Magyar foci

Egy görög öngól és a finn csoda révén indulhattunk el az Eb-katarzisig vezető úton

Pár hónap múlva már nem sokan fognak emlékezni arra, hogy az Eb-részvételről döntő pótselejtezőn az izlandiak mindkét magyar találat előtt elszalasztottak egy-egy lehetőséget, hogy lezárják a meccset, mert csak a katartikus élmény marad meg, hogy Magyarország a 88. és a 90+1. percben szerzett góllal kijutott az Európa-bajnokságra.

Drámai fordítással jutott ki a magyar válogatott a foci-Eb-re
Gulácsi nagy hibája után sokáig vezetett Izland, de előbb a honosított Nego egyenlített, majd Szoboszlai nagy góljával összejött a fordítás is. Az Eb-n a németekkel, a portugálokkal és a franciákkal leszünk egy csoportban.

De elevenítsük fel, hogyan is jutottunk el Szoboszlai bombagóljáig!

A magyar válogatott az Eb-selejtezők során Horvátország, Wales és Szlovákia mögött a negyedik helyen végzett a csoportjában (mindhárom csapat ott lesz az Eb-n, aki megelőzött minket, a szlovákok szintén sikerrel vették a pótselejezőt), így vigaszág gyanánt a Nemzetek Ligája maradt számára, ahol a C osztály 2. csoportjában úgy lett második, hogy az utolsó fordulóban a görögök nagy meglepetésre otthon kaptak ki az észtektől Vaszilisz Lambropulosz öngólja miatt.

Mivel a magyar válogatott eközben otthon 2-0-ra verte a csoportot megnyerő finneket, így nekünk 10, a görögöknek 9 pontjuk lett, az összesített rangsorban pedig a 31. helyen zártunk a Nemzetek Ligájában.

Orbán Viktor: Minden mérkőzés addig tart, amíg meg nem nyerjük
Nem hagyta szó nélkül a válogatott sikerét.

Ez azért volt fontos, mert az Eb-selejtezők során 20 csapat jutott ki egyenes ágon a tornára, a pótselejtezőbe pedig a NL-rangsor alapján töltötték fel a helyeket, és mivel a mi csoportunkat megnyerő finnek komoly bravúr árán már az Eb-selejtezők során kivívták a jogot, így az NL-csoportgyőztest megillető pótselejtezős kvóta ránk szállt.

A sorsolás során az A ágra kerültünk, ahol előbb az NL-rangsorban 29. Bulgária, majd a pótselejtezős csapatok közül legelőkelőbb helyen jegyzett (12. lett az NL-összesítésben) Izland várt ránk.

Egyik sem volt könnyű feladat, de mindkettőt sikerült végül abszolválni. És bár a Nemzetek Ligájának sok ellenzője volt, mondván felesleges terhelés a játékosoknak, valamint totál érthetetlen a lebonyolítása, utólag már örülhetünk neki, hogy kaptunk egy bónuszesélyt, amit sikerült megragadni.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Olvasói sztorik