Tom Weller / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Magyar foci sport

Kedvezőnek tűnik a magyar válogatott Eb-selejtezőcsoportja

Szerbia, Montenegró, Bulgária és Litvánia lesz a magyar futballválogatott ellenfele az Eb-selejtezőkön.

A magyar csapat története során először várhatta az első kalapból a sorsolást, köszönhetően annak, hogy remekül szerepelt a Nemzetek Ligájában: Angliát oda-vissza legyőzte, Németország ellen négy pontot szerzett, és ezzel legközelebb is az A osztályban, a legerősebb válogatottak között szerepelhet.

A mostani sorsolást 53 nemzet várta (az 55 tagállamból csak a rendező Németország, valamint az Ukrajna elleni háború miatt kizárt Oroszország nem volt érdekelt a sorsoláson), és a csapatokat hat kalapba sorolták a Nemzetek Ligája-rangsor alapján.

A magyar csapatot a G csoportba húzta Gianluca Zambrotta, az olaszok korábbi vb-győztes és Eb-ezüstérmes klasszisa, a sorsolás egyik díszvendége. A második kalapból Karl-Heinz Riedle, a németek szintén vb-győztes csatára húzott, a franciákat és az olaszokat megúsztuk, végül Szerbia jutott nekünk, amelytől idén márciusban felkészülési meccsen kikaptunk, de az előző NL-sorozatban két találkozón négy pontot fogtunk ellenük.

A harmadik kalapból Montenegró került mellénk, amellyel legutóbb 2019 őszén csaptunk össze, akkor Holender korai gólja ellenére 2-1-re kikaptunk, és az eddigi három próbálkozásból még egyszer sem jártunk sikerrel ellene (1-2, 3-3, 1-2).

A másik két ellenfelünk Bulgária és Litvánia lesz, úgyhogy elsőre nem tűnik megoldhatatlan feladatnak, hogy a magyar csapat odaérjen az első két hely valamelyikérte.

A bolgárokkal kapcsolatban kellemes emlék a legutóbbi egymás elleni meccs, mivel az előző Eb pótselejtezőjének elődöntőjében 3-1-re győzött a magyar válogatott Szófiában, majd aztán Izlandot is verte, és ezzel jegyet váltott a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott tornára. A bolgárok elleni örökmérleg: 12 győzelem, 6 döntetlen, 4 vereség.

A litvánokkal legutóbb 2015-ben játszottunk, akkor a debreceni felkészülési meccs vége 4-0 lett az akkor Dárdai Pál által irányított magyar csapat javára. A litvánok elleni örökmérlegünk: öt győzelem, egy döntetlen.

Minden csoportból az első két helyezett jut ki a németországi tornára, a maradék három csapat kiléte pedig a pótselejtezőkön derül ki, ide a Nemzetek Ligája-szereplés alapján lehet kvalifikálni – itt lehet keresnivalónk, ha egyenes ágon nem jön össze a továbbjutás.

A selejtezőket 2023 márciusában, júniusában, szeptemberében, októberében és novemberében játsszák, minden említett hónapban két-két játéknapot rendeznek.

Három ellenfelet kell megelőzni, hogy kijussunk az Eb-re:

www.sofascore.com

Eb-selejtezők, a csoportbeosztás:

A csoport:
Spanyolország, Skócia, Norvégia, Grúzia, Ciprus

 

B csoport:
Hollandia, Franciaország, Írország, Görögország, Gibraltár

 

C csoport:
Olaszország, Anglia, Ukrajna, Észak-Macedónia, Málta

 

D csoport:
Horvátország, Wales, Örményország, Törökország, Lettország

 

E csoport:
Lengyelország, Csehország, Albánia, Feröer-szigetek, Moldova

 

F csoport:
Belgium, Ausztria, Svédország, Azerbajdzsán, Észtország

 

G csoport:
MAGYARORSZÁG, Szerbia, Montenegró, Bulgária, Litvánia

 

H csoport:
Dánia, Finnország, Szlovénia, Kazahsztán, Észak-Írország, San Marino

 

I csoport:
Svájc, Izrael, Románia, Koszovó, Fehéroroszország, Andorra

 

J csoport:
Portugália, Bosznia-Hercegovina, Izland, Luxemburg, Szlovákia, Liechtenstein

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!