Magyar foci

Orbán Viktor: A középiskolára mi már komoly embernek számítottunk, de a mostani mamahotel nem segíti a magyar futballt

Puskás Akadémia / Youtube
Puskás Akadémia / Youtube
A miniszterelnök szerint a Ferencváros BL-selejtezős kiesése azt mutatta meg a magyar futballnak, hogy több erősebb csapatra van szükség. A magyar ember pedig nem a külföldről érkezett játékosoknak akar tapsikolni a lelátón, hanem a magyar gyerekeknek.

Orbán Viktor szerint bár sok minden jobb a magyar futballban, mint korábban, azért még nincs minden a helyén. Ilyen például, hogy az akadémiákra bekerülő 12-13 éves gyerekek nem mindig állnak készen.

„Futottunk a réten, ugrottuk az árkot, másztuk a fát – úgy éltünk, hogy kifejlődtek olyan fizikai képességek, döntéshozatali helyzetek voltak, amik miatt 13-14 éves korunkra, mire elkezdődött a középiskola, mi már komoly embereknek számítottunk.

Ma ez a mamahotel… Szóval az az egész pátyolgatás, ami Magyarországon jellemző nagyon sok szülőre, a rengeteg kütyü, a különórák világa, ami a modern világnak a velejárója, ma nem segíti a magyar futballt.

Tehát a magyar futballnak ebben a kulturális közegben egy sajátos, különleges szigetet kéne létrehoznia, sok száz és sok ezer kicsi klubbal és gyerekcsapattal és tornákkal, és ezt nem lehet az akadémiákról megszervezni, még csak a klubokból sem lehet” – mondta a miniszterelnök, aki a Puskás Akadémia alapítójaként nyilatkozott a klub honlapjának az NB I-es bajnoki rajt kapcsán.

Orbán megjegyezte, a fenti problémával az MLSZ-nek kell szembenéznie, amely a magyar futballpiramis csúcsáért, a válogatottért és éppen ezért a tömeges hátországért, a gyerekek képzéséért, versenyeztetéséért felelős. „A válogatott szintjén az eredmények jönnek is, tehát mindenki megsüvegelheti az MLSZ-t. Itt, lent viszont még nagyon sokat kell dolgoznunk.”

Orbán szerint, ha feladja a magyar futball azt a célt, hogy a csapatok 50-60 százaléka magyar játékos, és lehetőleg saját nevelésű legyen, akkor nem érdemes csinálni.

A magyar futball nem a szórakoztatóipar része. A futball az komolyabb ennél, az az életünk, a magyar ember életének a része, a nemzeti identitásunk része. Mi nem szórakozni akarunk és tapsikolni a lelátón a mindenfajta, messzi földről idefújt, ügyes játékosok játékán örvendezve, hanem mi a saját gyerekeinket akarjuk látni

– mondta Orbán, aki a Puskás Akadémia első csapata kapcsán megjegyezte, Hornyák Zsolt vezetőedző feladata az, hogy legyenek nagyon jó külföldiek a csapatban, de a keret fele pedig saját nevelésű játékos legyen. Szerinte Hornyák ezt többé-kevésbé megoldotta, nem rossz az irány, de azt szeretné, ha hét-nyolc saját nevelésű labdarúgó szerepet kapna minden mérkőzésen.

Ami nehézséget okoz az akadémiának pluszban, hogy a saját nevelésű gyerekeket elviszik külföldre. A legjobbjaink azok külföldön vannak. Ha itthon lennének, mi a Fradival pariban lennénk a bajnoki címért

– mondta, majd elkezdte sorolni a neveket (Sallai, Gyurcsó, Kleinheisler stb.) a neveket, hogyha ez az all-star csapat összeállna, akkor nem lenne szükség külföldire. Hozzátette, nem baj, ha elviszik a legjobbakat, mert a magyar futballnak erre van szüksége, hogy a legjobb bajnokságokban játszanak a labdarúgók, mert így tudják szolgálni a válogatottat, csak így az itthoni csapatoknak vállalniuk kell a kockázatot a 17-18 éves játékosok beépítésével.

Szóba került a Ferencváros meglepő búcsúja a Bajnokok Ligája-selejtezőtől. A magyar bajnok az idegenbeli 0-0-t követően 3-0-ra kikapott otthon a feröeri KÍ-től és így a Konferencia Liga-selejtezőben folytatja.

A magyar futballra nézve egyébként ebből az a tanulság adódik, hogy nem jó, hogy csak egy nemzetközileg komolyan jegyzett csapatunk van. Mert ha az elesik – és mindig történhet a futballban ilyen, mint láttuk –, akkor ott maradunk egész őszre meg tavaszra komoly, nagy csapat nélkül.

Tehát a magyar futball egyik nagy problémájára világít rá a Fradi kudarca, hogy nem lehet csak egy Fradi. Nekünk kell még egy vagy kettő, a Fradihoz hasonló költségvetéssel, játékosminőséggel és nemzetközi besorolással rendelkező együttes, amiből ha az egyik vagy kettő elesik, még mindig van egy harmadik, amelyik talpon marad” – mondta, majd arról beszélt, az elmúlt években a Videoton volt ez a csapat, de most a fehérváriak visszaestek (kiszállt a főszponzor, a MOL, jelentősen gyengült a keret így a bennmaradás a cél), és ez nem jó irány. Az interjút készítő Istenes László megkérdezte, lehet-e a Puskás Akadémia az a csapat, amely felnő a Fradi mellé.

Nem, ezt mi nem tudjuk vállalni. Ehhez történelmi gyökerek kellenek, ehhez nagy hagyomány kell, ehhez nagy klub kell:

egy Debrecen, egy Újpest, egy Kispest, ha nem esett volna ki. Egy Győr, ha jobb állapotban lenne, amely mégiscsak volt már a BEK-ben a legjobb négy között, csak erre már kevesen emlékszünk, csak ilyen, magunkfajta öregek. A nagy klubok közül kell majd valakinek jönni. A Puskás ezt nem tudja vállalni. A Puskásnak azt a küldetést kell beteljesítenie, ami így is leköti minden erőnket, minél több tehetséges gyereket kiváló iskolai és szakmai háttérrel, a legjobb minőségű tudást nyújtva, nagyszerű volt futballistákkal, egyéni képzéssel fűszerezve eljuttassunk az NB I, a válogatott és a nemzetközi nagy bajnokságoknak a kapujába” – mondta, és a beszélgetés során megjegyezte, a felcsúti akadémia továbbra is jó embereket szeretne nevelni, akik jó futballisták.

Olvasói sztorik