Magyar foci

Az újpesti focicsapat újra lecserélte címerét

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az Újpest FC hivatalos közleményben tudatta, hogy Roderick Duchatelet tulajdonos visszaállította a klub címerét.

Hosszú ideje húzódik már az ügy, a belga tulajdonos 2017 nyarán cserélte le a megszokott címert, amely ellen azóta is tüntettek a szurkolók. Az anyaegyesület nehezményezte a címer egyoldalú cseréjét, de a bíróság első fokon az UTE ellen hozott döntést. Másodfokon viszont az anyaegyesület nyerte a pert. Az Újpest FC ekkor fordult a Kúriához, amely támogatta is, mondván önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezet saját címerének saját döntése nem sérti az egyesület jóhírét.

Kapcsolódó

Ezt azonban az UTE nem fogadta el és 2019-ben közgyűlésen felszólították az Újpest 1885 Kft. vezetését, hogy tisztelje a hagyományokat, álljon el a jogsértéstől és állítsa vissza a hagyományos címert. Két hónappal később az UTE az Újpest FC javára öt évre lemondott a címerrel kapcsolatos használati, értékesítési és hasznosítási jogairól. Ezután 2020 májusában Roderick Duchatelet, az Újpest FC belga tulajdonosa közölte, kész visszaállítani a régi címert, ha az UTE belegyezik abba, hogy a két klub utánpótlás-nevelő képzése egyesüljön a jövőben. Az UTE visszautasította a szerinte zsarolással felérő kezdeményezést.

Januárban azonban végleg a Kúria hatályban tartotta a másodfokú jogerős ítéletét, vagyis arra kötelezte a klubot, hogy visszaállítsa a címert. Hétfői közleményében annyit közölt Duchatelet, hogy a címerkérdésben megvárta, hogy mi lesz a klub eladásával.

Azt tartottam fairnek, ha a címerváltás döntésének jogát átadom az új tulajdonosi körnek. Sajnos ez az ismert okok miatt nem történt meg. Én viszont ígéretet tettem a szurkolók felé, és tartom a szavam. A mai nappal a tradicionális címer jelképezi ismét a klubot

– idézi a tulajdonost az egyesület honlapja.

A klub honlapján minden arculati elem már a hagyományos címerrel szerepel.

Olvasói sztorik