Magyar foci sport

„A csapatvédekezés nagyon jól működött” – ilyen lehet az Újpest az új edzővel

Az Újpest FC csütörtökön bejelentette hivatalos honlapján, hogy a szerb Milos Kruscsics lett a labdarúgócsapat vezetőedzője.

Kapcsolódó
Szerb edző került az Újpest futballcsapata élére
Milos Kruscic munkáját egy korábbi soproni futballista, Bojan Trkulja segíti majd.

A lila-fehérek Michael Oenninggel szerződést bontottak 2021 utolsó napján, a szurkolók pedig abban reménykedtek, hogy a közelgő tulajdonváltás hírét megerősíti majd a tény, hogy magyar edző ülhet le a kispadra. Ezek után azonban Kruscsics kinevezésének nem örültek a drukkerek, amit a bejelentés alatti kommentek formájában tudattak is a vezetőséggel.

Kapcsolódó
Pápai szájmaszkgyártóknak adta a kormány a taszári repülőteret, az újpesti futballcsapattal bővülhet a portfólió
Németh János és Cseke István elkezdi a repülőtérbizniszt, majd beszállhat a sportüzletbe is. Piaci információk szerint kínai befektető csatlakozhat hozzájuk.

Az Újpestnek komoly problémája volt a védekezéssel az őszi szezonban, 17 bajnokin 30 gólt kapott, amely ugyan nem a legrosszabb mutató az NB I-ben – ez a Budapest Honvédé 36 találattal – ám mindenképp javulésra váró terület. Kézenfekvőnek mondható tehát egy stabilitást előtérbe helyező edző kinevezése.

A váltás megértéséhez érdemes annyit leszögezni, Oenninggel nagyjából a támadó futballé volt a főszerep, csak a helyzetkihasználás nem volt megfelelő a lila-fehéreknél. A védekezése egyáltalán nem volt stabil az újpestieknek, így a jelenlegi bajnokságban a tizedik helyen telelt a klub. A Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) tökéletesen megmutatja mindezt, az Újpest

  • mérkőzésenként átlagosan 5.2-szer találta el a kaput (harmadik legjobb az NB I-ben),
  • 156.1 passzt adott le meccsenként a támadó harmadban, vagyis az ellenfelek tizenhatosának környékén (negyedik legjobb az NB I-ben),
  • de mindeközben hasonló mennyiséget engedett is az ellenfeleinek, 4.7 kaput találó lövést átlagoltak a riválisok és átlagosan 156.7 passzolhattak a védelmi harmadban.

Ez nyugodtan kijelenthető, hogy nem megnyugtató állapot a Megyeri úton. Ezért dönthetett a váltás mellett az Újpest FC és itt lép be a képbe Milos Kruscsics, akinek az a feladata az lesz, hogy az Oenninggel láthatóan túl sok kockázatot vállaló támadó focit olyanra cserélje, amivel megindulhat fölfelé a tabellán a csapat.

Támadó futball helyett szervezett védekezés

A szerb szakember nem volt nagy vándormadár labdarúgóként, a Radnicki, a Spartak Subotica és a Zemun után 2001-ben az orosz Rosztovhoz szerződött, onnan vonult vissza 2007-ben. Edzői karrierje már változatosabbnak bizonyult, a kazah Taraznál kezdett, majd a bolgár Litex Lovech csapatánál volt asszisztens. Vezetőedzőként később a szerb FK Metalac Gornji Milanovac, majd a Zemun együtteseinél dolgozott, de legérdekesebb állomáshelye talán a legutóbbi volt, a bolgár CSZKA Szófia.

Eredetileg Ljupko Petrovic stábtagjaként érkezett a CSZKA-ba meccselemzőnek. Amikor azonban nem jöttek az eredmények, kirúgták a vezetőedzőt és Kruscsicsot kérték fel, hogy ideiglenesen vegye át a csapatot

– emlékezett vissza a CSZKA Szófiánál töltött időszakra Metodi Shumanov, bolgár újságíró.

Kruscsics nagyszerűen oldotta meg a feladatát, hiszen kezdésnek rögtön 4-0-ra verte a Vitosha együttesét. Második mérkőzésén ugyan kikapott a Lokomotiv Plovdivtól, de ezt követően tíz mérkőzésen keresztül veretlen maradt a csapata. Még ennél is imponálóbb, hogy

Kruscsics vezetésével első 12 mérkőzésén mindössze egyetlen gólt kapott a CSZKA Szófia.

Egy ehhez hasonló teljesítményre rendkívül nagy szüksége lesz az Újpestnek is, ha el akarja kerülni a kiesést, amelytől a téli szünetben is csak két pontra van. A 2019 októberétől 2020 nyaráig dolgozó szerb szakembertől látott játékra jól emlékszik még Shumanov, így az ő segítségét kértük, hogy képet kapjunk arról, mire számíthatunk tavasszal az Újpesttől.

„A CSZKA mindig nagyon szervezett volt vele, a csapatvédekezés nagyon jól működött. Volt egy tízmérkőzéses sorozata, amikor egyáltalán nem kapott gólt a csapata, pedig nem játszottak kimondottan védekező focit. Inkább annak köszönhető ez az eredménysor, hogy a támadóktól megkövetelte a presszinget, hogy azonnal támadjanak vissza labdavesztéskor.

A védelem vonalát nem tolta föl magasra, viszont az egész csapat tartotta a kitalált alakzatot. Csapatszinten támadott le, vagy állt vissza védekezni a CSZKA, együtt mozgott mindenki előre és hátra is. Ez a szervezettség és fegyelmezettség bizonyult eredményesnek. Egészen kupadöntőig jutott az együttese, amit csak büntetőkkel bukott el, de meggyőződésem, hogy megtartják vezetőedzőnek, ha megnyeri a finálét

– összegzett Shumanov és nagyjából hasonló játékra utalt Kruscsics is a bemutatkozó videójában.

Az Újpest egyetlen téli játékosmozgása Junior Tallo kölcsönadása Törökországba, amely talán ennek a taktikai változásnak az előszele is, tőle egy ilyen fegyelmezett, letámadásos játék kevésbé várható el. Arról csak az első mérkőzések után kapunk persze képet, hogyan fest majd az új játékfilozófia a Megyeri úton. Elsőre viszont úgy tűnik, a vezetőség nem vállalta be az Oenninggel látott támadó focit és annak kockázatát, inkább a biztos védekezéssel próbálná NB I-ben tartani a csapatot.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!