Magyar foci

Az NB I legjobb fiatal játékosa jövőre már nem Magyarországon játszik

Szirtesi László/Getty Images
Szirtesi László/Getty Images

Magyarországon már évek óta gyűjt adatokat az úgynevezett InStat-rendszer a futballmeccseken. Minden számot gyűjtenek, a futómennyiségektől kezdve a labdabirtoklási másodperceken át egészen a sikeres cselekig, passzokig és belépőkig mindenről adatot készít. A rendszer az értékek alapján készít egy indexet is, amely a meccsek után így mutatja meg, mennyire játszott jól egy-egy játékos.

Kapcsolódó
Fehérvári piros lapok után hosszabbításos újpesti győzelem a Magyar Kupa-döntőben
A 101. percben esett a mérkőzés egyetlen gólja. A Vidi kilenc emberrel fejezte be a mérkőzést.

Ezt külföldi bajnokságokban is használják és a Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) közzétette az ezekből készült átlagokat. Az adatbázisba olyan játékosok kerültek be, akik legalább ezer percet töltöttek a pályán. A listában magyar játékosok is szerepelnek, ezért megnéztük, kik voltak az idei szezon legjobb magyar fiataljai.

A listát az MTK-ból az FC Dallasba szerződő Schön Szabolcs vezeti, mögötte húsz ponttal a Puskás Akadémia támadója, Kiss Tamás zárt. A képzeletbeli dobogóra egy másik MTK-játékos fért még oda, Mezei Tamásnak a Ferencvárostól kölcsönadott Szánthó Regővel kell osztoznia a harmadik helyen. A 20 év alattiak között is a kék-fehérek egyik játékosa zárt, Varju Benedek 231 pontot kapott átlagban.

Forrás: CIES

Az OTP Bank Ligában ez a teljesítmény Schön számára a 13. helyet jelenti, ami azért mutatja, hogy megkkora fejlődésre van szüksége egy fiatal focistának ahhoz, hogy az NB I-ben a legjobbak közé kerüljön. Ugyanakkor jegyezzük meg azt is, hogy ő az egyetlen, aki a húsz legjobb közül nem a Fradi, vagy a Fehérvár játékosa.

Forrás: CIES

A topbajnokságok 2000 után született labdarúgóival is szemléletes az összehasonlítás, közülük bármelyik játékos a magyar élvonal egyik, ha nem a legjobbja lenne.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik