Krizsán Csaba / MTI
Magyar foci sport

„Az őszinteségem lett a vesztem” – kiakadt egy bundameccsen, többet nem lett válogatott

Vass Ádám még húszéves sem volt, már 11-szeres válogatott labdarúgónak mondhatta magát, azonban hiába szerepelt négy szezonon át az olasz másodosztályban, és játszott 20 Serie A-mérkőzésen, soha többet nem kapott meghívást a nemzeti csapatba. Szerinte egy bundabotrány miatt.

A jelenleg Gyirmóton futballozó 34 éves középpályásnak nagy jövőt jósoltak, amikor 2004-ben, 16 évesen szerződtette a Stoke City. Az angol másodosztályban az alázatos munka felé terelték mindennap, úgy fogalmazott, hogy minden edzésen kipréselte magából a maximumot. Még az se derogált neki, hogy a felnőtt csapat iránti tiszteletből a játékosok cipőjét tisztította havi ötven fontért.

Kapcsolódó
Kőkemény kritikát kapott Szalai Ádám és Szoboszlai Dominik
William Gallas, a hazánkban élő és dolgozó 85-szörös francia válogatott belső védő meglepően őszintén fogalmazott a nemzeti tizenegy excsapatkapitánya, és a legértékesebb játékosa kapcsán.

Miután ott nem mutatkozhatott be a felnőttek között, 2007-ben elfogadta a Brescia ajánlatát.

„Arra vagyok a legbüszkébb, hogy zsinórban lehúztam öt évet ugyanannál a klubnál, noha az országban azért rendszeresen dobálgatják a játékosokat ide vagy oda. Teljesen normálisnak veszik, ha elküldik kölcsönbe. Abban az öt évben ragaszkodtak hozzám” – nyilatkozta a Telexnek.

Kolozsváron jöhetett volna a nagy kiugrás, hiszen a csapat Bajnokok Ligája-csoportkörben játszott, majd folytatta az Európa Ligában, ő viszont lábközépcsont-törés miatt nem léphetett pályára.

A válogatottság már 2006-ban megtalálta, Várhidi Péter szövetségi kapitány úgy állította be a Kanada elleni 1-0-s győztes mérkőzésen, hogy akkor még egyetlen felnőtt meccset sem játszott. 11 mérkőzésen szerepelhetett, még húszéves sem volt, de a 2008. augusztus 20-i, Montenegró elleni 3-3-as összecsapás után soha többet nem kapott meghívást.

„A mai napig nem nagyon értem, miért. Sokáig azt gondoltam, hogy feldolgoztam már ezt, ám ha nagyon őszinte akarok lenni, és miért ne lennék az, akkor lehet, hogy a mai napig nem dolgoztam fel maradéktalanul.”

Szerinte egy háttérben meghúzódó bundabotrány lett a veszte.

Úgy jöttem ki belőle, hogy én lettem a fekete bárány, és ezzel le is zárták a történetet, holott én mondtam el az igazságot. Az őszinteségem lett a vesztem. Az őszinteségem kettévágta az én címeres álmaimat.

Beszélt egy 2008-as, szerbek elleni nyolcgólos vereséggel véget ért U21-es meccsről, illetve egy 2008 októberében rendezett szlovákok elleni mérkőzésről, hogy konkrétan tudta, hogy páran okoskodnak az eredménnyel.

„Akkor sajnos nem szóltam. Egy évvel később, 2009. augusztusban, az U21-es selejtezőn, a Wales elleni meccsen kikaptunk 4–1-re, berúgtam az öltöző ajtaját, amire nem vagyok büszke, de olyan csalódottság és düh fogott el, hogy elveszítettem a kontrollt. El sem tudtam képzelni, hogy ilyen megtörténhet egy válogatottban, ami nekem a legszentebb dolog volt mindig, a csúcs. Szóltam a holland edzőnek, aki megdöbbent. Őt utána hamarosan menesztették, az eset ment a szőnyeg alá. Amikor a Bresciában jól ment a játék, megnéztek itthoni szakvezetők, örültek, hogy játszottam, jó formában volt, minden oké volt velem, de azt mondták: alaptalanul nem vádolhatok meg játékosokat. Köpni-nyelni nem tudtam.”

Az interjúból még kiderül, hogy

  • miért érzi úgy, hogy az olasz válogatott Alessio Tacchinardi és Gera Zoltán egy szinten volt.
  • miért nem jó, hogy két jól sikerült meccs után a mennybe emelünk valakit.
  • mikor jött rá végérvényesen, hogy soha többet nem lesz válogatott.
  • milyennek érzi a Gyirmót csapatát.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!