NB I

Ricardo Moniz lett a Ferencváros edzője

A 48 éves holland szakembert nevezték ki a hétfőn távozó Détári Lajos helyére.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Ricardo Moniz játékos-pályafutása 1981 és 1993 közé datálódik, holland első- és másodosztályú együttesekben szerepelt. Edzőként Wiel Coerver kevés tanítványának egyike. Coerver, aki tavaly hunyt el, s sokak szerint a holland futball Albert Einsteinje, egy piramisrendszerű képességfejlesztést dolgozott ki, a futball nagyjainak játékát elemezve. A világon már számos helyen erre az elméletre építik az utánpótlás fejlesztését. Hívei között van többek mellett Franz Beckenbauer és Alex Ferguson is – írja az ulloi129.hu.

Moniz technikai fejlesztőedző és másodedző volt, például a holland Feyenoordnál, majd a svájci Grasshoppersnél dolgozott 1999 és 2004 között, hogy a 2004–2005-ös szezonban átvegye a PSV akadémiájának irányítását. Innen happolta el Martin Jol, s vitte magával az angol Tottenham Hotspur csapatához, szintén képességfejlesztési feladatokra. Honfitársával, aki jelenleg a Fulhamnél dolgozik, továbbra is kiváló a kapcsolata.

2008-ban követte is főnökét ezúttal a német Hamburghoz, immár másodedzőként, azonban egy évre rá már nem, amikor Martin Jol az Ajaxhoz távozott, Moniz viszont maradt, és tovább dolgozott Bruno Labbadia mellett, akinek a távozása után megbízott vezetőedzőként irányított a szezon utolsó három meccsén. A bajnokság után nem maradt, hanem az osztrák Red Bull Salzburgnál folytatta, ahol egyben a globális utánpótlásfőnök is volt, majd Huub Stevens távozása után 2011 áprilisában kinevezték vezetőedzőnek.

Moniz felhozta a klubot a második helyre, az Európa Ligában csoportmásodik lett egy sikeresen megvívott selejtező után, a 32 között azonban az ukrán Metalliszt Harkov az útjukat állta. Mindezt egy jelentősen megfiatalított gárdával érte el, öt ifjúsági korosztályú játékost épített be a csapatába, hazai pályán pedig tarolt, megnyerte a bajnokságot és az Osztrák Kupát is.

Nem csoda, hogy felfigyelt rá a Wigan, ahol Roberto Martinez utódjának szemelték ki, de a spanyol edző végül nem igazolt a Liverpoolhoz. Közben a Salzburgtól belső feszültségek miatt távozott, mivel a tulajdonos túlságosan is beleszólt a napi ügymenetbe.

A Ferencváros honlapján olvasható közlemény szerint Moniz kedd délután már edzést vezényel a csapatnak.

Olvasói sztorik