Magyar foci

„A csapatvédekezés nagyon jól működött” – ilyen lehet az Újpest az új edzővel

Az Újpest FC csütörtökön bejelentette hivatalos honlapján, hogy a szerb Milos Kruscsics lett a labdarúgócsapat vezetőedzője.

Kapcsolódó
Szerb edző került az Újpest futballcsapata élére
Milos Kruscic munkáját egy korábbi soproni futballista, Bojan Trkulja segíti majd.

A lila-fehérek Michael Oenninggel szerződést bontottak 2021 utolsó napján, a szurkolók pedig abban reménykedtek, hogy a közelgő tulajdonváltás hírét megerősíti majd a tény, hogy magyar edző ülhet le a kispadra. Ezek után azonban Kruscsics kinevezésének nem örültek a drukkerek, amit a bejelentés alatti kommentek formájában tudattak is a vezetőséggel.

Kapcsolódó
Pápai szájmaszkgyártóknak adta a kormány a taszári repülőteret, az újpesti futballcsapattal bővülhet a portfólió
Németh János és Cseke István elkezdi a repülőtérbizniszt, majd beszállhat a sportüzletbe is. Piaci információk szerint kínai befektető csatlakozhat hozzájuk.

Az Újpestnek komoly problémája volt a védekezéssel az őszi szezonban, 17 bajnokin 30 gólt kapott, amely ugyan nem a legrosszabb mutató az NB I-ben – ez a Budapest Honvédé 36 találattal – ám mindenképp javulésra váró terület. Kézenfekvőnek mondható tehát egy stabilitást előtérbe helyező edző kinevezése.

A váltás megértéséhez érdemes annyit leszögezni, Oenninggel nagyjából a támadó futballé volt a főszerep, csak a helyzetkihasználás nem volt megfelelő a lila-fehéreknél. A védekezése egyáltalán nem volt stabil az újpestieknek, így a jelenlegi bajnokságban a tizedik helyen telelt a klub. A Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) tökéletesen megmutatja mindezt, az Újpest

  • mérkőzésenként átlagosan 5.2-szer találta el a kaput (harmadik legjobb az NB I-ben),
  • 156.1 passzt adott le meccsenként a támadó harmadban, vagyis az ellenfelek tizenhatosának környékén (negyedik legjobb az NB I-ben),
  • de mindeközben hasonló mennyiséget engedett is az ellenfeleinek, 4.7 kaput találó lövést átlagoltak a riválisok és átlagosan 156.7 passzolhattak a védelmi harmadban.

Ez nyugodtan kijelenthető, hogy nem megnyugtató állapot a Megyeri úton. Ezért dönthetett a váltás mellett az Újpest FC és itt lép be a képbe Milos Kruscsics, akinek az a feladata az lesz, hogy az Oenninggel láthatóan túl sok kockázatot vállaló támadó focit olyanra cserélje, amivel megindulhat fölfelé a tabellán a csapat.

Támadó futball helyett szervezett védekezés

A szerb szakember nem volt nagy vándormadár labdarúgóként, a Radnicki, a Spartak Subotica és a Zemun után 2001-ben az orosz Rosztovhoz szerződött, onnan vonult vissza 2007-ben. Edzői karrierje már változatosabbnak bizonyult, a kazah Taraznál kezdett, majd a bolgár Litex Lovech csapatánál volt asszisztens. Vezetőedzőként később a szerb FK Metalac Gornji Milanovac, majd a Zemun együtteseinél dolgozott, de legérdekesebb állomáshelye talán a legutóbbi volt, a bolgár CSZKA Szófia.

Eredetileg Ljupko Petrovic stábtagjaként érkezett a CSZKA-ba meccselemzőnek. Amikor azonban nem jöttek az eredmények, kirúgták a vezetőedzőt és Kruscsicsot kérték fel, hogy ideiglenesen vegye át a csapatot

– emlékezett vissza a CSZKA Szófiánál töltött időszakra Metodi Shumanov, bolgár újságíró.

Kruscsics nagyszerűen oldotta meg a feladatát, hiszen kezdésnek rögtön 4-0-ra verte a Vitosha együttesét. Második mérkőzésén ugyan kikapott a Lokomotiv Plovdivtól, de ezt követően tíz mérkőzésen keresztül veretlen maradt a csapata. Még ennél is imponálóbb, hogy

Kruscsics vezetésével első 12 mérkőzésén mindössze egyetlen gólt kapott a CSZKA Szófia.

Egy ehhez hasonló teljesítményre rendkívül nagy szüksége lesz az Újpestnek is, ha el akarja kerülni a kiesést, amelytől a téli szünetben is csak két pontra van. A 2019 októberétől 2020 nyaráig dolgozó szerb szakembertől látott játékra jól emlékszik még Shumanov, így az ő segítségét kértük, hogy képet kapjunk arról, mire számíthatunk tavasszal az Újpesttől.

„A CSZKA mindig nagyon szervezett volt vele, a csapatvédekezés nagyon jól működött. Volt egy tízmérkőzéses sorozata, amikor egyáltalán nem kapott gólt a csapata, pedig nem játszottak kimondottan védekező focit. Inkább annak köszönhető ez az eredménysor, hogy a támadóktól megkövetelte a presszinget, hogy azonnal támadjanak vissza labdavesztéskor.

A védelem vonalát nem tolta föl magasra, viszont az egész csapat tartotta a kitalált alakzatot. Csapatszinten támadott le, vagy állt vissza védekezni a CSZKA, együtt mozgott mindenki előre és hátra is. Ez a szervezettség és fegyelmezettség bizonyult eredményesnek. Egészen kupadöntőig jutott az együttese, amit csak büntetőkkel bukott el, de meggyőződésem, hogy megtartják vezetőedzőnek, ha megnyeri a finálét

– összegzett Shumanov és nagyjából hasonló játékra utalt Kruscsics is a bemutatkozó videójában.

Az Újpest egyetlen téli játékosmozgása Junior Tallo kölcsönadása Törökországba, amely talán ennek a taktikai változásnak az előszele is, tőle egy ilyen fegyelmezett, letámadásos játék kevésbé várható el. Arról csak az első mérkőzések után kapunk persze képet, hogyan fest majd az új játékfilozófia a Megyeri úton. Elsőre viszont úgy tűnik, a vezetőség nem vállalta be az Oenninggel látott támadó focit és annak kockázatát, inkább a biztos védekezéssel próbálná NB I-ben tartani a csapatot.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik