NB I

Játékos-rehabilitációs profil

Kis Károly csapatában szinte újjászületnek a korábban gyengébben teljesítő játékosok is.

Kapcsolódó cikkek

Nyerj egy 2012-es, új iPad-et (32GB, 4G) a Rangadó Facebook-játékán! Két klikk, és tied lehet az Apple szuper gépe!

Hét gól a bajnokságban, öt gól a Ligakupában! Hrepka Ádám ismét hasznosan és eredményesen játszik. Nyár óta az MVM Paks csapatát erősíti, és az elmúlt egy-két idénnyel ellentétben megint képes kiemelkedőt nyújtani. Mivel a paksiak esetében nem egyedi példáról van szó az ő esetében, megkérdeztük a tavalyi bajnoki ezüstérmes együttes vezetőedzőjét, Kis Károlyt, ami a módszere, hogyan tud „életet lehetni” a tartós hullámvölgybe került labdarúgókba. A mester a Rangadó.hu érdeklődésére hangsúlyozta, fontos a türelem és a sok beszélgetés, a játéklehetőségért, a csapatba kerülésért ugyanakkor mindenkinek ugyanolyan keményen meg kell dolgoznia!

– Hrepka Ádám újra a régi! Hogy látja az eddigi szezonját?
– Már az ősz folyamán is jó úton haladt. Sajnos volt egy sérülése, ami némileg visszavetette, de már akkor is voltak jó mérkőzései – mesélte a Rangadó megkeresésére Kis Károly. – Azóta újra dinamikusabb, lendületesebb lett, ami nem csak a támadóknál, minden játékosnál elengedhetetlen. Jól cselező, kreatív labdarúgóról van szó, akinek fontos, hogy jó erőben legyen. Ez egy plusz nála, mert bármilyen furcsa, a labdafelhozatal fogadásánál is komolyan be tud segíteni. Nagyon fontos, hogy van erő benne, kreatív játékos, aki tud váratlant is húzni. Ősszel sem voltam elégedetlen vele, de tudtam, hogy még annál is jobbat kell nyújtania.

– Nem ő az egyetlen, aki Pakson szinte újjászületett, egy-két gyenge szezon után ismét a tudásának, képességeinek megfelelően teljesít? Mi a titkuk, mi a módszerük?
– Az első, és ennél kevés fontosabb tényező van, hogy a csapat bárkit szívesen fogad, akiről tudják, hogy teljesíteni akar. A beilleszkedés nehézségeivel sok helyen meg kell küzdenie egy új embernek, nálunk azonban befogadóbb a közeg, a stáb és maga a csapat is. Aki idejön, nyilván azért jön, mert én szeretném. Ez az alap. De minden újabb játékos érkezésével új verseny alakul ki, ez nálunk is benne van. A csapat azonban mindenkit segít, felkarol, aki tenni akar a csapatért, a klubért, és lendíteni szeretne a teljesítményünkön. Ezen kívül sok olyan dolog van, ami ilyen esetben segít. Akik lelkileg gödörben vannak, és nem tudják azt hozni, amit évekkel ezelőtt, azokkal sokat beszélgetek, leülök, és próbálom tartani a lelket benne, bíztatni. Ez egy hosszú folyamat, ebben is lehetnek hullámvölgyek, ilyenkor kell nagyon okosnak lenni, hogy legyen meg a türelem, és álljon a játékos mellé az ember. De hangsúlyozom, hogy a csapatba kerülésért mindenkinek meg kell harcolnia!

– A kiesés nem fenyegeti a csapatot, de már a dobogóra sem érhet oda. Ebben a helyzetben sok csapat motiválatlanná válna, a Paks viszont éppen most került remek formába!
– Amikor nem jöttek úgy az eredmények, akkor sem álltunk olyan pozícióban, hogy kiesési gondoktól kellett volna rettegnünk. Ebben az évben valóban nincs benne a dobogóra kerülés. De minden csapatnak kötelezően motiváltnak kell lennie, nekünk például nagyon nehéz öt mérkőzésünk van hátra. A közelmúltban valóban nagyszerűen jöttek az eredmények. De amikor egy-két eredmény nem úgy sikerült, ahogyan terveztük, akkor sem estem pánikba. Csak egy meccs volt, ami nagyon gyengén sikeredett, egyébként nem volt kilátástalan a játékunk. Benne volt, hogy jobb eredményeket érünk el, csak egy találkozó lógott ki, a siófoki, azon nagyon gyengén teljesítettünk. Pápán rengeteg helyzetet dolgoztunk és hagytunk ki, a Kaposvár ellen a második félidőben egykapuztunk. Tehát nem egy összeesett csapatról volt szó, amelynek kilátástalan a helyzete. Varázsütésre nem lehet felállni a padlóról. Amiket megnyertünk, ott is voltak helyzetei az ellenfeleinknek. Ebben a kiegyensúlyozott mezőnyben egy kis szerencsével, van lelki plusszal, vagy jó egyéni teljesítménnyel el lehet dönteni egy meccset.

– Szombaton nyertek Pécsen, pénteken fogadják a Honvédot, de a kettő között több játékosuk is a válogatottakban szerepelt. Mennyire zaklatott emiatt a felkészülésük a következő meccsre?
– Ez rendkívül kétoldalú dolog. Egyrészt van egy ritmus, amelyre beálltunk, ebből most kiestek a játékosok. Ettől függetlenül, miután megérkeztek szerdán, már csak a Honvédről szólt a történet, elmondtunk minden információt, elemeztünk, készülünk. Nem szabad siránkozni, úgy kell megszervezni a napi munkát, hogy sikeresek legyünk. Ha a másik oldalról közelítem meg a kérdést, akkor edzői szempontból nehéz feladat, de van olyan hozadéka is, hogy akik ott voltak, úgy jöttek ide, hogy kaptak egy lehetőséget, figyelik őket, felhívhatják magukra a figyelmet. Örömmel mentek a válogatottakhoz, ahol megismerhették őket közelebbről. Ebből kell erőt meríteni. Bízom benne, hogy tőlünk is be tudnak oda kerülni néhányan. Ki lehet ebből jól is jönni!

Olvasói sztorik