Magyar foci

Elkaszálta a minisztérium az angol foci első magyar edzőjének a karrierjét

Neil Hall - Pool/Getty Images 2021
Neil Hall - Pool/Getty Images 2021
Hétfőn még nem volt csapata, szerdán már a kispadon ült Thomas Tuchel mellett Lőw Zsolt. A páros két éve dolgozik együtt, ennek köszönhető, hogy Lőw lett az első honfitársunk, aki edzőként a Premier League-ben munkát kapott. Mégsem ő az első magyar edző Angliában. Igaz, ma már csak kevesen emlékeznek Berkessy Elemérre, aki egyúttal a brit labdarúgás történetének első külföldi edzője is volt.

December 29-én vált hivatalossá, amit már karácsony óta pedzegetett a francia sajtó, miszerint Thomas Tuchelt menesztette a Paris Saint-Germain vezetősége. Tekintettel arra, hogy augusztusban még a klub történetének első Bajnokok Ligája-döntőjében vezette a csapatot a német menedzser, meglehetősen heves reakciónak tűnt a gyengébb szezonkezdés után azonnal kitenni a szakvezetőt. A döntés azonban megszületett, Tuchel távozott, de hosszú pihenő nem jutott számára.

Az elmúlt héten felgyorsultak az események. Tuchel szabaddá vált a piacon, a küszködő Chelsea vezetése pedig rástartolt. A londoni csapat a nyáron hatalmas összeget, összesen 247 millió eurót költött játékosokra, ehhez képest Frank Lamparddal csak a kilencedik helyen állt a múlt héten a Chelsea. Lampardot hétfőn kirúgták, Tuchelt kedden kinevezték, szerdán pedig már bajnokin ült a kispadon a német edző. Ahol pedig Tuchel az edző, ott felbukkan egy magyar is, mégpedig állandó segítője: Lőw Zsolt.

Kapcsolódó
Egy nappal a kinevezése után már bajnokin irányította Tuchel a Chelsea-t
Az álomszerű rajt elmaradt, de új időszak kezdődött a londoni csapatnál.

A nagy barátság, amellyel Lőw sztárcsapatokhoz került

Lőw még aktív labdarúgóként 2009-ben szerződött a Bundesligába feljutó Mainzba, amelytől azonban elcsaklizta Jürgen Kloppot a Borussia Dortmund. Az új edző Tuchel lett, itt találkoztak először egymással. Lőwnek a vártnál hamarabb véget ért a karrierje, miután 2010-ben egy bokasérülés után már sosem tudott újra régi önmaga lenni. Egy évvel később inkább visszavonult.

Hamarosan új pályafutás vette kezdetét, egy másik korábbi edzője hívta, hogy segítsen kiépíteni a Red Bull-birodalmat. Ralf Rangnick volt az, aki még a Hoffenheimben volt a magyar védő edzője. Ezalatt nagyon megkedvelte Lőwöt, és ezt az édesapja is kiemelte, amikor a Ziccer-podcast vendége volt.

Kapcsolódó
Nem pörgette a fülén a labdát, ma mégis a PSG edzője – mi a titok Lőw Zsolt karrierje mögött?
Példa lehet itthon Lőw Zsolt karrierje, aki Újpestről indulva lett Bundesliga-játékos, ma pedig az egyik BL-esélyes, a PSG másodedzője. Kele János és Kálnoki Kis Attila próbálta megfejteni Lőw titkát az édesapjával, Lőw Jánossal.

Lőw rábólintott Rangnick ajánlatára, először a Liefering másodedzője lett, majd sorrendben – ahogyan azt a játékosoknál, így Szoboszlai Dominiknál is láttuk az elmúlt években – a Salzburgnál és az RB Leipzignél is betöltötte ezt a tisztséget. Amikor 2015-ben Tuchel a Dortmundba került, szerette volna ismét maga mellett tudni Lőwöt, de a magyar edző ekkor még Rangnick mellett tette le a voksát. A Paris Saint-Germain három évvel későbbi ajánlatát azonban már nem utasíthatta vissza.

A klub több lehetőséget is felajánlott Hasenhüttl távozása után, ebben benne volt a lipcsei pályaedzői és a vezetőedzői poszt is, de benne volt a vezetőedzői poszt a New York Red Bullsnál és a salzburgi csapatnál is. Szerettek volna mindenképpen megtartani, bennem azonban megszületett az elhatározás

– vallotta be Lőw 2018-ban, közvetlenül a PSG-be igazolása előtt a Reggeli Start című műsorban.

A nagy páros így végül nem Dortmundban, hanem Párizsban állt össze, ahol rögtön bajnoki címet és Szuperkupát nyert az együttes, majd a 2019–2020-as kiírásban minden hazai trófeát behúzott a PSG, plusz a BL-ben is döntőbe jutott. Tuchel azonban távozott, keddtől pedig a Chelsea sikereiért dolgozik, és természetesen vitte magával a másodedzőjét is.

Ezzel Lőw Zsolt lett az első magyar edző, aki az angol élvonalban, a Premier League-ben dolgozhat.

De nem ő az első magyar edző Angliában

Lőw előbb-utóbb vezetőedzői posztra szeretne váltani, ez ma már Angliában sem lehetetlen, de mégsem ő lenne az első, akinek ez a szigetországban összejön. Ugyan a britek rendkívül makacsul hitték hosszú évekig, hogy nincs szükség külföldiekre, 1954-ben mégis profi szerződést kapott egy magyar edző. Berkessy Elemér a Ferencváros fedezeteként kétszeres bajnok és Magyar Kupa-győztes lett, később pedig a Racing Paris-ban és a Barcelonában is futballozott. A válogatottban hétszer is megmutathatta magát, de nem emiatt jutott lehetőséghez a briteknél, hanem Jimmy Hogannek köszönhetően.

Az angol szakember az MTK vezetőedzőjeként ismerkedett meg Berkessyvel, az ismeretségből pedig barátság szövődött. Amikor Berkessy évekkel később, már edzőként meglátogatta Hogant, kiderült, hogy a harmadosztályú Grimsby Townnál lenne is éppen munka, mivel a klubtól távozott Bill Shankly, akit a Liverpoollal elért eredményei miatt legendaként tisztelnek. Berkessynek épp nem volt csapata, így ellátogatott a klubhoz, és gyér angoltudással ugyan, de megpróbálta felvázolni az elképzeléseit, sőt bemutatót is tartott a gyakorlataiból.

A vezetőségnek, az elnöknek, sőt a játékosoknak is tetszettek a magyar edző Angliában szokatlan módszerei, így 1954. november 17-én ideiglenesen kinevezték Berkessy Elemért – vagy Emiliót, ahogy becézték. Ezzel ő lett az első külföldi szakember, aki Angliában vezetőedző lett, egyúttal az első profi magyar edző az országban.

Thomas Sargent rövid összefoglalásából kiderül, hogy kettős megítélése volt a kinevezésének. Egyfelől örültek a városban, hogy ennyire újító mer lenni a klub, és új impulzusokat keres, másfelől viszont ott lebegett a gondolat, hogy miért nem egy hasonló képességekkel bíró britet találtak a feladatra. Sokáig azonban nem kellett ezen filozofálnia senkinek, a Munkaügyi Minisztérium ugyanis nem adott Berkessynek munkavállalási engedélyt, így megbízása december 15-én lejárt.

A klub hívei petíciót indítottak a magyar edzőért, de ennek sem lett eredménye, így aztán Berkessy csak egy hónapig maradhatott a csapat élén. A Labdarúgás című folyóirat 1968-ban megjelent számában négy hónapról írt az edző kapcsán, ám csupán három mérkőzésen vezette a Grimsbyt megbízott edzőként:

  • egy Southport ellen döntetlenre végződő bajnokin (2-2),
  • a Halifax Town elleni továbbjutás alkalmával az FA Kupában (2-1),
  • illetve a York City ellen botrányos bíráskodás mellett elveszített bajnokin (2-3).

Ugyan az eredményei nem voltak lehengerlők, a futballistákat nagyon érdekelte a mozgékonyságra, gyorsaságra épülő módszere.

Teljesen forradalmasította az edzéseket, kell majd egy kis idő, amíg hozzászokunk az új taktikához. Mind értékeljük a humorát, amit a munkába visz, mindannyian mögötte állunk

– mondta a még a miniszteri döntés előtt George Higgins csapatkapitány.

Berkessy ezután még két együttesnél lett edző, Belgiumban a Beerschotnál 1955 és 1957 között ült a padon, az ezt követő szezont pedig az Espanyolnál töltötte. Bár a történet régi és a harmadosztályban játszódott, mégis említésre méltó, főleg, hogy Angliában a felnőtt csapatoknál aligha találunk magyar szakembereket.

Az utánpótlásban többen is megfordultak, Gáncsos András például a West Ham United akadémiájától érkezett az UTE Labdarúgó Akadémiájához 2016-ban, vagy említhetnénk a 2006 óta Londonban élő, jelenleg a Harefield Unitedben munkálkodó Kohári Istvánt is, akik az elmúlt években a tapasztalataikról meséltek.

Visszakanyarodva az élvonalhoz, talán a legközelebb Gera Zoltán állt ahhoz, hogy a Premier League-ben edzővé váljon. Egy 2014-es, Origónak adott nyilatkozatában elárulta, hogy a West Bromwich Albionnál szerették volna, ha aktív pályafutása végén a klubnál marad. Gera azonban még nem akarta befejezni a karrierjét, ehelyett négy évet lehúzott még a Ferencvárosban, és kijutott a 2016-os Európa-bajnokságra a válogatottal, majd edzői karrierjét az U21-es magyar csapatnál kezdte meg.

Olvasói sztorik