Magyar foci

Meghalt Puhl Sándor

Mlsz.hu
Mlsz.hu

65 éves korában meghalt Puhl Sándor.

Az egykori játékvezető Miskolcon született, a futballbírói vizsgát 15 évesen tette le. 1978-ban lett az NB III-as keret tagja, az NB II-ben pedig 1982-ben debütált. Első élvonalbeli meccse egy 1984-es Vasas-Csepel találkozó volt.

A Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezető Bizottsága 140 NB I-es mérkőzéssel a háta mögött terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) 1988-tól tartotta nyilván a nemzetközi keretében Puhlt, aki angolul és németül is beszélt, írja a Focibiro.hu.

1991-ben az ifjúsági világbajnokságon közreműködött, majd 1993-ban az UEFA Kupa-döntő első meccsén fújta a sípot, amelyen a Juventus 3-1-re nyert a Dortmund otthonában.

Az 1994-es világbajnokságon összesen négy meccset vezetett, köztük a döntőt, amelyet Brazília büntetőkkel nyert meg Olaszország ellen. 1997-ben ismét egy finálé jutott neki, a BL döntőjében a Dortmund és a Juventus találkozott, és ezúttal a német csapat örülhetett, amely 3-1-re győzött.

Utolsó élvonalbeli meccsét 2000-ben vezette, az Üllői úton búcsúzott, ahol a Fradi a Haladást fogadta. Összesen 226 élvonalbeli mérkőzést vezetett (további 117 alkalommal volt asszisztens az NB I-ben), amin 666 sárga lapot osztott ki és 28 játékost állított ki.

A nemzetközi porondon az utolsó mérkőzésére 2000. november 15-én került sor, amikor Olaszország Gennaro Gattuso első és egyetlen válogatott góljával 1-0-ra győzött Anglia ellen.

Itthon kétszer lett az Év játékvezetője (1992, 1995), a futball statisztikáival foglalkozó IFFHS pedig négyszer választotta a világ legjobb bírójának Puhlt, aki Eger és Emőd város díszpolgára volt, 2000-ben pedig a sportpályafutása elismeréseként a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztkeresztjét kapta.

2002 és 2007 között tagja volt a FIFA játékvezetői bizottságának, 2010 óta pedig az MLSZ játékvezető bizottságának az alelnökeként dolgozott. A Sport TV-nek indulása óta szakkommentátora volt.

Ezer és ezer mérkőzés elemzése, ezer és ezer stúdióbeszélgetés, pontosan abban a sajátos, utánozhatatlan stílusban, ahogy a sípot is fújta minden mérkőzésén. Ahogy csakis az ösztönös zsenik képesek formálni vagy épp megmutatni a világ egy szeletét

búcsúzott Puhl Sándortól a Sport TV. A játékvezetőt az MLSZ saját halottjának tekinti.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik