Magyar foci

Ez a fekázás nem volt bántó – Mészöly Gézának már nem kell bűnhődnie, leülhet a kispadra

Czeglédi Zsolt / MTI
Mészöly Géza öröme érthető lehet
Czeglédi Zsolt / MTI
Mészöly Géza öröme érthető lehet
A Nemzeti Sport és a Sportal egybehangzó információja szerint a Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága alaposan csökkentette a labdarúgó NB I-ben szereplő Újpest FC edzőjének, Mészöly Gézának az eltiltását. A játékosát fekaként emlegető szakember 1+2 hónap helyett mindössze 2+3 mérkőzésre szóló büntetést kapott, és miután két meccset már kihagyott, este leülhet a kispadra a Puskás Akadémia elleni idegenbeli bajnokin.

„Hát nem szerettem én se játszani egy ilyen nagydarab feka ellen, aki megtartja és megcsúsztatja a labdákat. Szerintem kulcsfontosságú volt, hogy ő be tudott jönni” – dicsérte meg Franklin Sasere játékát a február 11-i, Diósgyőr ellen 2-1-re megnyert idegenbeli bajnokit követően.

A fegyelmi bizottság ezt rasszista tartalmú nyilatkozatként értékelte, és egy plusz két hónapos eltiltást rótt ki a szakemberre.

Ezzel kapcsoltban Csányi Sándor MLSZ-elnök elmondta, ez volt a legenyhébb adható szankció az UEFA-szabályzatokkal összhangban kialakított magyar fegyelmi szabályzat alapján, amely szerint a legkisebb büntetés, amelyet rasszista megnyilvánulás esetén a testület kiszabhatott, a három hónapra szóló eltiltás.

Hozzátette, ő is erősnek érzi, de a feka szó, akármilyen szándékkal is hangzott el, egyértelműen faji megkülönböztetés és egy vezetőedzőnek figyelnie kell rá, hogy mit mond.

Az Újpest FC is reklamált, elfogadhatatlannak tartva a döntést, ám valószínűleg nagyobb súllyal esett a latba, hogy még Orbán Viktor miniszterelnök is kiállt Mészöly mellett.

Ezek után az MLSZ fellebbviteli bizottsága már úgy ítélte meg,

hogy az újpesti edző az elhangzott kifejezést pedig nem bántó vagy gyűlöletkeltő célzattal mondta, márpedig így nem minősül rasszizmusnak és nincs előírt minimum büntetési tétel.

Mészöly tehát ott lehet a kispadon a felcsúti stadionban, igaz, 500 ezer forintos pénzbüntetést azért ki kell fizetnie.

Kapcsolódó
Nemcsak Orbán Viktor, hanem Csányi Sándor is szigorúnak tartja Mészöly Géza eltiltását
De az MLSZ elnöke reméli, az Újpest-edző tanult a hibájából.
Olvasói sztorik