Magyar foci

Kedvezőnek tűnik a magyar válogatott Eb-selejtezőcsoportja

Tom Weller / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Tom Weller / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Szerbia, Montenegró, Bulgária és Litvánia lesz a magyar futballválogatott ellenfele az Eb-selejtezőkön.

A magyar csapat története során először várhatta az első kalapból a sorsolást, köszönhetően annak, hogy remekül szerepelt a Nemzetek Ligájában: Angliát oda-vissza legyőzte, Németország ellen négy pontot szerzett, és ezzel legközelebb is az A osztályban, a legerősebb válogatottak között szerepelhet.

A mostani sorsolást 53 nemzet várta (az 55 tagállamból csak a rendező Németország, valamint az Ukrajna elleni háború miatt kizárt Oroszország nem volt érdekelt a sorsoláson), és a csapatokat hat kalapba sorolták a Nemzetek Ligája-rangsor alapján.

A magyar csapatot a G csoportba húzta Gianluca Zambrotta, az olaszok korábbi vb-győztes és Eb-ezüstérmes klasszisa, a sorsolás egyik díszvendége. A második kalapból Karl-Heinz Riedle, a németek szintén vb-győztes csatára húzott, a franciákat és az olaszokat megúsztuk, végül Szerbia jutott nekünk, amelytől idén márciusban felkészülési meccsen kikaptunk, de az előző NL-sorozatban két találkozón négy pontot fogtunk ellenük.

A harmadik kalapból Montenegró került mellénk, amellyel legutóbb 2019 őszén csaptunk össze, akkor Holender korai gólja ellenére 2-1-re kikaptunk, és az eddigi három próbálkozásból még egyszer sem jártunk sikerrel ellene (1-2, 3-3, 1-2).

A másik két ellenfelünk Bulgária és Litvánia lesz, úgyhogy elsőre nem tűnik megoldhatatlan feladatnak, hogy a magyar csapat odaérjen az első két hely valamelyikérte.

A bolgárokkal kapcsolatban kellemes emlék a legutóbbi egymás elleni meccs, mivel az előző Eb pótselejtezőjének elődöntőjében 3-1-re győzött a magyar válogatott Szófiában, majd aztán Izlandot is verte, és ezzel jegyet váltott a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott tornára. A bolgárok elleni örökmérleg: 12 győzelem, 6 döntetlen, 4 vereség.

A litvánokkal legutóbb 2015-ben játszottunk, akkor a debreceni felkészülési meccs vége 4-0 lett az akkor Dárdai Pál által irányított magyar csapat javára. A litvánok elleni örökmérlegünk: öt győzelem, egy döntetlen.

Minden csoportból az első két helyezett jut ki a németországi tornára, a maradék három csapat kiléte pedig a pótselejtezőkön derül ki, ide a Nemzetek Ligája-szereplés alapján lehet kvalifikálni – itt lehet keresnivalónk, ha egyenes ágon nem jön össze a továbbjutás.

A selejtezőket 2023 márciusában, júniusában, szeptemberében, októberében és novemberében játsszák, minden említett hónapban két-két játéknapot rendeznek.

Három ellenfelet kell megelőzni, hogy kijussunk az Eb-re:

www.sofascore.com

Eb-selejtezők, a csoportbeosztás:

A csoport:
Spanyolország, Skócia, Norvégia, Grúzia, Ciprus

 

B csoport:
Hollandia, Franciaország, Írország, Görögország, Gibraltár

 

C csoport:
Olaszország, Anglia, Ukrajna, Észak-Macedónia, Málta

 

D csoport:
Horvátország, Wales, Örményország, Törökország, Lettország

 

E csoport:
Lengyelország, Csehország, Albánia, Feröer-szigetek, Moldova

 

F csoport:
Belgium, Ausztria, Svédország, Azerbajdzsán, Észtország

 

G csoport:
MAGYARORSZÁG, Szerbia, Montenegró, Bulgária, Litvánia

 

H csoport:
Dánia, Finnország, Szlovénia, Kazahsztán, Észak-Írország, San Marino

 

I csoport:
Svájc, Izrael, Románia, Koszovó, Fehéroroszország, Andorra

 

J csoport:
Portugália, Bosznia-Hercegovina, Izland, Luxemburg, Szlovákia, Liechtenstein

Olvasói sztorik