Élő Magyar foci

Padlóra került, de majdnem visszajött háromgólos hátrányból a magyar válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott 3-2-re kikapott a 2018-as világbajnokságon negyeddöntős Oroszországtól a Nemzetek Ligájában. A Puskás Arénában rendezett mérkőzésen a vendégek már az első félidőben gólra váltottak két magyar védelmi hibát, majd a második játékrész első percében is betaláltak. Sallai Roland egy szép emeléssel szépített, majd a csereként beállt Nikolics Nemanja is betalált, de egyenlíteni már nem sikerült.

Pályafutásom során most először mondtam azt egy mérkőzés előtt, hogy a teljesítményt fontosabbnak érzem, mint az eredményt. A futballban az eredmény határozza meg a sikerességet, de a Bulgária elleni októberi Eb-pótselejtező szempontjából most nem ez a legfontosabb, hanem a mutatott teljesítmény.

Ezt a nyilatkozatot Marco Rossi adta a mérkőzés előtt. Az olasz szövetségi kapitány csak egy helyen változtatott a Törökországot legyőző csapaton, Fiola Attila helyére Bese Barnabás került.

Bár volt a meccs legelején egy veszélyes szabadrúgás Szoboszlai Dominiktól, majd Mirancsuk hagyott ki egy ordító ziccert az 5. percben. Nem sokkal később ugyanő már nem hibázott, majd innentől kezdve kissé tanácstalannak tűnt a magyar csapat, míg az oroszok minden egyes hibára lecsaptak. Egy ilyen rontás után szerezték meg a második góljukat is, Szalai Ádámot szerelték a tizenhatoson belül, Ozdojev pedig góllal büntetett.

Mindezek után gólt kapott a válogatott a második félidő első percében is, az oroszok sakk-mattra játszottak egy újabb kontrát. Ekkor egyértelműen padlóra került a csapat.

Mégis azt láthattuk, hogy fokozatosan pörgünk fel, a csereként beállt Kalmár Zsolt átadásából Sallai Roland egy szép emeléssel szépített. Nem sokkal később a csereként beállt Nikolics Nemanja is eredményes volt, így az utolsó 20 percre nyílt lett a mérkőzés.

Volt is lehetőség, egyenlíteni azonban nem sikerült a világbajnoki negyeddöntős ellen, így kikapott a csapat a Puskás Aréna első tétmeccsén. Az oroszok ellen egyébként nem sok sikerélményünk van, legutóbb 1978-ban – még amikor Szovjetunió volt – tudtunk nyerni ellenük.

A válogatott következő mérkőzése a Bulgária elleni Eb-pótselejtező lesz októberben. Utána három nappal, október 11-én a szerbek ellen játszunk a Nemzetek Ligájában.

Nemzetek Ligája, B divízió, 3-as csoport, 2. forduló

Magyarország – Oroszország 2-3 (0-2)

 

Magyarország: Gulácsi Péter – Willi Orbán, Lang Ádám, Szalai Attila – Bese Barnabás, Sigér Dávid (Kalmár Zsolt, a szünetben), Nagy Ádám, Holender Filip – Szoboszlai Dominik (Cseri Tamás, 82.) – Sallai Roland, Szalai Ádám (Nikolics Nemanja, 67.)

Oroszország: Anton Sunyin – Mário Fernandes, Andrej Szemjonov, Georgij Dzsikija, Fjodor Kudrjasov – Magomed Ozdojev, Roman Zobnyin, Alekszej Ionov (Vjacseszlav Karavajev, 75.) – Anton Mirancsuk (Jurij Gazinszkij, 67.), Artyom Dzujba, Daler Kuzjajev (Jurij Zsirkov, 57.)

 

Gólszerző: Sallai (62.), Nikolics (70.) illetve Mirancsuk (15.), Ozdojev (33.), Fernandes (46.)

Sárga lap: Sigér (42.) illetve Zobnin (25.)

Piros lap:

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Padlóra került, mégis majdnem csodát tett a magyar válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott 3-2-re kikapott Oroszországtól a Nemzetek Ligájában. A Puskás Arénában rendezett mérkőzésen a vendégek már az első félidőben gólra váltottak két magyar védelmi hibát, majd a második játékrész első percében is betaláltak. Sallai Roland egy szép emeléssel szépített, majd a csereként beállt Nikolics Nemanja is betalált, de egyenlíteni már nem sikerült.

Sallai emelése:

Nikolics gólja:

Vége, nem sikerült kiegyenlíteni

Amilyen rosszul nézett ki a 46 perc játék után a helyzet, annyira biztató volt a második félidő. Kiegyenlíteni ugyan nem sikerült, de ez a 3-2-es vereség nem néz ki olyan rosszul, benne volt, hogy talpra tudunk állni.

Némi levegőhöz jutottak az oroszok

Nem is nagyon akarnak szabadulni a labdától, adogatnak a magyar védelem előtt. Nem tart sokáig, Sallai erőszakos és kiharcol egy szabadrúgást a félpályánál. 3 perc lesz a hosszabbítás.

De bent akartuk ezt látni...

Szoboszlai már a kispad előtt térdelbe nézte, ahogy Holender lövésre lendítette a lábát, a tekerés szép volt, csak a labdában nem volt nagy erő, így Sunyin biztosan húzta le a labdát a levegőből. Nem törődünk bele a vereségbe.

Újoncot avatunk

Cseri állt be Szoboszlai helyére, utóbbi nem fogadta olyan jól, hogy le kellett jönnie. A mezőkövesdi futballista 32 évesen mutatkozik be a válogatottban.

Zsirkovot utol lehetett érni

Az oroszok 37 éves cserejátékosa lódult meg a kapunk felé, de visszaértek a védőink, csellel próbálkozott, de Szalai jó ütemben lépett közbe és mentett.

Hoppá, már csak egy gól a hátrányunk!

Nikolics nemrég állt be Szalai Ádám helyére, és egyből gólt szerzett. Bese lefejelt labdája után érkezett jó ütemben és az ötösről a léc alá lőtt. 2-3! Gyerünk!

Ez most remek volt, szépítettünk!

Végre valami! Emelgettünk a jobb oldalon, majd Kalmár löbbölte be a labdát a védők mögé és meg is találta Sallait. A freiburgi játékos elsőre mintha túlzottan lelassított volna, de aztán okosan átemelte a kapus felett a labdát. 1-3.

Hűha, ez nem sokon múlt

Ismét egy elég nagy orosz lehetőség, ezúttal azért, mert nem tudtunk felszabadítani. Zobnin durrantott a kapunkra állítás nélkül, Gulácsi repült ugyan, de ha kaput talál a lövés, nem biztos, hogy védett volna.

Nagy magyar helyzet, de gyenge lövés Szoboszlaitól

Végre el tudott menni Sallai és Szoboszlai, ráadásul csak két védő volt velük szemben. Előbbi volt az elkészítő, utóbbi lőtt ballal, de gyengén és középre, magabiztosan védett az orosz kapus.

Ha Lang nem ér vissza....

Újabb orosz kontra és magyar védelmi hiba, ami után most Dzjubával akartak gólt lövetni, de Lang küzdött a végsőkig, majd parádésan mentett becsúszva.

Lefociztak minket, máris ott a harmadik gól

Ha van rossz kezdése egy félidőnek… A védelem jobb oldalát verték meg nagyon, majd Dzjuba még Gulácsit is leültette egy csellel, mielőtt gólt lövetett Fernandessel. Ez elég könyörtelen gólt volt, 0-3.

Nem játszunk jól

Ez az orosz csapat egyelőre sokkal jobb, mint amilyen a török volt. Magasabb tempóban játszik, letámad, nem jn zavarba attól sem, ha nincs nála a labda és a három helyzetéből kettőt gólra is tudott váltani, tulajdonképpen csak Mirancsukon múlt, hogy nem három gól a különbség.

AFP/Kisbenedek Attila

Na, egy helyzetecske a félidő végére

Némi szerencsénk volt, ugyanis egy orosz felszabadítás pont Holendert találta meg, aki a tizenhatos sarkánál még tolt egyet a labdán, majd alighanem lőtt, középen Sigér még bele is ért talán, egy védő szögletre mentett. A szöglet aztén nem volt veszélyes, de ez egy halvány reménysugár volt.

Mintha megzuhant volna kicsit a csapat

A második gól óta már egyértelműen az oroszok tartják kézben a meccset, letámadnak, odaérnek mindenhova, már a labdakihozatalokat is megnehezítik. Ozdojevnek még volt egy újabb lövése is egy lekészítés után, de rosszul találta el a labdát, fölé.

Nálunk a labda, de ez még semmit sem jelent

Az oroszok nem jönnek zavarba, ha nem ők birtokolják többet a labdát, ezt láthatjuk most is. Bár 60-40-re vezetünk ebben a mutatóban, de igazán nagy lehetőséget még nem sikerült kidolgozni, bár Sallainak az a korábbi lövése ígéretesebb volt, mint ami végül lett belőle.

Hopp, egy magyar helyzet!

Bese beadása után még tisztáztak a védők, de jött Sallai a kipattanóra és felugorva lőtt furcsa mozdulattal. Szalait találta el azonban, kirúgással jönnek az oroszok.

Vannak azért üresjáratok

Az oroszok ráadásul minden egyes rossz passz után gyors kontrát akarnak vezetni, ez pedig nem annyira ízlik nekünk. Mint ahogyan Gulácsit is nyomás alá akarják helyezni, egyből támadják, ha nála a labda, így nem mindig tudja lábbal megjátszani.

Sajnos ott az első orosz gól

A bal szélen vezettek támadást a vendégek, Kuzjajev centerezett, Mirancsukról maradtak le a védők, ezúttal pedig nem hibázta el a ziccert. 0-1.

Olvasói sztorik