NB I

A sikerember új kihívása

Újoncként készül a válogatott-meccsekre Szakály Péter, a bajnok és kupagyőztes DVSC csapatkapitánya.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szakály Péter válogatottbeli premierjének már igencsak itt volt az ideje, hiszen egyrészt 25 éves, a veretlen bajnok és kupagyőztes alapembere, csapatkapitánya, másrészt rendkívül intelligens, higgadt, technikás, sokoldalú játékos. Egervári Sándor szövetségi kapitány most, a Csehország és Írország elleni felkészülési meccsek előtt döntött úgy, hogy behívja a keretbe. Meglehetősen mozgalmas időszak ez a középpályás számára, aki szombat este, a Haladás legyőzése után a Debrecen bajnoki aranyát ünnepelte, vasárnap megkapta a szezon legjobb mezőnyjátékosa díjat a Hivatásos Labdarúgók Szervezetétől, hétfőn pedig csatlakozott a válogatotthoz.

A Rangadó.hu érdeklődésére Telkiben, az edzőtáborban úgy vélekedett, a nemzeti csapatban folytatniuk kell azt, amit Debrecenben elkezdtek, hiszen ott is folyamatosan fontos mérkőzéseket játszottak.

– Sikerült-e megfelelően megünnepelni ezt a nagyon gazdag és eredményes szezont?
– Szerencsére sikerült. Már a Pécs elleni mérkőzés után is volt egy spontán ünneplés. Most annyira nem mentünk bele, de remélem, fel tudtam töltőzni az elmúlt pár nap alatt. A válogatott új feladat, új kihívás számomra, igyekszem itt is minél jobban megfelelni – válaszolta a Rangadónak Szakály Péter.

– Egyesek szerint egy jó játékosnak egy rossz csapatból könnyebb kitűnnie, a DVSC példája viszont azt mutatja, hogy egy jó csapatból több jó futballista is képes egyénileg kitűnni.
– Azért is volt külön öröm számomra ez a megtiszteltetés, mert a játékostársak és az edzők szavaztak, tehát a szakmabeliek. Ez mindig egy nagyszerű elismerés. Szinte bárki megkaphatta volna a csapatunkból ezt a címet, hiszen mindenki maximálisan teljesített ebben az évben. Ez csak hab a tortára az én esetemben.

– Bajnokság után rögtön válogatott! Ilyen rövid idő alatt át lehet állni fejben?
– Folytatni kell azt, amit elkezdtünk Debrecenben, ott is fontos mérkőzéseket játszottunk folyamatosan. Ez valóban egy új impulzus, remélem, hogy meg fogom kapni a lehetőséget, és tudok vele élni. A keret nagy részét ismerem személyesen a korosztályos válogatottakból, vagy klubcsapatból, úgyhogy a beilleszkedés könnyen ment.

– Volt vagy lesz téma a válogatotton belül a DVSC remek teljesítménye?
– Persze, a fiúk már gratuláltak nekünk, hiszen a külföldön játszók is tisztában vannak a hazai eredményekkel. Természetesen mi a megtettük ugyanezt, hiszen akik olyan eredményt értek el, azoknak jár a dicséret, tehát megvan a kölcsönös tisztelet.

– Többször hangsúlyozták: a debreceni siker egyik legfontosabb összetevője, hogy mindig csak és kizárólag a következő feladatra összpontosítottak. Ezt hogy sikerül kivitelezni, hogy lehet kiküszöbölni az előregondolkodást?
– Lehet egy picit előretekinteni, de az aktuális mérkőzés mindig a legfontosabb. Ha egy játékos pályára lép, nyerni szeretne, de természetesen így van ezzel az ellenfél is, ezért is nehéz és nagyszerű ez a játék. Sikerült olyan teljesítményt hozzátennünk ehhez az akarathoz, ami tényleg csodálatos eredményekben mutatkozott meg, akár a kupára gondolok, akár a bajnokságra. Tényleg kijött annak a kemény munkának az eredménye, amit a csapat elvégzett egész évben. Ez remek érzés, ezért érdemes játszani.

– Nehéz lesz tartani vagy túlszárnyalni ezt a szintet a következő idényben, vagy a sikercsapat remek szériája tovább folytatható?
– Természetesen mindig van feljebb, ezért is raktuk magasra a lécet. Azt szokták mondani, hogy kivívni nehéz a rangot, de megtartani még nehezebb. Mi szeretnénk megtartani ezt a rangot, sőt még tovább emelni, hiszen a nemzetközi kupa selejtezőjében is nagyon fontos mérkőzések várnak ránk. De előbb a válogatottnál van feladatunk, szeretnénk itt is jó eredményeket elérni, és természetesen a selejtezőkön is.

Az olvasók is Szakályra szavaztak

A vasárnapi díjátadó ünnepségen Szakály Péter kapta a legjobb mezőnyjátékosnak járó serleget. Néhány nappal korábban a HLSZ honlapjának olvasói is öt jelölt közül választhattak. A győztes személye nem változott!
A hivatásos labdarúgók szavazatai szerint: 1. Szakály Péter (43,5%), 2. Lencse László (21,6%), 3. Nemanja Nikolics (12,9%), 4. Varga József (12,9%), 5. Pátkai Máté (9,1%)
Az olvasói szavazatok szerint: 1. Szakály Péter (33,3%), 2. Nemanja Nikolics (26,7%), 3. Lencse László (20,0%), 4. Varga József (15,6%), 5. Pátkai Máté (4,4%)

Olvasói sztorik