Magyar foci

Fehérvári piros lapok után hosszabbításos újpesti győzelem a Magyar Kupa-döntőben

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

Története 11. Magyar Kupa-győzelmét aratta az Újpest, miután a hétfői döntőben, hosszabbítást követően győzte le 1-0-ra azt a MOL Fehérvárt, amely kilenc emberrel fejezte be a mérkőzést. A Vidinek ez már az ötödik elbukott kupadöntője volt.

Bár 16 ezer nézőt is beengedtek volna a Puskás Arénába, de ennél kevesebben, az MTI szerint 4500-an voltak végül a lelátón.

Kapcsolódó
Shane Tusupnál is elszakadt a cérna a négy piros lapot hozó NB III-as meccs után
A hazai szurkolók nehezen viselték, hogy a III. Kerület kettős emberelőnyben fordított, megtalálták a háromszoros olimpiai bajnok edzőt, aki szintén hevesen reagált.

A bajnokságban három mérkőzésen is kiütötte a Vidi az Újpestet (14-1 volt ezeken a meccseken az összesített gólarány a fehérváriak javára), ezúttal azonban nem nagyon tudtak mit kezdeni egymással a csapatok, az első félidőben például csak egy gyenge Petrjak-lövés volt, ami el is találta a kaput. Az újpesti kezdőben egyébként egy magyar játékos sem kapott helyet.

Koszticsák Szilárd / MTI

A második félidő egy fokkal jobb volt, mint az első. Először Beridze cselezte el magát lövésig, de aztán métereket tévesztett, majd Tallo esett el a 66. percben, miután Nego meghúzta a mezét, de Bogár játékvezető szerint nem ért tizenegyest a dolog (a kispadnál reklamáló Baosicot az öltözőbe küldték). Kovácsnak volt aztán egy látványos védése, majd a 82. percben Zivzivadze fejelt mellé ziccerben. Antonov a 87. percben épphogy a kapu fölé lőtt, aztán a rendes játékidő letelte előtt Rust állították ki második sárga lappal.

Szabics Imre a hosszabbításra beküldte Alefet, aki hét perc alatt szedett össze két sárgát, így kilenc emberre fogyatkozott a Vidi. A 101. percben jött aztán a mindent eldöntő gól, Kastrati lőtt laposan az alsóba egy végletekig kijátszott támadás végén – ugyanakkor Tallo az akció során lesgyanús helyzetben fejelte vissza a labdát. Az biztos, hogy a játékvezetés még téma lesz a fehérvári szurkolók közt a döntő után.

Alef piros kiállítása:

Kastrati gólja:

A hosszabbítás második félidejét kettős emberelőnyben kipasszolgatta az Újpest (Simon a 120. percben még kihagyott egy helyzetet), amely így 2018 után nyerte meg ismét a sorozatot. Az Újpestnél több Magyar Kupa-győzelme csak a Ferencvárosnak (23) és az MTK-nak (12) van. A Fehérvár öt elveszített kupadöntőjéből Nikolcs Nemanjának háromban is része volt.

Koszticsák Szilárd / MTI Kastrati a drukkerekkel ünnepelt a gólja után.

Sikerével a szezon nagy részében a kiesés ellen menekülő, a bennmaradást az utolsó előtti fordulóban bebiztosító Újpest indulhat a Konferencia Liga első kiírásában.

Nagy valószínűséggel a MOL Fehérvár FC is csatlakozik hozzá bajnoki másodikként vagy harmadikként, mivel a negyedik Paksnak már csak matematikai esélye van megelőzni az OTP Bank Liga hétvégi zárásakor. Így elmondható, hogy a Fehérvár mellett a Paks a vesztese ennek a döntőnek, a Vidi kupagyőzelmével Bognár György csapata indulhatott volna a nemzetközi kupában.

MOL Magyar Kupa, döntő

Puskás Aréna, 4500 néző, v.: Bogár

 

Újpest FC-MOL Fehérvár FC 1-0 (0-0, 0-0, 1-0) – hosszabbítás után

 

Újpest FC: Pajovic – Pauljevic (Máté, 118.), Kastrati, Kutrumpisz (Szakály P., 102.), Ristevski, Antonov – Mitrovic, Onovo, Croizet (Csongvai, 75.) – Beridze (Perosevic, 114.), Junior Tallo (Simon K., 114.)

 

MOL Fehérvár FC: Kovács D. – Bolla (Fiola, 63.), Rus, Musliu, Stopira – Bamgboye (Alef, a hosszabbítás előtt), Nego, Pinto, Petrjak – Nikolics (Houri, 76.), Zizivadze

 

gólszerző: Kastrati (101.)

piros lap: Baosic (68., a kispadról), illetve Rus (90.), Alef (97.)

sárga lap: Onovo (44.), Mitrovic (45.), illetve Rus (45., 90.), Bamgboye (59.), Alef (96., 97.)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik