NB I

Idehaza nem megy…

A Videoton hazai pályán 2-1-re kikapott a Ferencvárostól az OTP Bank Liga tízedik fordulójában.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 10. forduló
Videoton FC – Ferencvárosi TC 1-2 (0-1)
Székesfehérvár, 6000 néző. Játékvezető: Iványi
Videoton: M. Bozovics – Brachi, Caneira, Vinicius, Hector – Tóth I B. (Oliveira, 78.), Renato Neto (Mitrovics, 24.) – Gyurcsó, Kovács I., Haraszti (N. Nikolics, 67.) – Paraiba. Edző: Paulo Sousa
FTC: Jova – Alempijevics, Besics, Klein, Sváb – Gyömbér, Józsi – Somalia, Böde (Ottten, 93.), Jenner (Orosz, 66.) – Ionescu (Csukics, 51.). Edző: Ricardo Moniz
Gólszerzők: N. Nikolics (tizenegyesből 69.), illetve Józsi (tizenegyből 6.), Böde (74.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hazai részről mindössze öt játékos maradt a pályán a Sporting elleni Európa Liga-mérkőzés kezdőcsapatából. A két együttes 22 játékosa között mindössze kilenc magyart találhattunk. Tragikus… Ahogyan a mérkőzés látogatottsága is az volt, s ez leginkább a portugálok elleni kupasiker tükrében volt érthetetlen. A várakozásoknál csekélyebb nézőszám nem a fővárosiakon múlt, ők megtöltötték a vendégszektort.

A hatodik percben Caneira kézzel ért a labdához a tizenhatoson belül, s mivel mindezt szándékosan tette, járt a büntető a Ferencvárosnak, amelyet Józsi György értékesített, így a vendégek gyorsan megszerezték a vezetést (0-1). A folytatásban azonnal támadásba lendült a Videoton, de egy-két kihagyott helyzet után érthetetlenül visszaállt. Olyan felfogásban játszottak a fehérváriak, mintha ezúttal is egy európai sztárcsapat lett volna az ellenfél, de az FTC egygólos előnyben nem kockáztatott, esze ágában sem volt fékevesztett támadásokat vezetni. Tóth I Balázs is kezezett a tizenhatoson belül, ezért is járt volna a tizenegyes, de a játékvezető ezt már nem adta meg. Az első félidőből hátralévő időben mindkét csapatnak voltak kisebb lehetőségei, de újabb gól nem született.

A második felvonás elején is többször veszélybe kerültek a kapuk, továbbra is inkább a fővárosiak vezettek ígéretes akciókat, de ezek kivétel nélkül kimaradtak. A hetvenedik percben Paraiba esett el a tizenhatoson belül, Klein kísérte, de nem bántott, ennek ellenére a bíró befújta a büntetőt, amelyet a csereként beállt Nemanja Nikolics be is lőtt (1-1). Néhány perccel később a sok elpuskázott lehetőség után akcióból is betalált a Ferencváros, Böde Dániel lőtt középről, a labda megpattant egy védőn, így Bozsovics kapust becsapva gurult a hálóba (1-2). Negyedórával a mérkőzés vége előtt orkánszerű szélviharral és szakadó esővel megérkezett az ítéletidő a stadion térségébe, ezért a játékvezető az öltözőbe rendelte a csapatokat.

Amilyen gyorsan jöttek, olyan gyorsan távoztak is a viharfelhők, így körülbelül tíz perc elteltével folytatódhatott a játék. Az FTC azonnal támadásba lendült, kihagyott egy-két lehetőséget, majd a hazaiak pillanatai következtek, de az egész meccsen remekül teljesítő Jova Levente egy ízben nagy bravúrral védett, így a Ferencváros 2-1-re nyert Székesfehérváron! A Videoton zsinórban negyedik bajnokiján maradt nyeretlen, legutóbb szeptember elején, Siófokon tudott győzni.

– Mondhatnám, hogy elfújta a szél a Videoton győzelmét, de nem ez az igazság, mert szerintem a Ferencváros összeszokottabb csapat benyomását keltette ma délután – kezdte értékelését a Rangadó.hu állandó szakértője, Őze Tibor, a Nyíregyháza és a Diósgyőr egykori edzője. – Nagyon jól össze van rakva ez a csapat, és a közelmúltban Besics és Jenner személyében két minőségi játékossal tovább erősödött. A védekezésüket olyan kiválóan megszervezték, hogy a négy védő előtt Gyömbér követő emberfogással ment Kovács Istvánnal, aki szervezte volna a hazaiak játékát. Józsi György területet védett, Böde Dániel és Ionescu pedig cserélgette a helyét.

Mivel Stopira sérülés miatt hiányzik a Videotonból, Hector Sanchez játszik helyett, és szakértőnk szerint az ő helyén volt leginkább sebezhető a fehérvári védelem, ott igen sok veszélyt jelentett az FTC.

– Mostanában úgy látom, amikor nagyon szervezetten védekezik a rivális, nem találja a játék ellenszerét a Videoton – magyarázta Őze Tibor, az MLSZ Grassroots-menedzsere. – Elsősorban azért vesztettek a hazaiak, mert jobb volt a Ferencváros, amely ragyogó védekezés mellett főleg a jobb oldalon vezetett ragyogó kontrákat. Nem a megadott vagy nem megadott tizenegyesen múlt. Nem éreztem a Videotonon a fáradságot, hiszen Paulo Sousa rotációt alkalmazott. Az FTC nagyon komoly eredményt érhet el, ha Klein teljesítménye javul, vagy lecserélik. Gyömbér Gáborra felhívnám a figyelmet, ragyogó játékot nyújt a középpályán, de egy igazi center még kellene a csapatba. Fehérváron a jó védőmunka mellett Tóth I Balázs próbált bemenni Kovács István helyére, de ő nem igazán szervezőjátékos, azt a szerepkört nem tudta senki átvenni. A mai napon jobb teljesítményt nyújtó csapat nyert.

Olvasói sztorik