NB I

Veszélytelen Ferencváros

Sport Zoltán visszatért a Rangadó.hu hasábjaira, és most a vasárnapi derbit elemzi szakmai szemmel!

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Vasárnap délután az Újpest hazai pályán 2-1-re legyőzte a Ferencvárost az OTP Bank Liga negyedik fordulójának rangadóján. Természetesen a derbit szakértőnk, a magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt tökéletesen ismerő Sport Zoltán sem hagyhatta szó nélkül, és egy részletes, alapos szakmai elemzés formájában osztotta meg a Rangadó.hu olvasóival meglátásait!

Mélyen vissza

Kiválóan előkészített talajú pályán, kitűnő hangulatban, igaz, nagyon melegben kezdődött a 211. derbi, amelyet én a magyar El Clásicónak hívok. Az Újpest csapata az eddig tőle megszokott módon négy-négy-kettes alapfelállási formát választotta, és a védekezését feltolva támadólag lépett fel. A Fradi négy-egy-négy-egyes hadrendben kezdett, mélyen visszaállt saját térfelére, négy-öt-egyet védekezve, defenzíven a saját tizenhatosa és a felezővonal között szervezte meg a védekezését. Jó iram, de közepes színvonal jellemezte az első félidőt, az Újpest agresszívebben, több párharcot nyerve, már a Ferencváros térfelén sokszor labdát szerzett. Feltűnő volt, és ez személy szerint nekem nagyon tetszett, ahogy mélységben és szélességben is sokat mozogtak a támadói, a középpályásai keresték a beindulásokat az FTC védői közötti területekre, és a széleken nagyon-nagyon megverték ellenfelük védekezését. Ellenben a Ferencváros pontatlanul, nagyon defenzíven, szinte teljesen kontrára berendezkedve játszott, játékosai a középpályán sok labdát vesztettek, és felépített támadásvezetések helyett hosszú labdákkal keresték az egyedül elöl tartózkodó Böde Dánielt.

Megérdemelt vezetés

Véleményem szerint céltalan, gyenge támadójáték, szinte felépített támadás nélkül, ez jellemezte a Fradi játékát. Böde véleményem szerint nem a helyén játszik, a paksi időszakban is mélyebbről indult, úgy sokkal hatékonyabb lenne a játéka napjainkban is. Hozzáteszem, így is a legveszélyesebb játékosa volt az első félidőben az FTC-nek, háromszor-négyszer a testi erejét kihasználva beforgatta a védőit, és lövőhelyzeteket alakított ki. A találkozó érdekessége volt, hogy az első félidő közepén még hat-kettő volt a kapura lövések aránya a Fradi javára, pedig az Újpest veszélyesebb és jobb futballt játszott. Igaz, a félidő végére ez már kilenc-hétre változott a hazaiak javára, és a játék képe alapján ez volt a reális. A huszonnyolcadik percben esett újpesti gólt még magyar pályán is ritkán látható védekezési, védelmi hiba előzte meg, a Ferencváros védői a félpályánál lesre játszottak, mindezt rosszul tették, és szerintem Jova Levente is kellett ahhoz, hogy Kabát Péter gólja előnyhöz juttassa az Újpestet.

Esetleges támadójáték

A második játékrészre Détári Lajos cserélt és szerkezetet váltott. A négy-kettő-három-egyes formációban a Fradi kicsit agresszívebb lett, feljebb tolta a védekezését, az Újpest viszont számomra érthetetlen módon teljesen visszaállt saját térfelére, és egy biztos védekezésből gyors kontrákra rendezkedett be. A vendégek támadójátéka ettől függetlenül továbbra is esetleges volt, nagyon kevés mozgás jellemezte őket az újpesti védőharmadban, így gyakorlatilag két-három veszélyes átlövésen kívül komoly helyzetük nem is volt. Ezért is érthetetlen számomra, hogy a Fradi szakvezetője a mérkőzés végén tartott értékelésében jó második félidőt látott, sok helyzettel, pontot érdemelve!

Meddő fölény

A második félidő véleményem szerint gyenge színvonalú és iramú lett, igaz, a meccs utolsó öt percében megélénkült a játék, a Fradi egy gyönyörű szabadrúgásgóllal egyenlített, utána viszont az első gólhoz hasonlóan újra hatalmasat hibázott védekezésben, amikor a legjobban fejelő Ferencváros-játékost, Kleint egy pontrúgás után Vermes Krisztián lefejelte, és az addig észrevétlen Bavon Tshibuabua gólt lőtt, amikor már mindenki elkönyvelte a döntetlent. A meccs összképe alapján szerintem megérdemelt újpesti siker született, hiszen az első félidőben kimondottan jó, elmozgó-rendszerű támadójátékot produkált, és a védekezése is magabiztos volt. Igaz, a Ferencváros a második félidőt szinte végigtámadta a már teljesen visszaálló Újpest ellen, viszont fölénye meddő volt, helyzetekig nem jutott el.

Járműveket rongáltak a szurkolók

BKV-járműveket rongáltak meg az Újpest–Ferencváros meccsre utazó szurkolók – közölte a Budapesti Közlekedési Központ az MTI-vel. Három 14-es villamos, egy 30A autóbusz és az Újpest-Városkapu metróállomás bejárati üvegajtaja látta kárát a drukkerek randalírozásának. A kárfelmérés még tart.
A villamossal utazó huligánok nemcsak üvegeket hajigáltak ki az ablakon, de három szerelvényben megrongálták a tetőburkolatot, kapaszkodókat téptek ki a helyükről, az egyik szerelvénynek pedig a visszapillantó tükrét is betörték. A busznak megrongálták a tetőburkolatát, és felszaggatták az ülések huzatát. A különjárati metrókkal érkezők pedig az Újpest-Városkapu állomás bejárati ajtajának üvegét törték össze.
Személyi sérülésről nem érkezett hír, a BRFK garázdaság miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást indított és nagy erőkkel keresi az elkövetőket.

Olvasói sztorik