Élő Magyar foci

A történelmi vereséget megúszta a magyar válogatott, de nem jutott még ki az Eb-re

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

A magyar labdarúgó válogatott 2-2-es döntetlent játszott Litvániában az Európa-bajnoki selejtezők 8. fordulójában.

Bántóan tompán, lassú döntéseket hozva kezdett a magyar válogatott. Eleinte csak apró hibákban jelentkezett ez, meg persze abban, hogy a legtöbb párharcban sokkal keményebben, határozottabban érkeztek a litvánok. Nagy baj viszont nem keletkezett, egészen a 21. percig, amikor is Girdvainis szerelte le Varga Barnabást, majd a bal oldalon Cernych kapott labdát. Befelé cselezett, Fiola Attila és Loic Nego pedig nem lépett fel határozottan, így aztán el is tudta lőni. Cernych a hosszú alsót lőtte ki, így aztán vezet a hazai csapat.

Illyés Tibor / MTI Az első litván gól.

Ezt követően Dibusz Dénes védett egy hatalmaas távoli lövést, majd végre ébredezni kezdett a magyar csapat, Szoboszlai Dominik szabadrúgása és Sallai Roland kapáslövése sem volt veszélyes. Bezzeg a litvánok szöglete! Elzárták Dibusz útját, a hosszúra érkező labdát pedig Sirvys bólintotta a hálóba. A pofonból nem ébredt föl Magyarország, de Vargának akadt még egy közeli próbálkozása, ám a közeli lövését védte Zubas.

Illyés Tibor / MTI Sokkoló volt az első félidő.

Szünetben kettőt cserélt Marco Rossi, a gyengén játszó Milos Kerkez, Gazdag Dániel duót Nagy Zsolt és Callum Styles váltotta. Majdnem horrorkezdésbe torkollt a második félidő is, mert azonnal lesgólt szerzett az ellenfél, ám szerencsénkre lesről indult a gólpasszt adó Sirvys. Térfélcsere után jobban benyomta Litvániát a válogatottunk, de borzasztó nehezen talált területet a támadásra. Apránként egyre nagyobb lett a magyarok nyomása, végül egy gyors ritmusváltás után a remeklő Zubas elcsapta Sallait, a büntetőt pedig Szoboszlai a léc alá bombázta.

Illyés Tibor / MTI Sallai Rolandot elkaszálta Zubas. Fordulópont volt a mérkőzésen.

Ettől aztán végre kicsit rákapcsolt a magyar válogatott, az időt húzó, fáradó litvánok pedig hatalmas erőfeszítésre kényszerítették Rossi csapatát. A mieink is szögletből találtak be másodjára, Szoboszlai szögletét Varga Barnabás fejelte ragyogóan a jobb alsó sarokba.

Ezt követően is támadásban maradt a magyar csapat, Litvánia érezhetően kimerült a végére, de sehogy sem sikerült betuszkolni a győztes találatot. Litvánia még soha nem győzte le Magyarországot tétmérkőzésen, ezt a kudarcot sikerült elkerülni, de mindeközben Szerbia 3-1-re legyőzte Montenegrót, ezért matematikailag sem a kijutás, sem a csoportelsőség nincs még meg.

Eb-selejtezők, 8. forduló, G csoport:

Litvánia – Magyarország 2-2 (2-0)
Kaunas, Dariaus ir S. Girėno stadionas
v.: Xhaja (albán)
Litvánia: Zubas – Lasickas, Girdvainis, Lekiatas, Sirvys (Beneta, 76.) – Utkus (Kazukolovas, 64.), Vorobjovas – Slivka (Novikovas, 90.), Gineitis, Cernych (Jankauskas, 64.) – Paulauskas
Magyarország: Dibusz – Fiola, Lang, Szalai A. – Nego (Csoboth, 62.), Szoboszlai, Nagy Á., Kerkez (Nagy Zs., a szünetben) – Sallai (Bolla, 92.), Gazdag (Styles, a szünetben) – Varga B. (Ádám, 92.)
gól: Cernych (21.), Sirvys (36.) ill. Szoboszlai (68.), Varga (82.)
sárga lap: Lekiatas (43.), Utkus (55.), Kazukolovas (71.), Lasickas (90.), illetve Szoboszlai (55.), Fiola (74.)

Véget ért a mérkőzés, maradt a döntetlen

A játékvezető igazságos volt, még egy percet engedett a nagy időhúzások és cserék miatt, de így sem jött a győztes, Eb-t érő találat. Be kellett érnünk egy ponttal.

Kettészakadt a pálya

Nagyon mennek előre a magyarok, amiből aztán időnként veszélyesen tudnak megindulni a litvánok is. Harapni lehet a feszültséget, teljesen benne van a meccsben egy további gól. Már csak azért is, mert fáradnak a játékosok.

Ott az egyenlítés!

Szoboszlai jobb oldali szöglete találta meg Varga Barnabást, aki a jobb alsó sarokba fejelt 10 méterről. Megvan az egyenlítés!

Tűzijáték után sajnos semmi

Csoboth ívelte át a tömeget, de Szoboszlai nem tudott lőni, majd Nagy Zsolt és Varga Barnabás lövését is blokkolták a hazaiak. Utóbbinál úgy nézett ki, mintha kezezés lett volna, de ha így is volt, a másik védőről pattant Lasickasra a labda.

Sallai lőtt mellé

Szépen indult be Sallai a labdával a jobb oldalon, a tizenhatoson belül érve lőtt is. Alighanem úgy érezte, mindenki centerezésre számít, viszont nem találta el a kaput, úgyhogy maradt a 2-1-es állás. Csak az idő ne fogyna ilyen gyorsan…

Slivka lövését védte Dibusz

Ügyesen talált egy passzsávot a litvánok középpályása, Slivka rávezethette Langra a labdát és még pont ellőtte a védőnk mellett, de a magyar kapus védeni tudott.

Szoboszlai Dominik bevarrta!

Lassú nekifutás után irgalmatlan erővel bombázta a csapatkapitány a léc alá. Végre megvan a szépítés!

Tizenegyes!

Adogattak a magyar játékosok a pálya jobb szélén, míg Sallai apott egy nagy kiugratást, Zubas pedig elkaszálta. Büntető!

Cserélnek a litvánok is

Utkus és Cernych számára ért véget a meccs, a helyükre Kazukolovas és Jankauskas érkezett.

Te jó ég, mekkorát védett Zubas!

Nagy Zsolt ívelt bal szélről, Loic Nego tökéletes ütemben érkezett és négy méterről fejelt, de valahogy még elcsípte a labdát Zubas. Negónak ezzel egyébként véget is ért a meccs, Csoboth Kevin állt be a helyére.

Már megint Zubas

Szöglethez jutott a magyar válogatott, Szoboszlai az ötös hosszú sarkára ívelte, Varga lefejelte a földre, de a felpattanó labát kitenyerelte Zubas.

Zubas védett megint

Most legalább benyomta ellenfelét a magyar válogatott, de annyira fegyelmezettek a litvánok, hogy nem nagyon lehetett fogást találni a pajzson. Végül aztán Styles passzát Sallai jobbról éles szögből tűzte kapura a labdát, de hát a lövés nem mehetett keresztül a kapus testén. Sajnos. A kontra végén ráadásul Fiola óriási mentése kellett.

Majdnem 3-0-ra változott az állás

Nagy mázlink volt, mert Vorobjovas indításakor már lesen állt a társa, egyébként jól tette középre a labdát Sirvys, amit Paulauskas a kapuba küzdött. Szerencsére lesről indult Sirvys.

Kettőt cserélt Marco Rossi

Nagy Zsolt jött be a gyengén játszó Kerkez helyére, míg Callum Styles Gazdag Dánielt váltotta. Ezzel Szoboszlai följebb léphet.

Véget ért ez a sokkoló félidő

Bántóan gyenge játékot produkált a magyar válogatott. Ugyan sokat volt a mieinknél a labda, de rendre rossz megoldásokat választottak a játékosok, a legtöbb párharcba határozottabban, agresszívebben álltak bele a litvánok. Egy szép kontra, valamint egy szöglet után szerzett góllal 2-0 a félidő.

Zubas védett hatalmasat

Sallai jobbról adott be jól, Varga Barnabás közvetlen közelről próbálta begyömöszölni a labdát a kapuba, de Zubas nagyot vetődve védett.

Montenegró egyenlített

Jovetic egalizált a másik mérkőzésen Szerbia ellen, így aztán jelenleg egy döntetlen is kijutást érne. Csak hol vagyunk még a szépítéstől is? Sajnos nagyon messze.

Ez aztán a pofon, már 2-0 a litvánoknak

A bizonytalankodó magyar védelem összehozott egy szögletet, amiből jött a második gól. A hosszúra érkező Sirvysre eleve Kerkez jutott, ami nekünk nem előnyös, eközben pedig Paulauskas gondoskodott róla, hogy Dibusz ne tudjon kimozdulni a vonalról. Sirvys pedig közvetlen közelről bebólintotta a második gólt. Most már tényleg komoly a baj!

Ébredezünk, de Sallai lövése nem talált kaput

Egy jobb szélre ívelt labdát elkerült Gazdag, mert lesről jött vissza, de így kilőtt Szoboszlai és benyargalt a tizenhatoson belülre. Utkus parádés becsúszással szerelt, de a kisszöglet után Szoboszlai középre tett labdáját Sallai bombázta fél méterrel kapu mellé.

Végre egy veszélyes magyar lövés!

Szoboszlait rántották le a kaputól nagyjából 30 méterre, a sértett pedig kapura is tűzte a szabadrúgást. A bal alsóba szánt labdát kitenyerelte Zubas.

Dibusz védett hatalmasat

Beszorult egy kicsit a magyar válogatott, Fiola rizikós passzából pedig rosszul tolta meg Szoboszlai a labdát, amit így kitettek a litvánok a jobb oldalra és Lasickas azonnal célba is vette a kaput. Dibusz nagyot repülve tenyerelte oldalra a lövést.

Olvasói sztorik