Magyar foci

Gerával erősített a magyar válogatott az Eb előtt

Kisbenedek Attila / AFP
Kisbenedek Attila / AFP

Gera Zoltán másodedzőként csatlakozik a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott stábjához, jelentette be Marco Rossi szövetségi kapitány pénteken Telkiben.

A szakember az edzőközpontban tartott sajtóeseményen először részvétét fejezte ki Puhl Sándor családjának: az 1994-es világbajnoki döntő játékvezetője 65 éves korában csütörtökön hunyt el.

Kapcsolódó
Mindent annak köszönhetett, hogy igazságot akart tenni – Puhl Sándor halálára
A négyszer a világ legjobbjának választott korábbi futballbíró 65 éves volt.

A magyarok olasz szövetségi kapitánya ezt követően közölte: az Európa-bajnokság végéig az U21-es nemzeti csapat szövetségi edzője, a 97-szeres válogatott Gera Zoltán másodedzőként csatlakozik a stábhoz. Gera elődje, az olasz Giovanni Costantino azután távozott szerdán a stábból, hogy kedden kinevezték az MTK Budapest vezetőedzőjének.

Kapcsolódó
Az MTK-ba szerződő pályaedző kikerült a válogatott stábjából
Abban maradtak Marco rossival, hogy így lesz a legjobb.

„A felkészülés első hetében a fizikai állapotfelmérésen volt a hangsúly, illetve azon, hogy a játékosok – akik mindannyian jó formában érkeztek az edzőtáborba – kondícióját szinten tartsuk. Jövő héten, amikor már mindenki velünk lesz, nagyobb hangsúlyt tudunk fektetni a taktikai felkészítésre” – jelentette ki Rossi.

Az 56 éves kapitány kiemelte, az új kerettagok megfelelő hozzáállással érkeztek Telkibe, bizonyították, hogy méltók a válogatott meghívóra.

„Igazolták azt, amit a bajnoki mérkőzéseken láttunk tőlük. Jelenleg 26 mezőnyjátékos és négy kapus van a keretben, ebből három plusz egyet kell majd kihagynom.

Június 1-jén kell leadnunk a végső nevezési listát, még vannak kérdőjelek a fejemben, de ezek kiegyenesedéséhez látnom kell azokat a labdarúgókat is, akik még nincsenek velünk

– beszélt a szűkített keret kialakításáról Rossi.

Kiemelte, a csoportriválisok – a portugálok, a franciák és a németek – jóval kevesebbet tudnak majd közösen készülni, ez pedig mindenképpen a magyar csapat előnyére válhat.

„Tudjuk, a riválisok milyen játékerőt képviselnek, de papíron nem lehet mérkőzéseket nyerni, azokat le kell játszani. Az biztos, hogy a legjobbunkat kell nyújtani, meglátjuk, az mire lesz elég” – zárta Rossi.

A 11-szeres válogatott Szalai Attila, a török Fenerbahce védője elmondta, jó érzésekkel tért vissza Telkibe, jó volt újra találkozni a csapattársaival.

„Mindannyian vártuk a válogatott összetartást és a felkészülést. Sikeres félév van mögöttem, még akkor is, ha a klubommal nem sikerült elérni a kitűzött célt, a bajnoki címet” – emlékezett vissza a mögötte hagyott idényre Szalai, aki a Fenerrel harmadik helyen zárt a Süper Ligben.

Kapcsolódó
Szalai örülhet is a török bajnoki bronznak, meg nem is
A Besiktas, a Galatasaray és a Fenerbahce is nyert a török bajnokság utolsó fordulójában. Ezzel a magyar válogatott játékos bronzéremmel zárta az évet, de lemaradt a Bajnokok Ligájáról.

„Kettős érzések vannak bennem ennek kapcsán, ugyanis bár a bajnokság nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, engem azonnal bedobtak a mélyvízbe, rengeteget tanultam, fejlődtem a játék minden aspektusában” – értékelte az elmúlt hónapokat a 23 éves hátvéd.

Hozzátette, a jó emlékekhez a válogatottal elért kiváló eredmények is hozzájárultak, büszke arra, hogy így tudott mindkét csapatban teljesíteni.

Sikerült a következő szintre lépnem

– összegzett az Apollon Limasszol korábbi védője, aki januári átigazolása óta 21 bajnoki mérkőzésen háromszor volt eredményes.

A magyar válogatottal kapcsolatos hír, hogy Gazdag Dániel – aki szerda óta Telkiben gyakorolt – megkapta az amerikai vízumot, így két edzés után elhagyta az edzőtábort és elutazott az Egyesült Államokba új csapatához, a Philadelphia Unionhoz. A szövetség honlapja szerint a középpályás Ausztriában csatlakozik ismét a kerethez.

A válogatott a következő két hétben Ausztriában edzőtáborozik, majd június 4-én Ciprus, négy nappal később Írország válogatottja ellen lép pályára felkészülési mérkőzésen.

A csapat az Európa-bajnokságon június 15-én a címvédő portugálokkal, négy nappal később a világbajnok franciákkal találkozik a Puskás Arénában, majd június 23-án a 2014-ben vb-aranyérmes németek ellen Münchenben zárja a csoportkört

Olvasói sztorik