Magyar foci

Szijjártó: Feljelenteni minket a Nagy-Magyarországot ábrázoló zászlók miatt a történelmi ismeretek teljes hiányára vall

Mónus Márton / MTI
Mónus Márton / MTI

Két napja jött a hír, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) az Európai Labdarúgó Szövetség állásfoglalásához igazodva ezentúl nem engedélyezi a szurkolóknak a Nagy-Magyarország jelkép használatát az UEFA által szervezett mérkőzéseken.

A témában csütörtökön megszólalt Csányi Sándor, az MLSZ elnöke, aki azt mondta, a hazai meccseken a szövetség minden korlátozás nélkül, sálon, zászlón, molinón és minden formában engedélyezi a jelkép használatát.

„A folyamatban lévő ügyektől függetlenül én magam is kezdeményeztem olyan megbeszéléséket, amelyek egyértelműen tisztázzák, hogy az UEFA engedélyezi vagy tiltja, hogy megjelenjen a Nagy-Magyarország ábrázolás a lelátón. A kezdeményezéssel természetesen az a célom, hogy az európai szövetség és a FARE is vegye le a tiltólistájáról a Nagy-Magyarország jelképet” – tette hozzá Csányi.

Az általa említett szervezet, a FARE az UEFA diszkriminációellenes csoportja, amely már több válogatott meccs után készített jelentést olyan lelátói megnyilvánulásokról, amely után az MLSZ és a csapat is büntetést kapott.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nincs jó véleménnyel a szervezetről, amelyről pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta:

„A FARE gyakorlatilag önkéntes munkásőrök szervezete, amelynek tagjai azért élnek, hogy feljelenthessenek embereket teljesen agyament módon. Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, hogy mit lehet feljelenteni. Jól láthatóan fogalmuk sincsen a történelemről.

Feljelenteni minket azért, mert az úgynevezett Nagy-Magyarországot ábrázoló zászlók jelennek meg egy stadionban, a történelmi ismeretek teljes hiányára vall. Amit itt Nagy-Magyarországként írunk le, az történelmi tény, az nem revizionizmus, nem a szomszédaink fenyegetése, nem nacionalizmus

Szijjártó példaként hozta fel, hogy gyerekei történelematlaszában is vannak Nagy-Magyarországot ábrázoló képek.

„A Dunakeszi Városi Sportegyesület következő mérkőzésén a FARE-ellenőr kitépeti majd minden gyerek történelematlaszából ezt a képet?”

A miniszter nonszensznek nevezte a szervezet tevékenységét, és reményét fejezte ki, hogy az UEFA elnöke „megszabadítja az európai futballt ettől a munkásőr-szervezettől, mert ezek csak bajt okoztak, meg bajokat is fognak okozni. Jól látszik, hogy fogalmuk sincsen a világról, és halvány fogalmuk sincsen a magyar történelemről”.

Olvasói sztorik