Magyar foci sport

Büszke fradista a Szpartak Moszkva magyar edzője

Szergej Kuznyecovot a Ferencváros legjobb légiósaiként tartják számon. Fia, ifjabb Kuznyecov Szergej a zöld-fehéreknél tanulta meg a futball alapjait, de apjával ellentétben csatárként szerepelt. Bár a felnőttek között kevés időt töltött az FTC-ben, ma is azt vallja, a vérében van a klub iránti szeretet. A 37 éves szakember nem akárhol, Oroszország egyik kirakatcsapatánál, a Szpartak Moszkvánál dolgozik  pályaedzőjeként, és úgy segíti második hazája futballját, ahogy csak tudja.

Édesapját a mai napig a Ferencváros legjobb légiósai között tartják számon. Milyen volt a nyomdokaiba lépni?

Éreztem a nyomást a csapatnál, mivel mindig összehasonlítottak bennünket apukámmal. Ő azonban hátvéd volt, én pedig csatár, vagyis két teljesen különböző poszton játszottunk. Próbáltam kiverni a fejemből, hogy híres apukám van, és mindig arra törekedtem, hogy minél jobb csatárrá váljak, a góljaim és ne más határozza meg, ki is vagyok.

Az MTK korábbi edzője Moszkváig ment, hogy egy magyartól tanuljon
Feczkó Tamás éppen munkanélküli szakemberek táborát gyarapítja, de addig sem unatkozik, Ifjabb Szergej Kuznyecov segítségével a Szpartaknál képezte tovább magát.

Kijárt a mérkőzéseire?

Nem, megpróbáltuk kettéválasztani kettőnk pályáját.

Gondolom, ma is figyeli a Ferencváros eredményeit.

Természetesen. Tizenhárom évet töltöttem a Fradiban, ezt nem lehet kitörölni belőlem, a véremben ragadt örökre. Az édesapám is ott dolgozik jelenleg, folyamatosan kapcsolatban állunk. Gyakran kikéri a véleményemet játékosokról,

az FTC idei igazolásai közül Ihor Haratint és Ivan Petrjakot is ismertem az ukrán élvonalból. Tudtam segíteni és elmondtam neki, hogy biztosan erősítést jelentenek a magyar bajnokságban.

A Fradinak jó játékosokat kellett igazolnia a céljaihoz, én pedig szívesen segítettem. Megtisztelő is számomra, hogy nem felejtik el az orosz élvonalban dolgozó egyetlen magyar edzőt.

Ifjabb Kuznyecov Szergej

született: 1982.08.31., Harkov
csapatai:
2000-2001-ig – Jokerit (Finnország)
2001-2003 – Ferencváros
2002 – Erzsébeti Spartacus, kölcsönben
2003 – Oradea (Románia, kölcsönben)
2003 – Gomel (Fehéroroszország)
2004 – Sheriff Tiraspol (Moldova)
2005 – Vorszkla Poltava (Ukrajna)
2005 – Illichivets Mariupol (Ukrajna)
2006 – FK Vétra (Litvánia)
2007-2008 – Noszta Novotroitsk (Oroszország)
2008-20011 – Karpati Lviv (Ukrajna)
2010 – Alania Vladikavkaz (Oroszország, kölcsönben)
2012-2014 – Szevasztopol (Ukrajna)
2014-2015 – Hoverla Uzsgorod (Ukrajna)
2016 – Metaliszt Harkiv (Ukrajna)
2018 – Balkany Zorya (Ukrajna)
edzőként:
2018 – Arszenal Tula (Oroszország)
2019 – Szpartak Moszkva (Oroszország)

Bronzérem, bajnoki cím és Magyar Kupa-győzelem a Ferencvárossal, szintén bajnoki cím Moldovában és Fehéroroszországban, gólkirályi cím Litvániában. Megannyi eredmény és klub. Melyik időszakára emlékszik a legszívesebben?

Nagy élmény volt a Fradiban játszani és érmeket nyerni, Csank Jánostól annak ellenére is lehetőséget kaptam, hogy nagy volt a konkurencia csatárposzton, én pedig fiatal voltam. A későbbiekben is minden bajnokság adott nekem valamit, mindegyikből van maradandó emlékem. A legnagyobb élmény talán az orosz élvonalban való szereplés a Noszta Novotroisk játékosaként, de felejthetetlen számomra két ukrán csapatnál, az FK Karpati Lvivnél és a Szevasztopolnál töltött időszak is.

Mindig is edzőként képzelte el a folytatást az aktív pályafutása után?

Vicces, hogy ezt kérdezi, mert egyáltalán nem terveztem. Már játékosként láttam, nagyon nehéz szakma, rengeteg tényezőre kell figyelni.

Mi volt az eredeti terv?

A focihoz akartam kötni az életemet, de konkrét tervem nem volt. Öt nyelven beszélek, jó kapcsolataim vannak, így aztán arra gondoltam, talán játékosügynök lehetnék, vagy sportigazgató. Budapesten sportmenedzsmentet is tanultam egyébként, de az utolsó éveket már nem végeztem el, mert elmentem Finnországba játszani.

Hogyan lett akkor mégis edző?

Úgy történt, hogy amikor másodjára is szalagszakadást szenvedtem, felhívott korábbi edzőm, Oleg Kononov. Elmondta, hogy szerinte megvan bennem, ami ehhez a szakmához kellene és amire neki is szüksége van. Azt mondta számít rám és kezdjem el célirányosan képezni magam. Ennek hatására vágtam bele. Először az Arszenal Tulában dolgoztunk együtt, aztán vitt magával Moszkvába is.

Oleg Kononov (jobbra) és Kuznyecov Szergej (balra) a Villarreal CF elleni Európa Liga-csoportmérkőzésen. Fotó: Jose Miguel Fernandez/NurPhoto via Getty Images)

Mindez azt jelenti, hogy Dárdai Pál, Löw Zsolt, Petry Zsolt és Szabics Imre mellett az egyike azon kevés magyar állampolgárnak, aki külföldön, egészen magasan jegyzett felnőttbajnokságban, vagy válogatottnál képviseli hazánkat. Ezek szerint jó döntést hozott, amikor mégiscsak belevágott.

Már menet közben éreztem, hogy ez tetszik nekem. Minden nap ezzel kelek, ezzel fekszem, meccseket elemzek, újdonságokat keresek és a srácokkal is jóban vagyok. A futball légköre meghatározza az életemet, bevonz, mint a mágnes. Óriási szeretettel végzem a munkámat. Remélem, a jövőben jó eredményekkel is párosul a szakmai stábunk erőfeszítése, hiszen a fociban ez a legfontosabb.

Van álomklubja, és álomkispadja? 

Nagy vágyam volt, hogy a Szpartak Moszkvába kerüljek. Valamikor játékosként álmodoztam arról, hogy a klub színeit képviseljem, végül edzőként sikerült megvalósítani ezt. A Szpartak április 18-án volt 97 éves, óriási múltú csapat, fantasztikus szurkolótáborral. A CSZKA elleni rangadón telt ház szokott lenni, megtelik a 42 ezres Otkrityije Aréna, de a sereghajtó Jeniszej elleni is 27 ezer néző tisztelte meg a csapatot. A legnagyobb álmom jelenleg az, hogy újra bajnok legyen a Szpartak és a Bajnokok Ligájában szerepelhessen a csapat. A többit meg majd meglátjuk.

Kiemelt kép: spartak.com

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!