NB I

Valahol Európában…

Szélesi Zoltán örömmel tapasztalta, hogy az Újpest FC simán felveszi egy európai középcsapat színvonalát.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az Újpest FC legújabb szerzeménye, a nyolc év után visszatérő Szélesi Zoltán is ott lehet a pályán a Ferencváros elleni, vasárnap délutáni bajnoki rangadón – hangzott el a klub pénteki sajtótájékoztatóján, amelyre a Rangadó.hu is meghívást kapott.

A sajtóbeszélgetés bevezetéseként Jos Daerden vezetőedző ünnepélyesen átadta a külföldről hazatérő Szélesi Zoltán 8-as számú mezét. A belga szakember ezután elmesélte, hogy Hollandiában az pro licences edzői tanfolyamon az egyik csoporttársától, Szélesi korábbi edzőjétől csak jókat hallott a játékosról, ezért örömmel mondott igent neki, amikor néhány héttel ezelőtt edzéslehetőséget kért.

„Bizonyára alapos, átgondolt döntést volt Zoltántól, hogy visszatér. A játékostársak mellett természetesen én is örülök, hogy ismét az Újpestet erősíti – szögezte le Jos Daerden. – A sérült Lázár Bence, Simon Krisztián, Barczi Dávid és Nagy Patrik, valamint az eltiltott Naim Aarab kivételével minden játékos bevethető a Ferencváros ellen. Ez azt mutatja, hogy a keretünk meglehetősen bő, aminek szintén örülök, hiszen ez az ideális állapot, nem az, ami a paksi találkozó előtt volt, amikor tizennyolc emberből kellett kiválasztanom azt a tizennyolcat, aki utazik…”

Gressó Gergely, az Újpest FC sajtófőnöke egy kérdésre válaszolva elmondta, a klub részéről nincs különös üzenete annak, hogy Szélesi Zoltán éppen a 8-as számú mezt kapta, amelyet korábban az a Rajczi Péter visel, aki jelenleg a második kerettel készül. Arra viszont nem kívánt válaszolni, miért száműzték az érvényes szerződéssel rendelkező támadót az NB II Keleti-csoportjában szereplő B-csapathoz.

Szélesi Zoltán kifejtette, nagy örömmel jött vissza Újpestre, hiszen itt született, ezért nem csak a klubhoz, hanem a kerülethez is kötődik

– Hogy telt az előző idénye Görögországban és Hollandiában?
– Volt egy nehézkes időszak, amikor a görög csapatomtól nehéz papírmunka árán, a FIFA-val való együttműködés révén tudtam eljönni – elevenítette fel a múltat a Rangadó.hu érdeklődésére Szélesi Zoltán. – Szerencsére végül létrejött az átigazolás, majd november környékén elkezdtem játszani a holland csapatban. Alapemberré váltam a Nijmegenben, amely a kiesőzónában állt, amikor csatlakoztam. Nem az álszerénység mondatja velem, hogy a beállításommal stabilizálódott a hátsó alakzat, mert tényleg így történt. Lépésről-lépésre, hétről-hétre sikerült szép eredményeket elérnünk, és az év végére a rájátszásban találtuk magunkat, s csak egy hajszállal maradtunk le az Európa Ligáról.

– Mit hozott az idei nyár? Vélhetően ezúttal is a külföldi szerződés lehetősége volt az első számú célkitűzés…
– Igen, amikor hazajöttem nyaralni Hollandiából, akkor volt a legutóbbi klubomtól egy kétéves szerződésajánlatom, illetve egy német és egy belga csapat is érdeklődött irántam, tehát a külföldi folytatás lehetősége adott volt, konkrétumokkal. De amint az edzéseket látogattam, itt Újpesten, az elnök és a vezetőedző engedélyével, a srácokkal ment a poénkodás napról napra, aztán ez komolyabbá vált, majd az edző is egyre komolyabban kérdezte, hogy mi lenne, ha itthon maradnák, tovább erősítenénk az Újpestet, és megpróbálnánk felkapaszkodni a dobogóra. Majd az elnök úr is csatlakozott, többórás beszélgetéseket folytattunk a célokról, és ezeknek a beszélgetéseknek a végeredménye az lett, hogy aláírtam Újpestre!

– Tudatos vagy véletlen, hogy éppen a Ferencváros előtti derbi előtt írt alá, és most jelentették be az érkezését?
– Ennek nincs semmi extra jelentősége, ez csupán a szerencse és a véletlen műve. Így alakultak a tárgyalások, a megbeszélések, illetve mostanra rendeztük le a papírmunkát.

– Ez azt jelenti, hogy akár játszhat is vasárnap az FTC ellen?
– A legjobb tudomásom szerint a játékengedélyem is megérkezett, úgyhogy rajtam nem múlik semmi, a játékom csak attól függ, hogy a vezetőedző betesz-e a csapatba a Fradi ellen.

– Külföldi tapasztalatai alapján milyennek ítéli a szakmai és a szervezeti hátteret Újpesten?
– Nagyon pozitív benyomásaim vannak, örömmel tapasztaltam, hogy az Újpest FC mára egy európai középcsapat színvonalát simán felveszi. A stadiont senkinek nem kell bemutatni, mindenki tudja, hogy válogatott mérkőzéseket is szép számmal rendeznek itt, a Megyeri úton, tehát alkalmas, szép létesítmény. Az edzői stábra csak jókat lehet mondani, egy belga szakember a teljes csapatával komoly munkát végez velünk. Odafigyelnek az étkeztetésre, a szerelésre, a konditeremre, vagy például gyepet cseréltek a stadionban és az edzőpályákon is, tehát minden feltétel olyan, mint Európában.

Olvasói sztorik