Hírek

A sikerhez vezető út mérföldkövei

Hatodik bajnoki címét szerezte a DVSC, a kétezres évek legeredményesebb hazai klubcsapata.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hetek óta sejthető volt, hogy egy év kihagyás után ismét a debreceniek ünnepelhetnek a bajnokság végén. Nos, ezt már a szezonzárás előtt három fordulóval megtehették, és az elmúlt hétvégén matematikailag is biztossá vált az elsőségük. De emlékszünk még a kezdetekre?! Hiszen a sikertörténet tavaly nyáron indult! A Rangadó.hu legújabb összeállításában áttekintettük a DVSC-siker mérföldköveit, azokat a sikereket, amelyek szerintünk a legfontosabbak voltak az újabb aranyérem megszerzésében! Nem részletezzük az együttes összes eddigi győzelmét, csak azokat, amelyeket stratégiailag, számtanilag és lélektanilag fontosnak tartunk.

Július 15-én, a Vasas 5-2-es legyőzésével indult a bajnoki szezon a Debrecen számára. Gólgazdag meccs, remek játék, kiváló hangulat odahaza az első fordulóban! Ennek köszönhetően nagyszerű rajtot vett a csapat, s mint tudjuk, ez kulcsfontosságú az eredményes folytatáshoz!

A harmadik körben a Ferencváros elleni diadallal az első rangadóját is sikerrel abszolválta a hajdúsági csapat. Szoros csata volt, amelyen Bódi Ádám tökéletesen eltalált szabadrúgása döntött. A következő fordulóban a Kecskemét otthonából távoztak egygólos győzelemmel a debreceniek, pedig a teljes második félidőt emberhátrányban kellett lejátszaniuk. Ennek ellenére Bódi 91. percben szerzett találatával ismét három ponttal gazdagodtak.

TOP5

Az ötödik forduló hozta összeállításunk első topmeccsét, hiszen a DVSC hazai pályán 2-1-re győzött a címvédő Videoton ellen! Az első félidő elején Kulcsár Tamás, a második felvonás kezdése után pedig Ramos volt eredményes, és ekkor már nyolc pont volt a két csapat közti különbség a tabellán!

Szeptember 24-én a hazai pályán játszó Kaposvári Rákóczi jól tartotta magát a listavezetővel szemben, sőt a nyolcvanadik percben Haruna révén a vezetést is megszerezte. A 93. percben azonban Coulibaly egy vitatható tizenegyessel egyenlített, így a Debrecen megúszta a vereséget, ami lélektanilag mindenképpen nagyon fontos volt, ahogy a 11. körben a remekül rajtoló újonc Diósgyőr elleni fölényes, 5-0-s győzelem is!

TOP4

Talán a 12. forduló után kezdtek az emberek először arról beszélni, hogy ismét bajnok lehet a DVSC! Ekkor győzött ugyanis a csapat a Győri ETO ellen, amely a 2-0-s meccset követően már hétpontos hátrányban volt az éllovassal szemben a tabellán. A debreceniek remek taktikával és szép gólokkal magabiztosságot demonstráltak.

November 26-án a sereghajtó, kiesésre ítéltetett Zalaegerszeg látogatott Debrecenbe, és a félidőben 2-0-ra vezetett. Ez már a 17. fordulóban történt, tehát egyáltalán nem volt mindegy, milyen emlékekkel, élményekkel ment a téli pihenőre, a hosszú felkészülési időszakra a táblázat első helyezettje. Mint tudjuk, a vereség ezúttal is elmaradt, a második félidő elején gyakorlatilag kiütötte ellenfelét a DVSC, és végül 5-2-re nyert, úgy, hogy egy tizenegyest is kihagyott.

Legközelebb március harmadikán lépett pályára bajnoki meccsen az együttes, éppen a Ferencváros otthonában. A szoros küzdelem, az emlékezetes csata ezúttal sem maradt el, a fővárosiak szerint nem érdemeltek vereséget, de ez a tényen nem változtat, Coulibaly találatával és Szakály Péter gyönyörű góljával ezúttal is sikert könyvelhetett el a bajnokcsapat. Ahogy a ZTE elleni évzáró esetében, úgy most az FTC-vel szembeni évnyitón is fontos volt a győzelem. Úgyszintén kulcsmomentumnak számított a következő körben a Kecskemét legyőzése, Nagy Zoltán gólja a 91. percben született.

TOP3

Újabb döntő jelentőségű diadal, ezúttal március 18-án, a huszadik fordulóban, a Videoton otthonában. A debreceniek megesküdtek rá, hogy győzni mennek Székesfehérvárra, a játékukon azonban „csak” a rendkívül szervezett, tudatos védekezés látszott, de mint később kiderült, ez volt a siker kulcs. Hiába támadott ugyanis többet és intenzívebben a tavalyi bajnok, Novakovics kapus jól állta a sarat, nem úgy a túloldalon kollégája, Mladen Bozsovics, aki elképesztő hibát vétett, gólpasszt adott Coulibalynak, így veszélyes támadójáték és számottevő akciók nélkül is képes volt nyerni a látogató!

A 26. fordulóban, április 28-án sikerrel kezdte erőltetett menetét a Debrecen, ugyanis 2-0-ra nyert Diósgyőrben. A borsodiak egyenrangú ellenfelek voltak, de a gólokat ezúttal sem ők lőtték. Ez a meccs nem a szép játék, vagy a nyomasztó fölény miatt marad emlékezetes a hajdúságiak számára, hanem azért, mert kiküzdötték a győzelmet, s ezzel célegyenesbe fordultak az aranyérem felé vezető úton!

TOP2

A munka ünnepén, május elsején remek munkát végzett a DVSC, hiszen megnyerte a Magyar Kupát! Hogy kerül egy bajnoki összeállításba a kupadöntő?! Hát úgy, hogy ez a siker is nagy lökést adott az együttesnek. A fővárosi meccs sokáig emlékezetes marad, hiszen úgy tűnt, az NB II-es MTK nagy bravúrra lesz képes, ám a debreceniek az utolsó pillanatban, Szakály Péter káprázatos egyéni megmozdulásával egyenlítettek, és a tizenegyeseket is jobban rúgták.

TOP1

Az utolsó nagy rangadót, a Győr elleni, idegenbeli fellépést is a Loki nyerte, ezzel végérvényessé vált, hogy ismét felülhet a hazai mezőny trónjára. Kisalföldi siker esetén két pontra csökkent volna a különbség a két együttes között, de a két emblematikus figura, Szakály és Coulibaly ezúttal is tett róla, hogy izgalommentes legyen a bajnoki hajrá. A Pécs elleni gálameccs (4-0) után matematikailag is biztossá, visszavonhatatlanná vált a DVSC fennállásának hatodik végső győzelme, így már csak az a kérdés, hogy összejön-e a veretlen elsőség! Ebben már csak a Honvéd és a Haladás akadályozhatja meg a csapatot.

A történelemkönyv aranylapjai

2005 óta a hatodik bajnoki aranyát nyerték a debreceniek, tehát nyolc év alatt csak kétszer nem őket ünnepelték az idény végén bajnokként. A DVSC első országos titulusával, a Magyar Kupa megnyerésével kezdődően a mostani bajnoki diadalt is beleértve 6 bajnoki címet, 5 Magyar Kupa-elsőséget, 1 Ligakupa-győzelmet, és 5 magyar Szuperkupát nyert, valamint – ebben a periódusban a magyar klubok közül egyedüliként – szerepelt a Bajnokok Ligája és az Európa Liga főtábláján is.

A Loki ezzel a teljesítménnyel a legeredményesebb nem-budapesti egyesület a magyar labdarúgás történetében, sőt a főtitulusok számát tekintve megelőz immár olyan tradicionális nagycsapatot, mint a jelenénél sokkal ragyogóbb múltú Vasas. A Debreceni VSC három kiíráson belül másodszor duplázik, azaz megnyeri a bajnokságot és a Magyar Kupát is.

A legnagyobb vetélytársai közül a Videotont és a Győri ETO együttesét is kétszer legyőzte, a rangadókon tehát hibátlan teljesítményt nyújtott. Ugyanakkor a Siófok ellen egyszer sem tudott győzni.

Olvasói sztorik