen kisebb mint én! Azt válaszoltam: várd meg, milyen a pályán! Hidd el, több akarat van benne, mint benned volt!

Havas, latyakos idő volt, de Huszti ugyanúgy dolgozott, mintha a Sopron edzésén lenne, nekiugrott mindennek és mindenkinek, Gyepes Gábornak gyakorlatilag a derekáig ért, de úgy felrúgta az egy-egy elleni harcban, hogy két métert repült! Lothar akkor már meg volt győződve, hogy ez már valami! Azt mondta, hogy igen, ebből lesz játékos! Ez volt első találkozásom vele, ami nagyon pozitívan sikerült. Japán ellen becseréltük, majd tizenegyeshez jutottunk. Más volt kijelölve, nem ő, hiszen neki ez volt az első válogatott meccse, de odament, elvette mindenkitől a labdát, letette és belőtte. Nagyon pozitívan ítéltem meg ezt a magatartását is, hiszen ki kellett valahogy tűnnie, és ez benne van az ő habitusában. Akaratos, minden megpróbál megtenni a pályán. A másik nagyon pozitív élményem vele kapcsolatban a tiranai Bajnokok Ligája-selejtező a Fradival, amikor szintén gólt rúgott. Azért is szeretem, mert mindent megtett, többet vállalt, hogy ki tudjon tűnni a többiek közül. Nagy tisztelettel volt Lipcsei és a többi rutinos csapattársa iránt, és azt is elfogadta, ha nem volt kezdő, de amikor bizalmat kapott, mindig meghálálta.

Erősségei és hiányosságai

Kicsit korainak tartottam, hogy elmegy a Fradiból külföldre, de neki ez volt minden vágya. Mondtam, hogy az nem lesz könnyű időszaka a karrierjének, de mindenki el akart menni, mert hatalmas anyagi gondok voltak a klubnál, és én megértettem őket, és Szabolcsot is. Franciaországban nem kapott sok lehetőséget, és ki is esett a csapat. Többen leírták őt, és én is azt gondoltam, hogy ezt törést okoz a karrierjében. Szintén az ő pozitív hozzáállásának köszönhető, hogy Hannoverben beverekedte magát a kezdőbe, és alapemberé vált. Ez is bizonyítja az akaratos, előretörő, nem megalkuvó énjét, ami segíti őt. Alkatilag nagyon sok erő kell ahhoz, amit ő játszik, de amíg nem sérült, ezt a tempót biztosan bírja. Szakmailag nagy hátránya a fejjáték, és az, hogy nagyon szeret előrejátszani, hátrafelé nem annyira. A Hannover négy-kettő-három-egyes alapfelállása tökéletesen megfelel neki, nagyon jó bal lába van és jó szögletei. Az egyik leginkább gólérzékeny magyar baloldali középpályás. Nagyon sokat gyakorolta a szögleteket és a szabadrúgásokat már a Fradiban is. Ha jól eltalálja a labdát, annak van ereje, húzása.

Pénzkeresés vs. szakma

Az orosz időszakában a pénz nyilván nagy szerepet játszott, de egy futballista életében ez normális. Sokat kritizálták őt és Dzsudzsák Balázst is az orosz szerződésük miatt, de el kell fogadni, hogy amíg valaki pénzt tud keresni ezen a szinten, addig ki kell használni. Nem minden alkalommal ígérnek egy ilyen lehetőséget anyagilag, és a Zenit akkoriban UEFA Kupa-címvédő volt. Nem tudom, miért becsülték le vagy állították be negatívan Oroszországot idehaza. Ha a Steaua Bukarest, vagy egy bolgár csapat az UEFA Kupa-győztes, egy magyar játékost hív, és olyan lehetőséget ajánl neki, mint Szabolcsnak, az nyilvánvalóan azt jelenti, hogy feltűnt nekik, és biztosan voltak benne, hogy vele előre fognak lépni. Ha egy nevesincs orosz csapathoz igazol, az akkor is az ő saját magánügye. Sajnos igazolódott, hogy hatalmas konkurencia volt Szentpéterváron, hiszen igazi sztárcsapat volt. De ahányszor játszott, egy bizonyos szintet mindig teljesített. Azt, hogy vissza tudott menni Hannoverbe, nagyon pozitívan értékelem, mert az orosz bajnokságból még mindig nagyon nehéz olyan bajnokságba szerződni, ahol hasonlóképpen meg tudják fizetni. Biztos, hogy ő is sok pénzről lemondott, hogy vissza tudjon menni, biztos vagyok benne, hogy megközelítőleg sem azt a pénzt keresi manapság, mint az oroszoknál.

A Hannover nagyon erős középcsapat, mindig ott van az Európa Liga-kvalifikáció közelében a tabellán. Huszti megint nagyon jó teljesítménnyel rukkolt elő. A külföldön játszó magyarok között parádézott, de jött a sérülés. Kívánom neki, hogy minél hamarabb felépüljön.

A válogatott

Nagyon sajnálom, hogy nem játszik a válogatottban, de nem akarok beleszólni kívülállóként, mert Egervári Sándort jól ismerem, és tisztelettel vagyok iránta. De az biztos, hogy veszteség a válogatott számára az ő hiánya. Huszti és a válogatott között egyszer legyen megbékélés, ezt szeretném látni, mert a tehetsége és a futballhoz való hozzáállása miatt segítséget tudnak nyújtani a csapatnak. Jó játékosokra, és ilyen akaraterős játékosokra van szükség, akik ilyen nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkeznek. Jó lenne, ha ezt a válogatottban is tudná kamatoztatni.

Amikor együtt dolgoztunk, nem voltak túlkapásai, sztárallűrjei. A vége felé, amikor már nagyon szétestünk, és mindenki másfelé tekintgetett, akkor sem voltak negatívumai. Az öltözőben mindig ott volt Szűcs Lajos, Lipcsei Péter, Gyepes Gábor, Rósa Dénes, meg a külföldiek, tehát ő fiatalon soha nem tudott vezetőszerepet betölteni. Nem tudom, most milyen vezetőkvalitásai vannak. Annak idején ez nem kerülhetett előtérbe. A pályán nyújtott teljesítményéről és az akarati tényezőiről mindig pozitívan tudtam beszélni.

Mit hozhat a jövő?

A mostani sérülésétől is függ, és attól, hogyan fog visszatérni, és milyen formában lesz. Amikor lejár a szerződése, már 32 éves lesz, akkor már nehéz topcsapatba igazolni. Az is kérdés, milyen felkészülést tud csinálni nyáron. De ha nagyon jó teljesítményt nyújt az őszi szezonban, ha a Hannovernek jó félszezonja lesz, és ebbe ő is besegít, akkor van esélye jobb csapatba igazolni, akár a Bundesligán belül is. Ha kikerülne az együttes az Európa Ligába, még könnyebb lenne európai szinten máshova igazolnia, ehhez persze szerencse is kell. A tudása, a technikája, a taktikai értettsége csiszolódott, tudja, mire kell odafigyelni és mire nem. Ha nem sikerül Hannoverből eligazolnia egy jobb csapathoz, akkor is büszke lehet a pályafutására, és arra, amit eddig elért. Mindent a saját maga akaratának és tehetségének köszönhet. Ezeket az embereket én mindig nagyra értékeltem. Nem volt senki a háta mögött, éppen ezért duplán értékelem azt a karriert, amit eddig elért – zárta szavait László Csaba, a Ferencváros, az ugandai válogatott, a skót Hearts és a belga Charleroi egykori, a litván válogatott jelenlegi edzője.

Olvasói sztorik