NB I

Az olasz edző dicsérete

Kellemes meglepetést jelent a Marco Rossi-féle új csapat a kispestiek ikonja, Szurgent Lajos számára.

Kapcsolódó cikkek

Fő az egészség
A mester októberben lesz 68 éves, de azt mondja, a vérnyomása és a vércukorszintje rakoncátlankodásán kívül egészségileg rendben van. De ezek a tűnetek sem véletlenül alakultak ki a közelmúltban…
– Abbahagytam a cigit, és öt hónapja műcigit is letettem – mesélte büszkén Szurgent Lajos. – Igen ám, de azóta nyolc kiló feljött rám, és ez sok! Érzem a nadrágjaimon. Az étvágyam olyan lett, hogy majdnem mindig ennék valamint. Régebben nem szoktam reggelizni, csak kávézni, most arra is rászoktam. Megváltozott az étrendem és az étvágyam is.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Körösladány, Szeghalom és Diósgyőr érintésével jutott el a legendás Bp. Honvéd csapatáig az akkor 25 éves középcsatár, Szurgent Lajos. Játékos-pályafutása a Csepel színeiben zárult, majd edzőként összeforrt a neve a kispestiekkel, hiszen mindig a klub közelében volt, s beugróként is mindig számíthattak a segítségére a nehéz helyzetekben. Napjainkban sincs ez másként, bár mostanság nem kell beugrania, hiszen nyugalom és kiszámíthatóság van szakmai fronton. Előbb Supka Attila irányításával szerepelt jól a Honvéd, majd a helyére érkező olasz Marco Rossi bizonyítja, hogy meglehetősen jól ért a csapatépítéshez, hiszen együttese négy bajnoki forduló után listavezetőként várja a Ferencváros elleni rangadót.

A mester a Rangadó.hu érdeklődésére kifejtette, idáig más történt, mint amit előzetesen elgondolt, mert az új játékosok közülük már többen bizonyították, hogy használhatóak, ráadásul az akadémista fiatalok is helyet követelnek a csapatban.

– Mit szól a Honvéd remek bajnoki rajtjához?
– Néhány évvel ezelőtt volt már egy ilyen időszakunk, amikor George F. Hemingway idejött, és Supka Attila volt az edző. Akkor is vezettük a tabellát, de a tavaszunk nagyon rosszul sikerült – mesélte a Rangadó megkeresésére Szurgent Lajos. – Aztán Attila visszajött, és egész jól összekovácsolta a társaságot. Télen huszonvalahány gól elment tőlünk, ami nagyon sok, de a negyedik helyet így is hozta.

– A nyári változások után sejteni lehetett, hogy a folytatás is sikeres lesz?
– Minőségi játékosok jöttek, és közülük már többen bizonyították, hogy használhatóak, ráadásul az akadémista fiatalok is helyet követelnek a csapatban. Én az olasz edző érdemének tartom, hogy össze tudta hozni a társaságot. Mindez az ő meglátásait, szakértelmét dicséri. Marco Rossi eddig nagyjából csak az utánpótlásban dolgozott, a kispesti munka számára is nagy kihívás. De egyet kell értenem azzal, amit idáig csinált. Lehet, hogy ez nem egy támadószellemű csapat, de először a védekezést kell megszervezni, fegyelmezettnek kell lenni, és előrefelé csak annyit kezdeményezni, amennyit a csapat lehetőségei elbírnak. Ha mondjuk fél év múlva Diaby beérik, ahogy annak idején Danilo is, akkor át lehet állni támadóbb futballra. Kezdetben nem sokat adtam volt Rossi sikeréért, ez is azt bizonyítja, hogy látatlanban nem szabad ítélni senki felett.

– Tanulja már az új neveket?
– Ignatjovics nagyon nagy hasznára van a csapatnak, pláne ahhoz képest, ahogy indult. Zsivanovicson láttam, hogy fürge fiú, de első látásra semmi különös. De az edző remekül megtalálta a helyét a középpálya jobb oldalán. Baráth Botond életében nem játszott bal bekket, most pedig két remek meccset produkált Székesfehérváron, meg a Paks ellen. Nem akarom túldicsérni, de Marco Rossi megtalálta a közös hangot a csapaton belül, és nagyon jól látja, hogy hozzá lehet nyúlni az akadémista fiúkhoz. Vernes Richárd és Vécsei Bálint is ragyogóan szállt be a közelmúltban. Én nem csak a kezdőembereket díjazom. Diarra például kezdő volt, de el kell, hogy marasztaljam. Ki is került azóta. Mi azt vallottuk annak idején, ha hatan-heten jól játszanak, akkor két-három gyengébb teljesítményt el kell bírnia a csapatnak.

– Azt mondja, kellemes meglepetés érte?
– Nem kiabálom el, de idáig más történt, mint amit előzetesen elgondoltam. Nem csak a négy bajnoki forduló, hanem az előkészületi és a nemzetközi meccsek alapján is mondhatom. Az biztos, hogy a Ferencváros ellen Kemenes Szabolcs eltiltása érzékenyen fogja érinteni az együttest. Czuczi Márton tehetséges kapus, de nem lehet ilyen hirtelen berobbanni. Persze, valamikor el kell kezdeni, de én is csínján bántam a fiatalokkal. Először csak megkóstoltattuk velük tizenöt-húsz perc erejéig a felnőtt mezőnyt, majd kaptak mondjuk egy félidőt. És végül mindenkiből sztenderd NB I-es játékos, profi, válogatott futballista lett. De vigyázni kell, nem szabad megégetni őket, mert utána nagyon nehéz utána újra elővenni! Ettől féltem az akadémistákat, mert volt itt már rossz példa is. Massimo Morales nem számított Kunsági Rolandra, Debreceni Andrásra és Hidi Patrikra sem, helyettük hozta a saját külföldi játékosait.

– Edzőváltás volt a Ferencvárosnál, ez befolyásolhatja a szombati rangadót?
– Csodák nincsenek! Az a futballista, aki Détári Lajos keze alatt nem tudott érvényesülni, az most mitől tudna? Döme egyébként is szereti a futballistákat. Játékospárti és fiatalpárti, ő nem tett tönkre senkit. Pölöskey Péter szerintem nem játszott volna ebben a Fradiban, ha nem ő az edző. Felhozta, majd akkor is védte, amikor megrekedt, nem hozta azt a formát, amit elvártak tőle, és a közönség kikezdte. Nem én találtam ki: a csapat összteljesítményében az edző maximum húsz százalékot jelent a többit a játékosok és a körülmények teszik ki. Mi sem igazolunk extra játékosokat, és őket a Fradi sem nem tudja megfizetni, bár a nimbusza még mindig megvan. Fehérváron fegyelmezetten védekezett a Honvéd. A Ferencvárosnak sem lehet nekimenni, bár a Fradi azért nem a Videoton… Szerintem háromesélyes ez a rangadó is, ahogyan az Újpest–Fradi is az volt.

Fiatal szerb játékost igazoltak

Marko Rajics személyében újabb fiatal labdarúgót igazolt a Budapest Honvéd. A 21 éves, 190 centi magas, jobblábas támadót a szerb FK Mladenovac csapatától szerződtették, azt megelőzően pedig az FK Csukaricski játékosa volt.

Olvasói sztorik