Magyar foci

Az NB I adja az U21-es játékosoknak az egyik legkevesebb esélyt a világon

A CIES futballkutató intézetének hétfői bejegyzése szerint a magyar élvonalban szerepel a második legkevesebb fiatal labdarúgó Európában.

Az intézet 93 elsőosztályú ligában vizsgálta meg, hogy milyen százalékban kapnak lehetőséget 22 év alatti focisták. A tavasztól induló bajnokságokban a 2019-es idényt vették alapul, az őszi-tavaszi rendezésű bajnokságok esetében január elsejéig dolgozták fel a számokat.

Magyarország ezen a listán a második leggyengébb számot produkálta (5,1%), az NB I-nél csak a török élvonalban kevesebb az U21-es játékosok pályán töltött idejének aránya (3,7%). Összességében is rém gyenge a mérleg, a 93 liga közül a guatemalai (4,6%), szaúd-arábiai (3,7%), dél-afrikai (4,4%) és kínai (4,1%) élvonal produkált gyengébb százalékot.

A lista túloldalán a szlovákok állnak, ott az U21-es futballisták a játékidő 29 százalékát töltötték a pályán, mellettük az új-zélandi, ír, észt, litván bajnokság legalább 28 százalékig jutott. A nívós bajnokságok közül az Eredivisie 27,9 százaléka imponáló, a topligák közül a francia Ligue 1 a legjobb 15 százalékkal.

Kiemelt képen Bolla Bendegúz, az utánpótlássport.hu számításai szerint legtöbbet pályán töltő U21-es futballista az NB I-ben. Fotó: ztefc.hu

Olvasói sztorik