Magyar foci

Az uruguayiak nem értik, miért nem látják a magyar csapatot a nagy tornákon

Sokat elmond az uruguayi és a magyar futball közti különbségről, hogy a dél-amerikai ország szövetségi kapitánya, Óscar Tabárez 2006 óta irányítja a csapatot, abban az évben nálunk Bozsik Péter volt a kapitány, majd a máltai égés után jött Várhidi Péter, és aztán még nyolc edző, hogy végül eljussunk az aktuális főnökhöz, Marco Rossihoz.

Tabárez játékos-pályafutása után tanárnak állt, innen ered a beceneve, az El Maestro, de Uruguayban nem csak ezért övezi hatalmas tisztelet,

hanem azért is, mert a válogatottat 2010-ben negyedik helyig vezette a vébén, egy évvel később pedig Copa América-győzelemig vezette.

„Nemcsak történelmi okokból jelentős ez a mérkőzés, minden FIFA-meccs fontos számunkra. Én gyerekként éltem meg az 1954-es találkozót, amit az iskolába egy hatalmas rádión minden diák hallgathatott. Magyarország 4-2-re legyőzött minket az elődöntőben és futballtörténelmet írt azon a világbajnokságon, gólrekordot állított fel. Akkor ismertem meg olyan neveket, mint Bozsik, Kocsis, Czibor vagy Puskás, aki azon a mérkőzésen sérülés miatt nem játszott. Meg kell keresni az okokat, hogy Magyarország miért került ki a futball vérkeringéséből és miért nem talált még oda vissza. Én nagyon hálás vagyok a futball azon ajándékáért, hogy a magyar válogatott ellen vezethetem a csapatomat” – udvarolt egy sort Tabárez a magyar futballnak.

A pénteki meccs különleges alkalom lesz, hiszen most avatják a Puskás Arénát, Tabárez pedig megtiszteltetésnek nevezte, hogy ők léphetnek pályára a házigazda ellen.

Nem sokat tudtunk Magyarországról, csak amit a könyvekből meg lehet ismerni. Nem nagyon értettük, miért nem látjuk a magyar csapatokat a nemzetközi tornákon, és még nagyobb a kérdőjel, látva, milyen alapokkal rendelkezik Magyarország és milyen fontos a sport az embereknek. Kívánjuk, hogy az ország a futball terén is vissza tudjon találni az élvonalba. A múlt egy házhoz hasonló, támasza a jelennek, és a jövő kihívásait segít legyőzni. Ezzel nekünk is szembe kellett néznünk, amikor 2006-ban újra átvettük az uruguayi válogatott irányítását. Meg vagyok róla győződve, hogy azon nemzetek, amelyek rendelkeznek ilyen múlttal, könnyebben visszatalálnak a helyükre

– magyarázta a 72 éves uruguayi kapitány.

Csapatában a pályán Diego Godín a főnök, aki látványosnak nevezte a stadiont, és megjegyezte, hogy nagyon kedvesen fogadták őket Magyarországon.

Sokszor feltették már a kérdést, hogy egy ilyen kis ország hogyan tud ilyen sok remek kvalitású játékost produkálni. Nehéz erre válaszolni, összefügg a kultúrával, az életérzéssel, a futballtörténetünkkel. Valahol itt kereshető a kulcs, hogy a nemzeti érzés mennyire kapcsolódik össze a futball szeretetével. Az uruguayi nemzet elképzelhetetlen futball nélkül, benne van a génjeinkben

– magyarázta a kétszeres világbajnok uruguayiak csapatkapitánya, aki a nyáron hagyta el hosszú évek után az Atléticót, hogy az Interhez igazoljon.

Kiemelt kép: CARL DE SOUZA / AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik