Magyar foci bajnokok ligája

Szinte ugyanazt a csapatot ejtheti ki a Fradi, amelyik legutóbb 4-0-ra verte

Eljött a visszavágás lehetősége a Ferencváros számára. A horvát bajnok Dinamo Zagreb 2019 nyarán 5-1-es összesítéssel búcsúztatta a Fradit a Bajnokok Ligája-selejtező harmadik körében, az élet pedig úgy hozta, hogy idén is ez a két csapat küzd majd meg rájátszásba kerülésért.

Tavaly nyáron a biztató zágrábi 1-1-es döntetlent követően a zágrábiak 4-0-ra győzték le a Ferencvárost a budapesti visszavágón, amely a mai napig a legnagyobb vereség, amelyet az FTC a Groupama Arénában elszenvedett.

Az azóta eltelt egy évben a Fradi az Európa Liga csoportkörében szerzett értékes tapasztalatokat: hat meccséből egyet veszített csak el a Ludogorec ellen és a CSZKA Moszkva legyőzése mellett négy döntetlennel épphogy lemaradt az egyenes kieséses szakaszról.

Az idei Bajnokok Ligája-selejtezőkben Szerhij Rebrov együttese bizonyította, hogy most sem adja alább a főtáblára jutásnál: előbb a svéd Djurgardent lépte le 2-0-ra, majd meglepetésre a skót bajnok Celticet is kiejtette 2-1-gyel. Okkal mondta Zoran Mamic, a Dinamo edzője, hogy egyértelműen megerősödött a Fradi.

A Dinamo Zagreb edzője szerint megerősödött a Ferencváros
A tavalyi csapathoz képest erősebb lett a magyar bajnok.

Ismerős arcokkal lesz tele a Dinamo

Az elmúlt évben nem csak a Ferencváros alakult át, a Dinamo Zagreb is sokat változott. A legnagyobb érvágás, ami a horvátokat érte, hogy a csapat legjobbja, Dani Olmo az RB Leipzigbe igazolt. A spanyol középpályásért 21 milliót fizetett a német csapat, miután fél Európa sorban állt az aláírásáért. A középpályáról szintén távozott a Fradi elleni meccsen kezdő Nikola Moro, akiért 8 és fél millió eurót fizetett a Dinamo Moszkva, valamint a 4-0-s meccsen csereként beálló Mario Situm is, aki ma már a török Kayserisport erősíti.

Dino Peric még mindig a zágrábiak játékosa, a hátvéd azonban hónapok óta sérült, így nem utazott, míg a csatársorból Izet Hajrovic maradt ki. Összesen 14 labdarúgó lépett pályára a Groupama Arénában 2019-ben, közülük kilencen lesznek ott szerda este is.

Forrás: sofascore.com

Újoncokból viszont akad csúcsminőség, a védelemben például a saját nevelésű Josko Gvardiol, akit sajtóhírek szerint a Leeds Unitedtől a Bayern Münchenig mindenki vinne, az ára pedig huszmillió euró környékén mozog. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a 18 éves védő a Fradi ellen adhatja el magát topbajnokságba, hasonlóan ahhoz, ahogy Olmo tette tavaly a selejtezők során.

A Fradi kicsinálásával megmutatta a 21 éves játékos, miért akarja őt mindenki
Dani Olmo érdekes pályaívet jár be: a Barcelona akadémiáját hagyta maga mögött, hogy Horvátországban felépítse magát. A húzása olyannyira bejött, hogy most Európa topcsapatai állnak érte sorban, a Dinamo pedig biztosan óriásit szakít majd az eladásán.

A védelem egyébként is sokat változott, a szintén Dinamo-nevelés Damjan Danicic és Stefan Milic mellett az iráni Sadegh Moharrami és a svéd Kévin Théophile-Catherine is a csapat értékes tagja lett. Közülük azonban Milic koronavírusos lett, Théophile-Catherine pedig eltiltás miatt nem játszhat szerdán a Ferencváros ellen.

Ott lesz viszont egy régi ferencvárosi ismerős: Emir Dilavert 800 ezer euróért vette meg 2018-ban a Dinamo Zagreb és ezúttal is helyet kaphat a csapatban.

Középpályán érdemes kiemelni az Arsenal utánpótlásából februárban elhozott Robbie Burton mellett azt a Kristijan Jakicot, akit több mint egymillió euróért szerződtetett a horvát bajnok és aki minden bizonnyal Arijan Ademi párja lesz szűrőként.

Támadók között a tavalyi mérkőzésen sok gondot okozó Orsic és Petkovic előtt lehet a rangsorban a tavaly padon ücsörgő Mario Gavranovic, aki úgy lőtt 2 gólt három bajnokin, hogy egyiket sem kellett hozzá végigjátszania. Gavranovic átlagosan 55 percenként lőtt gólt a horvát élvonalban és bár nem szerzett bombagólokat, mindig jókor bukkan föl jó helyen. Szintén érdemes lehet külön figyelni a jobb szélső támadót, Lirim Kastratit, akiben bízik Mamic, sőt a koszovói válogatottban is bemutatkozhatott már. Összességében nehéz egyértelmű kulcsembert kijelölni, a Dinamo Zagreb játékosai között szépen eloszlottak a találatok és gólpasszok az eddigi négy bajnoki és egy BL-selejtező alatt.

A Dinamo Zagreb játékosai edzenek a Ferencváros elleni Bajnokok Ligája-selejtezõmérkõzés elõtt a Groupama Arénában. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A legértékesebb játékos a horvát válogatott kapusa, Dominik Livakovic 12 és fél millió euróval. Összehasonlításképp, a Fradi legértékesebb futballistája Olekszandr Zubkov kétmillió euróval. A keretek összértékét tekintve is hatalmas a különbség, a Dinamo Zagreb játékosállománya 80,3 milliót ér a Transfermarkt szerint, míg a Ferencvárosé 23,2 milliót, vagyis csaknem a negyedét.

A Ferencváros 2019-ben a Dibusz, Lovrencsics, Blazic, Dvali, Civic, Haratin, Sigér, Skvarka, Zubkov, Szihnyevics, Tokmac kezdőcsapattal állt ki, amely a már elszerződött Mikalaj Szihnyevicset leszámítva most is rendelkezésre áll. Skvarkát azonban most nem is nevezték erre a meccsre, az ő helyén Somália kezdhet a Celtic elleni meccsből kiindulva, illetve Lasha Dvali helyén valószínűbb Adnan Kovacevic szereplése.

Összességében elmondható, hogy a Dinamo Zagreb még mindig rágós falatnak tűnik a Fradinak, ugyanakkor az elmúlt évben a zágrábiak inkább gyengültek, mint erősödtek. A támadásokból nagyon hiányzik Dani Olmo kreativitása és a szintén távozó Moro stabil játéka, a középpálya meggyengülésével pedig kevésbé tűnik fenyegetőnek a horvát bajnok, mint tavaly nyáron. Ha ezt állítjuk párba azzal, hogy a Ferencváros Mamic szerint is fejlődött az elmúlt évben, az azt sejteti, hogy ezúttal jóval szorosabb mérkőzésre van kilátás, mint a legutóbbi 4-0-s mérkőzés volt.

A Ferencváros BL-kerete

Kapusok: Dibusz Dénes, Bánki Márton, Bogdán Ádám
Védők: Abraham Frimpong, Lovrencsics Gergely, Adnan Kovacevic, Eldar Civic, Botka Endre, Miha Blazic, Marcel Heister, Lasha Dvali, Csontos Dominik, Iyinbor Patrick
Középpályások: Tokmac Nguen, Igor Haratin, Somalia, Sigér Dávid, Csonka András, Hajdú Roland, Katona Bálint, Aissa Laidouni,
Támadók: Olekszandr Zubkov, Roko Baturina, Pócsik Botond, Redzic Damir, Franck Boli, Myrto Uzuni, Isael, Varga Roland

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik