Magyar foci

Győztes meccsek után vált meg edzőjétől a Honvéd, az utódja is megvan

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

Már nem Tam Courts az NB I-ben szereplő Budapest Honvéd vezetőedzője. A hivatalos közlemény szerint közös megegyezéssel bontott vele szerződést a klub.

A Honvéd a hétvégén 2-0-ra nyert Zalaegerszegen, azon a bajnokin, amelyen a ZTE edzője, Ricardo Moniz a kispesti szurkolók rasszista megnyilvánulásai miatt lehívta csapatát a pályáról.

Kapcsolódó
Moniz arról, hogy le akarta hívni a csapatát a pályáról: Ez a fajta rasszista megnyilvánulás, a huhogás árt a futballnak, árt a társadalomnak
Tudta, milyen következményekkel járt volna, ha nem fejezik be a meccset, és nem akart kárt okozni a klubnak.

A skót edzőt a nyáron nevezték ki a Honvédnál, a bajnokságban 12 mérkőzésből mindössze csak hármat nyert meg a Kispest négy döntetlen és öt vereség mellett. Jelenleg ugyan a nyolcadik a csapat, de csak négy ponttal van a kiesőzóna előtt. A klubközleményben az eredmények mellett külön kiemelték, hogy „fontos szerepe volt abban, hogy több akadémistánkat is sikerült beépíteni a felnőttcsapat keretébe”. A ZTE elleni győzelem előtt pedig a kupában jutott tovább a Honvéd, a nyolcaddöntőben Vasas lesz majd az ellenfele – azaz Courts két győzelem után távozott.

honvedfc.hu Dean Klafuric a Honvéd új edzője.

Szinte azonnal megjelent az újabb közlemény a honlapon, miszerint 50 éves horvát szakember, Dean Klafuric veszi át az irányítást, így a Fehérvár ellen már ő ül a kispadon.

„Dean Klafuric személyében egy tapasztalt és szenvedélyes edző érkezik a Honvédhoz, eddigi pályafutása során a fiatal játékosok képzésében és a legmagasabb szintre juttatásában is fontos szerepet vállalt, többek között Marko Pjaca és Josip Brekalo nevét említhetem. Emellett az első csapatnál végzett munka terén is szerzett már rutint: segéd-, illetve vezetőedzőként a Dinamo Zagreb, valamint a Legia Warszawa kispadján is bajnoki címet ünnepelhetett. Dean korábbi munkásságának köszönhetően több játékosunkat is ismeri már. Bízunk benne, hogy ez is hozzájárul ahhoz, hogy talpra álljunk ebből a nehéz helyzetből, és jó irányba tereljük a szezonunkat“ – mondta Chris Docherty, a klub sportigazgatója.

Dean Klafuric 2008 óta dolgozik edzőként, hosszabb időt töltött el a Dinamo Zagrebnél, ahol előbb a horvát klub akadémiáját erősítette: volt U15-ös, U17-es és U19-es edző, később a felnőttcsapatnál segítette Zoran Mamic munkáját, így részese volt a Dinamo 2016-os bajnoki és kupagyőzelmének. A Dinamónál töltött időszaka előtt a horvát női labdarúgásban is tevékenykedett, a felnőttválogatott szövetségi kapitánya volt. A férfiaknál az U20-as nemzeti együttes stábjában kapott szerepet, majd a Dinamót követően két ázsiai csapat, az Al-Nassr és az Al-Ain gárdájánál dolgozott asszisztensedzőként – utóbbi együttessel bajnoki címet is ünnepelhetett. A Dinamóval és az Al Ainnel a Bajnokok Ligájában, illetve az ázsiai BL-ben is kipróbálhatta magát.

A 2017/2018-as szezont a horvát Gorica vezetőedzőjeként kezdte, majd csatlakozott a Legia Warszawa stábjához, ahol előbb asszisztens-, majd tavasztól vezetőedzőként dolgozott, a szezon végén pedig bajnoki címet és kupagyőzelmet ünnepelhetett a lengyel klubbal. Legutóbb a ciprusi Ethnikosz, majd a horvát Slaven Belupo edzője volt, írja róla a kispesti klubhonlap.

Edzőváltások az eddigi szezonban:

  • 2022. augusztus 31. – DVSC: Joao Janeiro helyett megbízottként Dombi Tibor
  • 2022. szeptember 6. – Vasas: Kuttor Attila helyett Kondás Elemér
  • 2022. szeptember 6./szeptember 14. – Mezőkövesd: Supka Attila helyett Kuttor Attila
  • 2022. szeptember 21. – DVSC: Dombi Tibor helyett Srdjan Blagojevic
  • 2022. október 17. – MOL Fehérvár: Michael Boris helyett Huszti Szabolcs
  • 2022. október 24. – Budapest Honvéd: Tam Courts helyett Dean Klafuric.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik