Magyar foci

Bevezeti az MLSZ a vénaszkennert, Csányi szerint rosszul mutat a fekete trikó a szurkolókon

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Érzelmileg a 16 csapatos NB I-et támogatná, de erre pár évet még várni kell, mondta az M4 Sportnak adott interjújában Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke. A Nemzetek Ligájában tisztes helytállást vár el Anglia, Németország és Olaszország ellen, a szurkolói balhékat visszaszorítandó pedig az MLSZ átveszi a Ferencvárosnál bevált vénaszkenneres azonosítást.

„Érzelmileg a 16-16 csapatos NB I és NB II közelebb áll hozzám, de a szakemberek meggyőztek arról, hogy egyelőre maradjon a jelenlegi versenyrendszer, a bővítésre két-három év múlva kerülhet sor” – mondta Csányi Sándor, akivel az M4 Sport készített hosszabb interjút.

Kapcsolódó
Csányi Sándor cáfolja, hogy az MLSZ-nél befolyásos szülőkkel kell egyezkedni
Vancsa Zalán körül alakult ki feszült helyzet, ez okozta az egyik konfliktust, amit az utánpótlás-válogatottakért felelős szakmai igazgató megemlített.

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke azt mondta, a 12 csapatos élvonal egyelőre bevált, mert javult a színvonal, több lett a téttel bíró mérkőzés, ugyanakkor az akadémiák játékoskibocsátása olyan, hogy még nem tudnának 16 csapatot minőségi játékosokkal megtölteni.

Csányi szerint nem jó a klubok vezetési struktúrája, mert a tulajdonosok, edzők és a jobb vagy kevésbé jobb sportigazgatók az aktuális meccset akarják túlélni, és nem hosszú távon építkeznének.

Kapcsolódó

„Egy jó tulajdonos és klubigazgató a játékost hatéves korától nyomon követné. Láthatjuk, hogy a nemzetközi piacon a 18-23 éveseknek van a legnagyobb ára. Igenis ki kell építeni egy előrejutási rendszert. Remélem, ebbe az irányba megyünk majd. Az edzőképzésben is jelentős változás következett be, a gyakorlati képzés jelentősége is megnőtt.”

Pro licenc

Az nem jó gyakorlat, hogy a kispadon olyan edző is ülhet, akinek nincs megfelelő képesítése, de egyelőre a szabályok megengedik, hogy az edzői pro licenc hiányát a sportigazgatói licenc kiválthatja.

„Ragaszkodni fogunk az UEFA által követett gyakorlathoz, előbb-utóbb eljön az idő, hogy ha egy edző nem rendelkezik papírral, és eljátssza, hogy ő igazából nem is edző, akkor pénzbüntetést kap.”

Pontszerzés a cél az NL-ben

A válogatottra nagyon nehéz sorozat vár, hiszen a Nemzetek Ligájában Anglia, Olaszország és Németország lesz az ellenfél. Csányi Sándor szerint a szerbek és az északírek elleni két, márciusi barátságos mérkőzés is fontos lesz, mert tükröt mutathat, hogy arról, hol tartunk.

A Nemzetek Ligájában tisztes helytállást várok el, az angolok ellen megmutathatjuk, hogy a londoni döntetlen nem volt véletlen. Hat meccsből azért kellene pontot szereznünk, hogy megtartsuk a helyüket az A csoportban.

Szigorítani kell a szabályokat

A zárt kapus büntetésekkel kapcsolatosan úgy fogalmazott, ez a a legnehezebb kérdés, mert a büntetések hihetetlen presztízsveszteséget jelentenek az MLSZ-nek és neki is.

„Jelenleg is van 100 eltiltott néző, megtettük a feljelentéseket az angol meccsen történtek miatt is.

Azt gondolom, szigorítani kell a szabályokat, és a ferencvárosi beléptetési gyakorlatot fogjuk átvenni és vénaszkenner segíti majd a beazonosítást. További kamerákat fogunk felszerelni, hogy képet kapjunk azoktól, akik nem megfelelően viselkednek.

Muszáj lépni, mert véleménye szerint, ha az európai szövetség nem összevontan vizsgálta volna az Európa-bajnoki meccseket, akkor akár egy évig sem játszhattunk volna a saját stadionunkban.

„Mindenki az MLSZ-től várja a megoldást, de én meg a nézőktől ugyanezt. A szurkolóink 99 százaléka megfelelően viselkedik, de pár száz ember miatt 60 ezer néző nem mehet mérkőzésre. Még az ultrák zöme is jól viselkedik, támogatják a csapatot, szurkolnak. Még az is belefér, hogy fütyülnek, bekiabálnak. De tudomásul kell fenni, hogy a rasszizmus és a homofóbia zéró toleranciát élvez.”

Hozzátette, a szurkolókon kétségtelenül rosszul mutat a fekete trikó is, mert azt korábbi történelmi eseményekkel azonosítják, és ez nem növeli irányukban a jóindulatot.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik