Magyar foci

Szoboszlai: Nem azt várták, hogy hős legyek, hanem hogy segítsek a csapaton

Nem az Izland elleni volt Szoboszlai Dominik legjobb mérkőzése a magyar válogatottban, az azonban mindenképp jelzi, milyen szinten tart, és hogy mennyire fontos tagja ennek a csapatnak, hogy így is ő volt a legveszélyesebb játékosunk, végül pedig ő lőtte ki a 91. percben Magyarországot a jövő nyári Európa-bajnokságra.

Szoboszlai: Gondoltam, 20-ról csak ellövöm
A salzburgi középpályás szerint fontos, hogy végig küzdöttek.

Nem gondolom, hogy mindenki azt várta, én legyek a hős, inkább azt, hogy tudjak segíteni a csapaton.

Lehet én lettem a hős, de a többiek nélkül nem sikerült volna, büszke vagyok a csapatra. Nem adtuk fel, küzdöttünk a végsőkig, és ennek meglett az eredménye” – mondta a sajtótájékoztatón a salzburgi támadó, aki azt is elmondta, óriási hullámvasút volt számára az elmúlt pár nap, ugyanis vasárnap még úgy nézett ki, nem csatlakozhat a válogatotthoz, de hétfőn, miután klubja minden játékosa negatív koronavírustesztet adott, útnak indulhatott.

A gólörömnél az egész pályafutásom lepörgött előttem, hogy egészen a gyermekkoromtól hogyan jutottam el idáig.

Drámai fordítással jutott ki a magyar válogatott a foci-Eb-re
Gulácsi nagy hibája után sokáig vezetett Izland, de előbb a honosított Nego egyenlített, majd Szoboszlai nagy góljával összejött a fordítás is. Az Eb-n a németekkel, a portugálokkal és a franciákkal leszünk egy csoportban.

A meccset a védelemben végig játszó, egyszer a kapu torkában óriásit mentő Botka Endre szerint ugyan korán hátrányba került a magyar válogatott, de úgy érezte, az izlandiak összességében nem nagyon dolgoztak ki nagy helyzetet, és hogy itt nem történhet más, mint hogy kijut a csapat az Eb-re.

Este nyolckor mindenkinek otthon kell lennie, így tudtuk, mindenki a meccset nézi. Az egészségügyi dolgozókért is játszottunk, hogy mindenkinek okozzunk egy kis örömet ebben a nehéz helyzetben. Én azt éreztem, hogy ezt most meg kell nyernünk az egész országért.

Cosimo Inguscio helyettesítette a koronavírusos szövetségi kapitányt, Marco Rossit. Az olasz azt mondta, nehezen indult a meccs, sokakat nyomott a teher, mert tudták, hogy nem lesz még egy esély kiharcolni az Eb-részvételt.

„A szünetben tanácskoztunk a kapitánnyal. Egymás arcába néztünk, tisztáztuk, hogy kezd kicsúszni a lehetőség a kezünk közül – egész Magyarország lehetősége. A srácok megértették ezt, ez keltette fel bennük az éhséget, márpedig aki éhes, az megszerzi, amit akar. A második félidőben a srácok teljesítményében semmilyen kivetnivaló nem volt” – nyilatkozta Ignuscio, aki szerint teljesen normális, hogy Rossival végig tartották a kapcsolatot, ő a szövetségi kapitány, az ő vállát nyomja a teher. Vicc szinten felmerült köztük, hogy eddig mind a három mérkőzést megnyerte vele a válogatott, de Marco Rossival is győzelem lett volna Észtország, Wales és most Izland ellen.

Rossi: Köszönöm, barátaim! Ezt igazán megérdemeltétek!
A győzelmet egy barátja fiának ajánlotta.

A kapitány, a Rossival kilenc éve együtt dolgozó Inguscio, valamint a szakmai stáb harmadik olasz tagja, Giovanni Constantino korábban már próbálkoztak a magyar nyelv megtanulásával, de még nem jártak sikerrel. Viszont tettek egy fogadalmat.

Mindent megteszünk, hogy rendesen megtanuljunk magyarul. Azért érezzük, hogy ennek hiánya akadály, sokkal jobb lenne a kapocs a szurkolók és a játékosok felé is, ha magyarul tudnánk megszólalni. A következő hat hónapban ezen leszünk

– mondta Cosimo Inguscio, aki megköszönte azt a bizalmat, amit 2018 júniusában kaptak Rossival közösen.

Marco Rossit két éve nyáron nevezték ki a labdarúgó-válogatott élére azt követően, hogy a szövetség előtte rendesen mellényúlt Georges Leekens megbízásával. Az olasz edzőnek nem volt könnyű dolga, a Nemzetek Ligája miatt alig vívott felkészülési mérkőzést. Bár az Eb-selejtezőben a negyedik helyen zárt a csapat (pedig Walest és a vb-ezüstérmes horvátokat is legyőztük egyszer-egyszer), az NL előző kiírásában elért második hely volt az, amelynek köszönhetően pótselejtezőt játszhatott a válogatott a részben hazai rendezésű Eb-ért. Előbb Bulgáriát, majd csütörtök este Izlandot legyőzve lett meg a kijutás.

Egy görög öngól és a finn csoda révén indulhattunk el az Eb-katarzisig vezető úton
Ki gondolta volna, hogy az értelmetlennek tartott Nemzetek Ligáját egyszer még áldani fogjuk?!

Marco Rossi mérlege 22 mérkőzésen 11 győzelem, két döntetlen és kilenc vereség.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Olvasói sztorik