Magyar foci

Rossi: Azt hiszem, lehetne már annyi hitelem, hogy ne kelljen minden kerethirdetés után magyarázkodnom

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Három meccsen szerzett hét pontjával vezeti Eb-selejtezőcsoportját a magyar labdarúgó-válogatott, amelynek az a célja, hogy sorozatban harmadszor jusson ki az Eb-re.

Marco Rossi csapata a legutóbbi két meccsen négy pontot szerzett: előbb elhozott egy pontot Montenegróból, majd 2-0-ra győzött Litvánia ellen.

Rossi azt mondta, a Montenegróban játszott meccs alatt végig feszült volt, de közben tisztában volt vele, hogy vannak olyan napok, amikor az ember érzi, hogy semmi nem megy a tervezett módon.

„Ha eljön ez a nap, ezt már a meccs ötödik percében pontosan lehet tudni, de legalábbis érezni. Nyugodtan kimondhatjuk: egy ilyen napon gyakorlatilag lehetetlen győzni” – magyarázta a kapitány a Molcsapatnak adott interjúban. Hozzátette, ilyen esetben az a feladata, hogy mérsékelje a károkat, és a szünetben igyekezett stabilizálni a csapatot, ami sikerült is, és egy pontot bevéshetett magának a magyar válogatott, ami szerinte jó eredmény, mert a komolyabb gólszerzési lehetőségek a hazaiak előtt adódtak.

A podgoricai meccs után az ellenfél egyik klasszisa, Stefan Savic több tiszteletet követelt a montenegrói csapatnak, mert úgy érezte, a magyarok lebecsülték őket.

„Ha már ott tartanánk, hogy bárkit félvállról vehetnénk, akkor is tilos lenne lenézni egy ellenfelet. Szerencsére nem is ilyen csapat a magyar, nem kell senkinek külön felhívnom a figyelmét az ellenfél tiszteletére.

Emlékszem olyan győztes mérkőzésre, amely után az ellenfél játékosainak a tekintetében döbbenetet láttam. Egyszerűen nem hittek a szemüknek. Minket soha nem lephet meg ennyire egyetlen ellenfél sem, mert mi nem nézünk le senkit

– mondta a témával kapcsolatban Rossi.

A montenegrói döntetlen után a magyar csapat idehaza Varga Barnabás és Sallai Roland góljaival 2-0-ra verte Litvániát. A kapitány szerint ezzel a két kötelező hazai győzelmet kipipálta a válogatott, amely az első fordulóban Bulgáriát győzte le 3-0-ra. Bár a litvánok nem izzasztották meg a magyar csapatot, Rossi mégis indulatosan nyilatkozott a lefújás után.

„Minden mérkőzésem olyan, mint egy záróvizsga. Ha nem nyerünk, akkor én, az edző idióta vagyok“ – jegyezte meg a győzelem után. Most elmagyarázta, miért volt feszült a litvánok elleni sikert követően.

Azt hiszem, lehetne már annyi hitelem, hogy ne kelljen minden kerethirdetés után magyarázkodnom. Szeretném, ha mindenki elhinné és megértené: tudom, mit csinálok, megalapozottak a döntéseim.

Az utóbbi hetekben-hónapokban többen számon kérték rajtam, miért nem válogatott még Lisztes Krisztián. Sok szurkolóval ellentétben nekem nem idén szúrt szemet Krisztián tehetsége, hanem 16 éves kora óta figyelemmel követem a fejlődését, mint ahogy annak idején Szoboszlai Dominikot is a Lieferingben láttam először játszani”.

Rossi szerinte a magyar válogatott mezének páratlan súlya van, mivel egy hatalmas futballkultúrával bíró kis országot jelképez, amelynek hihetetlenül szenvedélyes szurkolótábora van.

„Ezt is bele kell számolni, amikor arról beszélünk, hogy valaki 18 évesen készen áll-e a legsúlyosabb mez viselésére” – fejtegette a kapitány, aki azt is kiemelte, nem biztos, hogy a világon sok olyan válogatott van, amely egy Litvánia ellen meccsre megtölti a 60 ezres stadionját.

A magyar válogatott szeptember 7-én lép legközelebb pályára, amikor Szerbia vendége lesz az Eb-selejtezősorozatban.

Olvasói sztorik