Magyar foci

NB III-as kerettagok is pályára léphetnek a Puskás Akadémiában az EL-meccsen

A Bajnokok Ligája-résztvevő Ferencváros után csütörtökön az Európa Ligában induló három magyar labdarúgócsapat is bemutatkozik a nemzetközi porondon: a bajnoki ezüstérmes Fehérvár FC és a kupagyőztes Budapest Honvéd hazai pályán, míg az NB I bronzérmese, a Puskás Akadémia idegenben próbálja meg kiharcolni a továbbjutást.

A Fehérvár találkozója 18.30, a Puskás Akadémiáé 19, míg a Honvédé 21 órakor kezdődik. A továbbjutásról egy mérkőzés dönt, minden helyszínen zárt kapuk mögött játszanak a felek.

A papírforma szerint a legkönnyebb dolga a Fehérvárnak lesz, ugyanis az ír Bohemians egyrészt legutóbb nyolc éve szerepelt nemzetközi kupasorozatban, másrészt története során 31 európai párharcából mindössze hatot nyert meg, és erre legutóbb 2008-ban volt példa.

Ami ugyanakkor némi óvatosságra adhat okot, az a tény, hogy amióta az ír bajnokság újraindult augusztusban, a dublini rivális mind a négy találkozóját megnyerte, így a második helyre jött fel a tabellán.

Az NB I-ben  két forduló után meglepetésre még nyeretlen székesfehérváriak történetük során még sosem találkoztak ír csapattal, viszont a Bohemians 1997-ben, az EK jogelődjében, az UEFA-kupában összeakadt egy magyar gárdával, a Ferencvárossal, amely kettős győzelemmel, 6-0-s összesítéssel búcsúztatta.

A Honvéd, bár kiemeltként várta a sorsolást, egyáltalán nem kapott könnyű ellenfelet, ugyanis az Inter Turku vezeti a finn bajnokságot. A hétvégi főpróbája egyik gárdának sem sikerült jól, ugyanis a kispestiek 3-1-re kikaptak az újonc MTK Budapesttől, míg az Inter Turku szintén városi riválisa, az utolsó előtti Turku PS otthonában maradt alul 1-0-ra.

A múlt ebben a párharcban is a magyar csapat sikerét vetíti előre, mivel a finn gárda eddig mindössze hatszor lépett ki a nemzetközi színtérre, de csupán egyszer tudott egy kört menni, 2005-ös debütálásakor az azóta már megszűnt Intertotó Kupában. A Honvéd ezzel szemben rutinos kupaindulónak számít, nemcsak hosszú története során, hanem a közelmúltban is, most ugyanis sorozatban negyedszer harcolta ki a nemzetközi kupaszereplés jogát.

Ennek ellenére mindössze egyszer találkozott finn együttessel: 1977-ben, az azóta már szintén megszűnt KEK első fordulójában története legfölényesebb sikerét aratta azzal, hogy kettős győzelemmel, 16-2-es összesítéssel kiejtette a Reipas Lahtit.

A legnehezebb feladat előtt minden szempontból a Puskás Akadémia áll. Egyrészt a magyar csapatok közül egyedüli nem kiemeltként a legnehezebb riválist kapta, másrészt idegenben kell pályára lépnie, harmadrészt ez lesz az első fellépése Európában. Ráadásul a svéd Hammarby elleni párharc előtt nem várt nehézséggel is szembe kellett néznie a felcsúti együttesnek, mivel több koronavírusos esetet regisztráltak a csapatban a bajnoki nyitány előtt. Emiatt a PAFC mindkét találkozóját elhalasztották az NB I első két fordulójából.

Ennek fényében az is valószínűsíthető, hogy a Puskás Akadémia nem a legjobb együttesével tud kiállni, ugyanis jól meg kell gondolnia, kik utaznak Svédországba. A Bajnokok Ligája-selejtező első köre és az Európa Liga-előselejtező tapasztalata alapján, ha koronavírusos személy tagja a kiutazó küldöttségnek, akkor nem rendezik meg a mérkőzést, az európai szövetség pedig a vétlen csapatot juttatja tovább 3-0-s gólkülönbséggel.

A Csakfoci szúrta ki, hogy az UEFA oldalán már fent van a felcsútiak kerete, amelybe kapusposzton a 17 éves Auerbach Martin és a 19 éves, nyáron igazolt Kiss Ágoston mellett a 36 éves Molnár Péter került még be. Szintén kerettag lett a román Alexandru Baluta, akiről a román sajtóban korábban az jelent meg, hogy ő az egyik vírusos futballista.

Egy román lap szerint majdnem egy kezdőcsapatnyi felcsúti focista koronavírusos
Egyikük a hírek szerint a román Baluta, akinek szombaton volt az esküvője.

A Hammarby 17 forduló után hetedik a svéd bajnokságban, legutóbbi két találkozóján nyeretlen maradt. A rivális még sosem találkozott magyar csapattal. A második kör sorsolását hétfőn, a harmadikét kedden tartják. A főtáblára jutáshoz négy párharcot kell nyerni.

A kiemelt képen Hornyák Zsolt, a Puskás Akadémia edzője. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Olvasói sztorik