Magyar foci

A Fradi európai viszonylatban is gyakran rúghat 11-est, a Kisvárda viszont alig

LLUIS GENE / AFP
LLUIS GENE / AFP

A Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legfrissebb tanulmányában a tizenegyesket vesézte 31 európai bajnokságot vizsgálva.

A 2018-2019-es idény kezdete óta a szerb Crvena zvezda kapott leggyakrabban tizenegyest, átlagosan 239 percenként, vagyis nagyjából két és fél meccsenként. Igaz, a belgrádi csapat játékosai nem mindig éltek a kínálkozó lehetőséggel, mivel a megítélt büntetők negyedét kihagyták.

A lista második helyére az ukrán Dinamo Kijev került, amely 256 percenként kapott tizenegyest, a harmadik pedig a görög PAOK és a cseh Slavia Praha lett 257 perccel.

A rangsor élmezőnyében ott találjuk a Ferencvárost is, amely a 2018-as idény kezdete óta lejátszott bajnokikon átlagosan 304 percenként rúghatott büntetőt. A statisztikából az is kiderül, hogy 24 nagy helyzetre jutott egy Fradi-tizenegyes, de a csapat elég rossz hatásfokkal, 59 százalékkal lőtte a büntetőket.

A Fradit a Paks és a Fehérvár követi, de mindkét csapat majdnem 100 perccel marad el a befújt tizenegyesek tekintetében a Fraditól. A CIES listáján összesen nyolc NB I-es csapat szerepel, és közülük legritkábban a Kisvárda rúghatott büntetőt, a 941 perc azt jelenti, hogy átlagban tíz meccsenként kapott tizenegyest a mostani szezonban nagyon jól szereplő klub.

Nyilván egy ilyen statisztikában azt is figyelembe kell venni, hogy az adott csapat milyen stílust képvisel, a Fradi itthon szinte minden ellenfelével szemben dominál, és általában sokkal többször jut el a 16-osig, mint az ellenfele, így nagyobb is az esélye, hogy tizenegyeshez jusson.

Ha csak a topligákat vizsgáljuk, akkor a Manchester Unitedet találjuk a lista élén (299 perc), de a PSG (305) és a Lazio (315) is gyakran kapott tizenegyest.

Olvasói sztorik