Nemzetközi foci

Szlovákia és Skócia idegenben harcolta ki az Eb-részvételt

Egyedül a magyar labdarúgó-válogatottnak sikerült kihasználnia a hazai pálya előnyét Izland legyőzésével, Észak-Macedónia után ugyanis a szlovákok és a skótok is idegenben múlték felül ellenfeleiket.

Szlovákiának sok mindent nem kellett tennie a vezető gólért Belfastban, az északírek ugyanis tálcán kínálták a lehetőséget. A 17. percben George Saville és Jonny Evans nem értették meg egymást utolsó emberként, Juraj Kucka lecsapott a labdára, bevezette a 16-oson belülre, és okosan kilőtte a bal alsó sarkot (0-1).

Már úgy tűnt, sikerül rendes játékidőben eldönteni a mérkőzést, de akkor egy hazai támadás végén a jobbról belőtt labda Milan Skriniar lábáról a saját kapujába vágódott (1-1).

Az északírek azonban nem éltek a váratlan lehetőséggel, a hosszabbításban csak Michal Djuris talált be (1-2), így Szlovákia is ott lesz az Eb-n.

Belgrádban nagyon meglepték a hazaiakat a skótok, akik tőlük szokatlan módon összeszokottan és szervezettek futballoztak.

A gól nélküli első félidőt követően az 52. percben meg is szerezték a vezetést, a szerb 16-os előtt egy visszaszerzett labda Ryan Christie-hez került, aki kapura fordult, 18 méteres lövését követően a labda a bal kapufáról vágódott a hálóba (0-1).

A szerbek a 90. percben egyenlítettek, egy bal oldali szöglet után Luka Jovic fejelt gólt (1-1).

A hosszabbításban nem esett gól, jöhettek a tizenegyesek, amelyek során az első kilenc rúgó nem hibázott. A 10. azonban igen, Aleksandar Mitrovic bal alsó sarokra tartó lövését David Marshall kiütötte.

David Marshall saves Mitrovic Penalty – Scotland Qualify for Euro 2020 from r/soccer

Skócia 22 év után jutott ki ismét világversenyre.

Eb-pótselejtezők

A divízió
Magyarország – Izland 2-1 (0-1)
gól: Nego (88., Szoboszlai (92.), illetve G. Sigurdsson (11.)

 

B divízió
Észak-Írország – Szlovákia 1-2 (0-1) – hosszabbítás után
gól: Skriniar (87., öngól), illetve Kucka (17.), Djuris (110.)

 

C divízió
Szerbia – Skócia 1-1 (0-0) – 11-esekkel: 4-5

gól: Jovic (90.), illetve Christie (52.)

 

D divízió
Grúzia – Észak-Macedónia 0-1 (0-0)
gól: Pandev (56.)

Kiemelt fotó: Juraj Kuckát, a szlovákok első góljának szerzőjét ünneplik (Paul Faith / AFP)

Olvasói sztorik