Magyar foci

Egy statisztika, amely visszaadja, miért ott állnak az NB I-es klubok a tabellán, ahol

Vajda János/MTI
Vajda János/MTI

A Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) minden kedden kiad egy tanulmányt az InStat mérései alapján, így október 19-én is újabb adathalmazt bocsátott a világ rendelkezésére.

Ezúttal a nagy helyzetek kerültek terítékre, vagyis az olyan próbálkozások, amelyekből illene gólt lőnie az adott csapatnak. Az NB I első nyolc fordulójáról is készült kimutatás. Ebből kiderül, hogy a Ferencváros (8.0) mellett a Paks (8.1) dolgozza ki a legtöbb nagy helyzetet, de ez nem is meglepő Bognár György vezetőedző mentalitása mellett. Talán az sem meglepő, hogy a Paks az ellenfeleknek is sok magas minőségű helyzetet enged. Az viszont már meglepőbb, hogy a Debrecen mindkét mutatóban élen jár, pedig csak jobb gólkülönbsége miatt nem áll kieső helyen.

Az is egyértelműen kirajzolódik, hogy a két kieső helyen álló csapat, vagyis a Gyirmót (4.0) és az Újpest (4.9) a legkevesebb veszélyes akciót hozta össze. Rajtuk kívül azok a klubok rendelkeznek hasonló mutatóval, amelyek már edzőt is váltottak a gyenge szereplés miatt (Mezőkövesd, MTK).

Összességében elég szépen visszaadja a statisztika, melyik csapat hol áll a bajnokságban, ahogy olyan részleteket is, miért unalmasak némely csapatok mérkőzései.

CIES Forrás: football-observatory.com

Ami a világ többi bajnokságát illeti, az Ajaxnál senki sem hozott össze több nagy helyzetet (11.9), és a mérés ugyan honi ligákra vonatkozik, kedden a Dortmund is kapott egy kis ízelítőt ebből a fociból és 4-0-ra kikapott Amszterdamban. A legelőzékenyebben a belga Zulte Weragem (10.2) védekezik, de a KV Oostende (10.0) sem sokkal keményebb. A spektrum túloldalán Holender Filip csapata, az FK Partizan található, amely csak másfél nagy helyzetet engedett ellenfeleinek. A ciprusi Doxa Katokopiánál pedig senki sem teremtett kevesebb komoly helyzetet (2.2), de tegyük hozzá, ez a csapat csak öt bajnokit játszott.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik