Tíz év hallgatás után megszólalt az MLSZ korábbi elnöke

Kisteleki István, aki közvetlenül a jelenlegi elnök, Dr. Csányi Sándor előtt, 2006-2010 között irányította a magyar futballt, megtörte a csendet.

Kisteleki István, aki közvetlenül a jelenlegi elnök, Dr. Csányi Sándor előtt, 2006-2010 között irányította a Magyar Labdarúgó Szövetséget, éppen tíz éve nem nyilatkozott futballal kapcsolatban. A Kossuth Rádió Sportvilág című műsorában hétfőn mégis megtörte a csendet.

Kisteleki 2009 decemberében azért mondott le váratlanul az MLSZ elnöki tisztségéről, amelyet a 2010-es közgyűlésen is fenntartott, mert a fogadási botrány kereszttüzébe került, a korabeli cikkek utaltak arra, hogy ő is bundázhatott játékosként. Érdekes lehet tehát, mit mond a bundázásról.

A kölni főiskolán edzői diplomát szerző sportvezető német példával rukkolt elő: „Az is baj, hogy itthon az edzőképzésben mindenki levizsgázott, minden hiányzás, egyéb képességbeli probléma felett szemet hunytak, szemben a német rendszerrel. Ott ezen a területe sincs bunda. Nem volt különbség Kisteleki István és Félix Magath (Európa-bajnok, 43-szoros német válogatott labdarúgó – a szerk.) között. Ott két egyenlő  hallgató volt.

Na most ezt Magyarországra visszavetítem, hogy itthon ez hogy történt, na ez a bunda. Itt úgy kaptak több ezren diplomát, hogy nem érdemelték volna meg. Sógor, koma, rokon segítségével megkapták a diplomát – régebben, remélem ma már nem ez a jellemző, nem is minősíteném a mai rendszert –, holott nincs meg a tudásuk hozzá. Németországban csak a teljesítmény után ítélték meg az embert, Félix Magathot is. Ezek mélyen gyökerező problémák és az évtizedek alatt nagyon megerősödtek itthon.

Érdekes az is, a 67 éves üzletember, sportvezető hogyan tekint vissza a saját MLSZ-elnöki korszakára:

Mutatjuk, a koronavírus hogyan hatott pozitívan az NB I-re
Szinte hihetetlen, de az OTP Bank Liga 29. fordulójában összesen tizenhat, huszonegy év alatti játékos lépett pályára.

Kisteleki amondó, az általa irányított 2006-2010 közötti időszakban is sok probléma volt a magyar futballban, ezért nem úgy éli meg, hogy akkor minden rendben volt, most meg semmi sincs rendben, viszont küzdöttek érte, hogy átforduljon a szemlélet. Nézzük hát, hogyan tekint a jelenre a korábbi elnök:

A teljes interjú itt hallgatható meg.

A kiemelt képen Kisteleki István, korábbi MLSZ-elnök (balra) és Erwin Koeman, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya látható 2012-ben. Fotó: MTI/Kovács Anikó