Élő Magyar foci

A történelmi vereséget megúszta a magyar válogatott, de nem jutott még ki az Eb-re

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

A magyar labdarúgó válogatott 2-2-es döntetlent játszott Litvániában az Európa-bajnoki selejtezők 8. fordulójában.

Bántóan tompán, lassú döntéseket hozva kezdett a magyar válogatott. Eleinte csak apró hibákban jelentkezett ez, meg persze abban, hogy a legtöbb párharcban sokkal keményebben, határozottabban érkeztek a litvánok. Nagy baj viszont nem keletkezett, egészen a 21. percig, amikor is Girdvainis szerelte le Varga Barnabást, majd a bal oldalon Cernych kapott labdát. Befelé cselezett, Fiola Attila és Loic Nego pedig nem lépett fel határozottan, így aztán el is tudta lőni. Cernych a hosszú alsót lőtte ki, így aztán vezet a hazai csapat.

Illyés Tibor / MTI Az első litván gól.

Ezt követően Dibusz Dénes védett egy hatalmaas távoli lövést, majd végre ébredezni kezdett a magyar csapat, Szoboszlai Dominik szabadrúgása és Sallai Roland kapáslövése sem volt veszélyes. Bezzeg a litvánok szöglete! Elzárták Dibusz útját, a hosszúra érkező labdát pedig Sirvys bólintotta a hálóba. A pofonból nem ébredt föl Magyarország, de Vargának akadt még egy közeli próbálkozása, ám a közeli lövését védte Zubas.

Illyés Tibor / MTI Sokkoló volt az első félidő.

Szünetben kettőt cserélt Marco Rossi, a gyengén játszó Milos Kerkez, Gazdag Dániel duót Nagy Zsolt és Callum Styles váltotta. Majdnem horrorkezdésbe torkollt a második félidő is, mert azonnal lesgólt szerzett az ellenfél, ám szerencsénkre lesről indult a gólpasszt adó Sirvys. Térfélcsere után jobban benyomta Litvániát a válogatottunk, de borzasztó nehezen talált területet a támadásra. Apránként egyre nagyobb lett a magyarok nyomása, végül egy gyors ritmusváltás után a remeklő Zubas elcsapta Sallait, a büntetőt pedig Szoboszlai a léc alá bombázta.

Illyés Tibor / MTI Sallai Rolandot elkaszálta Zubas. Fordulópont volt a mérkőzésen.

Ettől aztán végre kicsit rákapcsolt a magyar válogatott, az időt húzó, fáradó litvánok pedig hatalmas erőfeszítésre kényszerítették Rossi csapatát. A mieink is szögletből találtak be másodjára, Szoboszlai szögletét Varga Barnabás fejelte ragyogóan a jobb alsó sarokba.

Ezt követően is támadásban maradt a magyar csapat, Litvánia érezhetően kimerült a végére, de sehogy sem sikerült betuszkolni a győztes találatot. Litvánia még soha nem győzte le Magyarországot tétmérkőzésen, ezt a kudarcot sikerült elkerülni, de mindeközben Szerbia 3-1-re legyőzte Montenegrót, ezért matematikailag sem a kijutás, sem a csoportelsőség nincs még meg.

Eb-selejtezők, 8. forduló, G csoport:

Litvánia – Magyarország 2-2 (2-0)
Kaunas, Dariaus ir S. Girėno stadionas
v.: Xhaja (albán)
Litvánia: Zubas – Lasickas, Girdvainis, Lekiatas, Sirvys (Beneta, 76.) – Utkus (Kazukolovas, 64.), Vorobjovas – Slivka (Novikovas, 90.), Gineitis, Cernych (Jankauskas, 64.) – Paulauskas
Magyarország: Dibusz – Fiola, Lang, Szalai A. – Nego (Csoboth, 62.), Szoboszlai, Nagy Á., Kerkez (Nagy Zs., a szünetben) – Sallai (Bolla, 92.), Gazdag (Styles, a szünetben) – Varga B. (Ádám, 92.)
gól: Cernych (21.), Sirvys (36.) ill. Szoboszlai (68.), Varga (82.)
sárga lap: Lekiatas (43.), Utkus (55.), Kazukolovas (71.), Lasickas (90.), illetve Szoboszlai (55.), Fiola (74.)

Itt a baj, vezetnek a litvánok

Girdvainis szerelte le Vargát, majd a bal oldalon Cernych kapott labdát. Befelé cselezett, Fiola és Nego pedig nem lépett fel határozottan, így aztán el is tudta lőni. Cernych a hosszú alsót lőtte ki, így aztán vezet a hazai csapat.

Vért ittak a litvánok

Nem csak üres fecsegés volt, hogy el akarnak minket kapni, rendkívül erőszakosan, jó értelemben keményen játszanak. Szó nincs arról, hogy lefociznánk őket.

Vezetnek közben a szerbek

Aleksandr Mitrovic a kilencedik percben talált be Montenegró ellen. Ez azt jelenti, hogy jelen állás szerint győznünk kell a biztos Eb-részvételhez.

Ezt most megköszönhetjük Gineitisnek

Kerkez középre passzolt, Gazdag pedig éles szögből lőtt középre, de a litvánok felszabadítottak, ráadásul egy ellentámadást is tudtak vezetni. Nagy mellett a felfutó Lasickas jobb oldalról okosan visszagurított, de Gineitis csúnyán kapu fölé lőtte, pedig nagy heyzet volt.

Bizony észnél kell lenni!

Egy gyors akció során Fiolát kipasszolták a litvánok, majd az indítás is veszélyesnek tűnt, de Szalai Attila olvasta a játékot és felszabadított.

Gyászszünet után mi kezdtünk

Viszonylag magasan indult a letámadás hazai oldalról, de ez nem zavarta meg a magyar csapatot látszólag. Kerkez Milosnak volt is egy ígéretes megindulása, de túl sokat cipeltee és leszerelték.

Szoboszlai játszik hátrébb

A mérkőzést felvezető interjúban Rossi elárulta, hogy Szoboszlai Dominik Nagy Ádám mellett játszik majd, vagyis sokkal több védekező feladata lesz, mint amit korábban megszokhattunk. Sallai mellett Gazdag játszik majd picit előrébb.

A litvánok nagyon fogadkoznak

Litvánia 2-0-ra nyert Bulgária ellen szombaton, így aztán elég nagy lellkesedéssel várja a magyarok elleni összcsapást is. Edgaras Jankauskas szövetségi kapitány pedig arra készül, hogy meglepje a mieinket.

Mindig fontos nyerni, mert így megtapasztaltuk a győzelem ízét, amit ráadásul meg is érdemeltünk. Sokat jelent ez a litván futballnak, a csapat pedig ennek köszönhetően remek hangulatban várja az újabb erőpróbát.

Kapcsolódó
A szófiai diadal után megjött az étvágya a magyar válogatott keddi ellenfelének
A litvány kapitány azt ígéri, nem fogják ölni a futballt, mert ki akarják szolgálni a közönséget.

„Ami működik, azon nincs értelme változtatni"

– mondta Rossi, aki a litvániai hidegben sok futásra nem számít, de kitért a találkozó jelentőségére is.

Nem kétséges, azért jöttünk, hogy három pontot szerezzünk. Nem a Szerbia elleni volt az év meccse, hanem ez lesz, mert újabb három ponttal kijuthatunk az Eb-re, ami mérföldkő a magyar futball számára, mivel két körrel vége előtt biztosítanánk be a részvételünket.

Egyszerű a képlet estére

Ha a válogatott nyer, akkor kijutott az Eb-re! Ha esetleg döntetlen születne, azzal is kijuthat Rossi csapata, ehhez viszont már arra van szükség, hogy a Szerbia-Montenegró mérkőzésen ne nyerjenek a szerbek. Ugyanígy szintén kijutott a magyar csapat, ha Szerbia és Magyarország is vereséget szenved. Röviden:

ha Szerbia nem szerez több pontot Magyarországnál, megvan az Európa-bajnoki részvétel.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik