Magyar foci

Nemcsak Orbán Viktor, hanem Csányi Sándor is szigorúnak tartja Mészöly Géza eltiltását

Mohos Márton / MTI
Csányi Sándor és Orbán Viktor
Mohos Márton / MTI
Csányi Sándor és Orbán Viktor

Három hete egy érdekes ügy szolgáltat témát a magyar labdarúgásban: Mészöly Géza nagydarab fekának nevezte egyik játékosát, mire a Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága egy plusz kéthónapos eltiltással sújtotta az Újpest edzőjét. Üldözendő rasszizmus vagy eltúlzott büntetés? – erről is kérdezte Csányi Sándort, az MLSZ elnökét a Nemzeti Sport.

„Nem a miniszterelnök az egyetlen, aki szigorúnak tartja Mészöly Géza eltiltását, én is erősnek éreztem, de az az igazság, hogy ez volt a legenyhébb adható szankció. Az UEFA-szabályzatokkal összhangban kialakított magyar fegyelmi szabályzat alapján a legkisebb büntetés, amelyet rasszista megnyilvánulás esetén a testület kiszabhatott, a három hónapra szóló eltiltás. Ebből egy hónapot kell most letöltenie, két hónapot pedig felfüggesztett a bizottság. A döntés nem végleges, hiszen a fellebbezés után még hátravan a másodfok” – nyilatkozta Csányi.

Szerinte a feka szó, akármilyen szándékkal is hangzott el, egyértelműen faji megkülönböztetés és egy vezetőedzőnek figyelnie kell rá, hogy mit mond.

Ezzel együtt remélem, Mészöly Géza tanult a hibájából

– tette hozzá.

Az interjúból még kiderült, hogy

  • a 2012-es meccset követő eltiltás miatt ugyan kockázatot jelent hazai pályán Izraellel felkészülési mérkőzést játszani, de egyrészt csak Gibraltár ért volna rá, másrészt azóta rengeteget változott a szurkolói kultúra.
  • Gera Zoltán a magyar futball nagy értéke és a Vasas jól döntött, amikor őt nevezte ki edzőnek.
  • bosszantó ugyan, hogy a pénteki bérletértékesítés előtt néhány órával az indulás halasztásáról kellett dönteni, de szó sem volt összeomlásról vagy teljes leállásról.
Kapcsolódó
Olvasói sztorik