Magyar foci

Garancsi István a Vidiről: Nem álmodhatunk bajnoki címről, de még dobogóról sem

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

A nyár egyik szenzációja volt az NB I-ben, hogy a MOL 13 évnyi együttműködés után nem hosszabbítja meg szponzorációs szerződését a fehérvári focicsapattal. A klub így Fehérvár FC néven folytatja, a stadion pedig Sóstói Stadion lesz.

A tulajdonos, Garancsi István rég adott már interjút a klubhonlapnak, most azonban beszélt a változásokról. Először is megköszönte a MOL-nak az eddigieket, majd rátért arra, hogy lényegében új időszámítás kezdődik a Fehérvárnál az eddig megszokotthoz képest.

Az egész klubra nézve ésszerűsítjük a működést, hiszen alacsonyabb költségvetésből fogunk gazdálkodni, mint eddig – ezeket a változtatásokat már korábban el kellett volna kezdenünk. A tavaszi szezonban látott eredményeink és a MOL távozása ezt a folyamatot felgyorsították, az NB I-en belül a Vidi sajnos „más polcra” került az eddigiekhez képest, ezt most már egyértelműen kijelenthetjük

– nyilatkozta a klubtulajdonos.

Azzal folytatta, a csapatban szeretnének több lehetőséget adni magyar fiataloknak, racionalizálják az utánpótlás működését is, és azt is szeretnék, ha az NB III-as csapatból minél többen eljutnának az első keretbe. Amikor arról kérdezték, hogy csökkennek-e a fizetések azt felelte, távozott már több olyan játékos, akinek a jövedelme az új elképzelésekbe és költségkeretbe már nem fért bele. Az új céloknak megfelelő fizetési keretet határoztak meg.

Ebben az új helyzetben sajnos nem álmodhatunk bajnoki címről, de még a dobogóról sem. Egy olyan, megfiatalított csapat alapjait kell leraknia Juhász Rolandnak, amely szerethető a szurkolók számára, és úgy marad bent az élvonalban, hogy ne kelljen még egyszer az utolsó fordulóban izgulnunk. Ennél merészebb célról, célokról egyelőre nem reális beszélni.

Egyelőre nem tud olyan szponzorjelöltről, aki névadója lenne a stadionnak, és olyan típusú és nagyságrendű támogatói megállapodás sem várható, mint amilyen a MOL-lal volt. Ugyanakkor a polgármesterrel, a vezetőséget az elmúlt hónapokban többször is nyíltan kritizáló dr. Cser-Palkovics Andrással volt egy egyeztetés, amiről pozitívan beszélt.

„Egy olyan együttműködési lehetőséget vázoltunk fel, amelyben az önkormányzat támogatást nyújtana a klub utánpótlásának, és a stadion működtetését is új alapokra helyeznénk. Konstruktív és előremutató volt a megbeszélés, így mostantól bizonyos területeken elkezdünk szorosabban együtt dolgozni azért, hogy a Vidi visszatérhessen egy sikeres útra. Eddig a klub és a város között volt némi távolság, de mindkét fél átérzi, hogy mostantól közös felelősségünk a klub sikeressége” – mondta Garancsi István.

Garancsi 2007 decemberében szállt be a fehérvári futballba, a csapat azóta nyert három bajnoki címet, többször is az NB I dobogóján végzett, 2019-ben megnyerte a Magyar Kupát, kétszer pedig eljutott az Európa Liga csoportköréig. Az elmúlt években azonban látványosan leszakadt az egyeduralkodóvá előlépő Ferencváros mögött, olyannyira, hogy a legutóbbi szezonban csak az utolsó fordulóban dőlt el, hogy bennmarad a csapat az NB I-ben, miközben az FTC egymást követő ötödik aranyérmét nyerte.

Kimaxolják a fiatalszabályt

A sportigazgató, Juhász Roland is nyilatkozott a klubhonlapnak. Azt mondta, több olyan játékos volt, akin nem érezte, hogy megértenék, milyen nehéz helyzetben is van a csapat, a nyári távozók között voltak, akik ebbe a csoportba tartoztak.

 

Eddig két igazolás jelentettek be, de terveznek további erősítéseket. Tudja, hogy most szűkösebb keretek között mozoghat, de biztos abban, hogy így is sikerül megfelelően erősíteni.

 

„Fiatal, mentálisan erős játékosokat keresünk, akik fejlődni akarnak és készek ezért sokat dolgozni. Továbbra is minden lehetőség adott a klubnál ahhoz, hogy a játékosok a lehető legtöbbet hozzák ki magukból” – mondta Juhász Roland, aki elárulta, terveik között szerepel, hogy kimaxolják a magyar- és fiatalperceknek hívott MLSZ-ajánlást, és megpróbálnak minél több játékost eljuttatni az utánpótlásból az első csapatba.

 

A Vidi ezúttal nem megy külföldi edzőtáborba, hanem saját létesítményeiben készül az új szezonra.

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik