NB I

Ádám, hol vagy?

A magyar csapat számára kulcsfontosságú, hogy a gólfelelős Szalai Ádám ne váljon „edzésmenővé”.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kétségtelen, hogy élete eddigi legjobb szezonját futja Szalai Ádám, ráadásul nem is akárhol, hanem a német bajnokság élvonalában! A Mainz csatára hétvégén is gólt szerzett: a Werder Bremen elleni mérkőzésen csupán 12,6 másodpercre volt szüksége a kezdő sípszót követően, hogy a hálóba találjon. Ez volt a mostani szezon leggyorsabb, illetve minden idők ötödik leggyorsabb gólja a Bundesligában. A magyar játékos immár 13 gólos a jelenlegi idényben. Már az előző találata is történelmi jelentőségű volt, hiszen azzal ő lett legeredményesebb magyar légiós a német bajnokság történetében, és további csúcsok várnak rá a szezon hátralévő részében.

A magyar válogatott csatár legutóbb a 21. fordulóban szerzett gólt, ez pedig a 27. forduló volt, s mint emlékezhetünk, a románok elleni világbajnoki selejtezőt felvezető sajtótájékoztatón egy újságíró szóvá is tette az akkor éppen négyszáz perc tartó góltalanságát, amire Szalai meglehetősen indulatosan reagált – némileg jogosan. Aztán jöttek a kulcsfontosságú világbajnoki selejtezők, és a Bundesliga gólvágója csak szenvedett Románia, majd Törökország ellen is. A hazai meccsen kevés alkalommal tudott helyzetbe kerülni, és amikor volt lehetősége, akkor is hibázott. A legnagyobb ziccere egy fejes volt, de sajnos az is kimaradt. A budapesti után az isztambuli találkozón is voltak olyan időszakok, amikor alig tudta megtartani a felpasszolt labdákat, de ez nyilván nem csak az ő hibája, hanem az egycsatáros felállásé is…

A válogatottat más szerkezetben, más támadókkal is el tudnánk képzelni, de a szövetségi kapitányt továbbra is Egervári Sándornak hívják, ő pedig ragaszkodik Szalaihoz, annak ellenére, hogy Böde Dániel megmutatta, nyugodtan lehet rá számítani, és a kéttámadós felállás amúgy is sokkal hatékonyabb volt a török-meccsen, még abban a rövid időszakban is, amikor ők ketten együtt voltak a pályán. De mivel a Mainz csatára alapember a nemzeti csapatban, csak drukkolni tudunk, hogy ne váljon olyan játékossá, aki az egyik külföldi topbajnokságban szárnyal, de a válogatottban csak vergődik.

„Régebben csak Gera volt elől, de az igazi tétmeccseken soha nem sikerült gólt lőnie, csak San Marino ellen” – mondta a Rangadónak adott közelmúltbeli interjújában ifj. Dárdai Pál, s ez a mondat jól mutatja, hogy bizony volt már példa hasonlóra, nem is olyan régen.

25 éves kora ellenére Szalai eddig mindössze 16 alkalommal szerepelt a válogatottban, de ne feledjük, hogy másfél évig egy súlyos sérülés miatt hiányozott. Lehet, hogy nem feltétlenül szerencsés különbséget tenni gól és gól között, mi mégis megtesszük. Dzsudzsák Balázs emlékezetes szabadrúgás-gólt lőtt a csehek otthonában, és Gyurcsó Ádám debütálása is felejthetetlen marad, hiszen élete első meccsén rögtön győztes gólt szerzett Prágában, de az erős, nehéz ellenfeleknek, tétmérkőzésen rúgott gólok mutatják meg igazán, ki a vezéregyéniség, a klasszis, aki több mint – Formula-1-es zsargonnal élve – edzésmenő.

Szalainak ilyen szempontból sem kell szégyenkeznie, hiszen a finnországi 2-1-es siker, illetve a törökök elleni, hazai győzelem alkalmával is kulcsfontosságú gólt szerzett, de például az észtek otthonában, illetve legutóbb a románok és a törökök ellen nagyon hiányzott az eredményessége! Persze, még semmi sincs veszve, ami a pótselejtezőt érő második helyet illeti, pláne, ha Amszterdamban és Bukarestben ismét jönnek a várva várt Szalai-gólok!

Szalai-gólok a válogatottban

2010. október 8. Budapest, Európa-bajnoki selejtező

Magyarország – San Marino 8-0 (18., 27., 48. perc)

2010. október 12. Helsinki, Európa-bajnoki selejtező

Finnország–Magyarország 1-2 (50. perc)

2012. február 29. Győr, barátságos

Magyarország–Bulgária 1-1 (42. perc)

2012. szeptember 7. Andorra la Vella, világbajnoki selejtező

Andorra–Magyarország 0-5 (54. perc)

2012. október 16. Budapest, világbajnoki selejtező

Magyarország–Törökország 3-1 (49. perc)

Olvasói sztorik