NB I

Megküzd a helyéért

Rangadó
Rangadó

2012. 08. 22. 21:20

Ambrusics Róbert ötvözné az angol kapusiskolát a magyar stílussal.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Egy plusz egyéves szerződést kötött a DVTK csapatával a húszéves utánpótlás-válogatott kapus, Ambrusics Róbert. A fiatal hálóőr a Rangadó.hu érdeklődésére elmondta, leginkább Sisa Tibor személye, és a Diósgyőrt körülvevő közeg győzte meg a szerződés aláírásában. A kapusnak nem volt nehéz az átállás a két különböző stílusú kapusnevelés közt, sőt véleménye szerint, ha a két kapusiskola elemeit ötvözni tudja, az csakis előnyére válhat a jövőben.

– Több ajánlatom is volt a nyáron, de mind Sisa Tibor személye, mind a diósgyőri közeg meggyőzött arról, hogy a DVTK lesz számomra a legjobb döntés – válaszolta a Rangadó megkeresésére ifj. Ambrusics Róbert. – Tavaly a Vasas csapatával jártam már itt, akkor is megfogott az a közeg, ami a diósgyőri labdarúgást körülveszi. Mind a szurkolók, mind a körülmények kiválóak, ezért döntöttem a csapat mellett.

– Külföldről hazatérni, ilyen fiatalon azért mégsem szokványos dolog. Főleg a magyar futballban.
– Mint mondtam, voltak lehetőségeim, de ahová mehettem volna, ott sem lenne könnyebb dolgom. Fiatal vagyok, kapusoknál ez korántsem előny, a kemény munka mellett légiósként nem kis szerencsére lett volna szükségem ahhoz, hogy a kezdőbe verekedjem magam ezeknél az együtteseknél. Sisa Tibornál viszont tudom, hiszen ismerem az ifi-válogatottból, hogy a munka dominál, így megfelelő hozzáállással a játékra is több esélyem lehet. Minden héten összegzi a játékosokat, de naponta is kapunk tőle pozitív, vagy adott esetben negatív kritikát. Ez az irány az, ami előre visz egy játékost a karrierjében, és nekem ennyi idősen erre van szükségem ahhoz, hogy tovább fejlődhessek.

– A fejlődésben tehát nem akadályozza az sem, hogy eleinte várhatóan második vagy harmadik számú kapusként számol önnel a szakvezető?
– Ez nem befolyásolja az edzésmunkámat, a fejlődésemet. A tréningek hajtósak, pörgősek, Veréb Györggyel kiválóan tudunk együtt dolgozni. A hangulat is remek, egyből befogadtak a társak, hiszen ismerősök közé kerültem. Több társammal is játszottam már együtt a korábbi klubcsapataimban, nevelőegyesületemben, vagy éppen a korosztályos válogatottban. Úgy érzem, kicsivel könnyebb dolgom lesz, de persze a kemény munkát nem hanyagolhatom. Harcolni fogok a csapatba kerülésért. Tudtam, egyáltalán nem biztos, hogy egyből bedobnak a mélyvízbe. A szerződésemet is úgy írtam alá, hogy semmi ígéretet nem kaptam, és nem is vártam a kezdőcsapatbeli pozícióval kapcsolatban. Megvívok a helyemért, ha kell, ehhez hónapokat védek a tartalékoknál, vagy a kupákban. Kemény munkával odaérhetek.

– Említette a pörgős edzéseket. Mennyire mások az itthoni tréningek, és ezekhez mennyire sikerült alkalmazkodnia?
– Angliában az erős fizikum jellemzi a kapusokat, és inkább a kijövetelekre, a kapu előtti öt-nyolcméteres terület lefedése kell figyelnie egy hálóőrnek. Elvárják, hogy ezen a területen belül megnyerjük a párharcokat, miénk legyen a labda, így erős fizikumra van szüksége egy kapusnak. Itthon inkább a technika számít, több a vetődés, jobban dominálnak az apróbb mozgások. Úgy érzem, nincs gond azzal, hogy most ehhez kell alkalmazkodnom, hiszen ebben nőttem fel, a magyar kapusiskola alapjaival szerződtem külföldre. Mindkét felfogásnak megvannak az előnyei, és a két stílust igyekszem is összekovácsolni a pályán. Ha ez sikerül, akkor elég jó kapus lehetek ahhoz, hogy kezdőként számoljanak velem a jövőben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

BUDAPEST, HUNGARY - JUNE 09: Head coach Georges Leekens of Hungary listens to the anthem prior to the International Friendly match between Hungary and Australia at Groupama Arena on June 9, 2018 in Budapest, Hungary. (Photo by Laszlo Szirtesi/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.