Élő Magyar foci

97. perces öngóllal jutott ki az Eb-re a magyar válogatott

Nikolay DOYCHINOV / AFP
Nikolay DOYCHINOV / AFP

A magyar labdarúgó-válogatott már a tizedik percben vezetett, végül mégis egy 97. perces öngóllal játszott 2-2-es döntetlent Bulgáriával az Európa-bajnoki selejtezők 7. fordulójában.

Magas letámadással kezdett a magyar válogatott, amiből gyorsan kiharcolt egy szabadrúgást. Ezt Szoboszlai Dominik erősen belőtte az ötösön belülre, Ádám Martin pedig beletette a fejét, ezzel szereztünk vezetést a 10. percben.

Nikolay DOYCHINOV / AFP Ádám Martin fejesével szerzett vezetést a magyar válogatott.

Ezután is nyomtak még a magyarok, de lassan felébredt a bolgár csapat és az első alkalommal betalált, amikor sikerült kijátszania a letámadó ellenfelet. Despodovhoz került a labda jobb oldalon, majd ő nem lőtte el, hanem középre gurított vissza, az érkező Delev pedig 13-14 méterről a bal fölső sarokba lőtt.

Ezt követően újabb fordulat jött, az első gólunk előtt szabálytalankodó Antov rálépett Ádám lábára, így második sárga lappal kiállt. Majdnem Gruev is a sorsára jutott, miután Botka Endre harcos labdaszerzése után ütközött a két játékos. Elsőre piros lapot kapott Gruev, ám a játékvezető megnézte a VAR felvételeit és végül a magyar védőnek adott sárgát színészkedésért.

Térfélcsere után növelte a tempót Rossi csapata, de Kerkez Milos egy meggondolatlan becsúszással megkapta a második sárga lapját is, így ő is kiállt. Folyamatosan a magyarok irányítottak a meccsen, a bolgár csapat csak egyszer-egyszer jutott el a kapunkig. Egyszer viszont eljutott és nagy baj lett belőle. Despodov átesett Szalai Attila lábán, amit megevett a bíró. Érthetetlen, de a videobíró ezt az esetet nem nézette vissza, Despodov pedig kíméletlenül a bal fölső sarokba lőtt.

Nikolay DOYCHINOV / AFP Despodov tizenegyese.

Nagyon nyomott a magyar csapat, de sem a beadások, sem Szoboszlai Dominik szabadrúgásai nem akartak bejutni a kapuba. Végül a hosszabbítás utolsó perce hozta össze a sikert, Szoboszlai beívelésénél Alex Petkov a saját kapusát megelőzve bólintott a hálóba.

Ezzel a találattal jutott ki a magyar válogatott az Eb-re és az 1986-os világbajnokság után újra egyenes ágon jutott ki egy nemzetközi tornára. 2016 és 2020 után egymás után harmadik alkalommal jutott ki az Európa-bajnokságra a válogatott.

Az utolsó fordulóban hazai pályán Montenegróval játszik a magyar csapat, amely győzelem esetén biztosan csoportelsőként zárja a selejtezőket.

Európa-bajnoki selejtező, G csoport

Bulgária– Magyarország 2-2 (1-1)
Szófia, Vaszil Levszki Stadion, zárt kapus

Bulgária: Naumov – Popov, Petkov, Antov, Nedjalkov – Krastev, Chochev (Atanasov – 43.), Gruev – Despodov (Rusev – 83.), Minchev (Kolev – 72.), Delev (Ivanov – 83.)

Magyarország: Dibusz – Botka (Kalmár – 81.), Lang, Szalai – Nego (Gazdag – 81.), Nagy Á., Szoboszlai, Stlyes, Kerkez – Csoboth (Nagy Zs. – 59.), Ádám (Németh – 75.)

Gólszerző: Delev (24.), Despodov (79. – büntetőből) ill. Ádám (10.), Petkov (97. – öngól)

Sárga lap: Antov (8., 37.), Nego (42.), Botka (42.), Kerkez (45., 57.)

Kiállítva: Antov (37.)

A pályán kívül is zajlani fognak az események

Az eredetileg stadionon belülre szervezett tüntetésre az utcán kerül sor, erre a bolgár ultrák meghívták a magyar drukkereket is. A felhívásukban kiemelték, hogy békés tüntetést szeretnének, remélhetőleg ez így is lesz, ugyanis sokan elutaztak Szófiába.

Kapcsolódó
„Várunk titeket Bulgáriában, csatlakozzatok a tüntetésünkhöz, mert a futball a szurkolóké"
Tárt karokkal várják a bolgár szurkolók a magyarokat a csütörtöki Eb-selejtezőn.

Rossi másodedzője nyerni jött, nem óvatoskodni

Aki ikszre játszik, az szinte biztosan veszít! Meg kell tennünk az utolsó lépést, hogy aztán derűsen térhessünk haza, Montenegró ellen pedig igazi örömfocit játszhassunk: több mint hatvanezer néző előtt, az elképzelhető legjobb hangulatban

– mondta Cosimo Inguscio, a magyar válogatott másodedzője a mérkőzésről.

Kapcsolódó
Rossi másodedzője: Aki döntetlenre játszik, az szinte biztosan veszít
Cosimo Inguscio úgy szeretne hazatérni Bulgáriából, hogy utána Montenegró ellen már örömfocit játszhasson a magyar válogatott.

Röviden a helyszín körüli cirkuszról

A helyszín kiválasztását hossza huzavona előzte meg, mivel a bolgárok tüntetésétől tartott a rendőrség, Szófiából át akarták tenni Plovdivba a meccset. Előbb az derült ki, hogy ezen a helyszínen nem lehet biztonságosan mérkőzést rendezni, majd hétfő este már arról szóltak a hírek, hogy akár Kardzsaliba kerülhet a találkozó. A végső döntés értelmében viszont maradt a szófiai helyszín, csak éppen szurkolók nélkül. Az MLSZ közleményében példátlannak, komolytalannak és sportszerűtlennek nevezte a bolgár szövetség viselkedését.

Olvasói sztorik