Magyar foci

Az MTK korábbi edzője Moszkváig ment, hogy egy magyartól tanuljon

Feczkó Tamás előbb visszajuttatta az MTK-t az élvonalba, majd ennek köszönhetően 2018 nyarától életében először leülhetett egy NB I-es klub kispadjára. A 41 éves szakemberrel kilenc hónappal később aztán némiképp váratlanul márciusban szerződést bontott a kék-fehérekkel. (Torghellééknek azóta sem megy jobban; öt forduló alatt a lehetséges 15 pontból hármat sikerült megszerezniük.)

De ugorjunk egy nagyot. Tavaly novemberben az olasz Massimo Carrera helyére a Szpartak Moszkva az orosz Oleg Kononovot nevezte ki vezetőedzőnek. A szakember mellett az az ukrán ifjabb Kuznyecov Szergej az egyik pályaedző, aki ugyan Ukrajnában született, de az 1991-1997 között hazánkban (Ferencváros, Gázszer) futballozó édesapja révén ezer szállal kötődik a magyar labdarúgáshoz, hovatovább játszott is a Ferencvárosban, magyar-ukrán kettős állampolgár (a klub honlapján kifejezetten magyarként van feltüntetve), így az egyetlen olyan hazánkfia, aki edzőként az orosz Premier Ligában dolgozik.

A három futballszakember pályaíve áprilisban váratlanul összetalálkozott; Feczkó hétfőn érkezett haza a 105,6 millió euró összértékű játékoskerettel rendelkező moszkvai csapattól.

Oleg Kononovról köztudott, hogy az egyik legtámadóbb szellemű játékot preferáló edző a Premier Ligában, aki előszeretettel építi be a fiatalokat mindenkori csapatába. Mivel az MTK is az arra érett ifjú tehetségek beépítésére helyezi a hangsúlyt, amikor kinevezték Kononovot és maga mellé vette Kuznyecovot, Szergej Pacaj, aki a Balmaznál és az MTK-nál is pályaedzőm volt, felvetette, jó lenne betekintést nyerni egy hasonló filozófiát valló, de az európai élcsapatokkal vetekedő klub módszereibe. Most, hogy időm is adódott rá, sikerült összehozni a tanulmányutat

– adott választ Feczkó Tamás arra a kérdésre, mit keresett Moszkvában.

Kononov eddig három együttesével, négyszer szerepelt az Európa Liga csoportkörében, és rendkívül jó kapcsolatot ápol Pep Guardiolaval, Jurgen Kloppal, Roberto Martinezzel és Carlo Ancelottival. Azt is érdemest tudni az orosz szakemberről, hogy ritkán fogad tanulni vágyó edzőket, eddig csupán két szövetségi kapitány nyerhetett betekintést  a munkájába, azonban egyik sem a moszkvai bázisra, hanem a csapat törökországi edzőtáborába kaptak bebocsátást pár nap erejéig. Kérdés persze, a magyar szakember tapasztalt-e olyat, amit a későbbiekben alkalmazni tud a következő magyar klubjánál?

Több nemzetiségű szakmai stáb dolgozik a Szpartaknál, hiszen a vezetőedző munkáját Kuznyecov mellett egy spanyol és egy görög edző is segíti, mi több, újabb magyar szálként a román, korábban a Videotonban védő Daniel Tudor is a stáb tagja. Minden edzés előtt és után tudtam beszélni Kononov mesterrel és kollégáival is, mindannyian nyitottak és segítőkészek voltak, nem tudtam olyat kérdezni, amire ne válaszoltak volna szívesen. Ezért szinte a stáb tagjának éreztem magam. Az edzések felépítéséről elég csak annyit mondani, hogy a hétvégi, a kiesőjelölt Krasznojarszk elleni 2-0-ás győzelem alkalmával mindkét gól az edzéseken tökéletesen legyakorolt szituációkból született

– mutatott rá a nemzetközi szint minimumára, a határozott céllal beoktatott támadásvezetések és azok téthelyzetben történő tökéletes alkalmazásának szükségszerűségére Feczkó.

A Fradi sikere rávilágít: itthon is focizni kell(ene) a bajnoki címért
Szerhij Rebrov csapata szinte az egyetlen magyar klub, amelyik rendszerint futballozni próbál.

Az MTK korábbi mestere kiemelte, a Szpartaknál a játék annyira előre megszerkesztett, hogy az már-már az NFL-csapatok tudatosságát idézi. Mindezt úgy teszik, hogy az orosz bajnokságban él a „külföldi szabály”, öt orosz állampolgárnak kötelező pályán lennie a bajnokikon, ennek ellenére több csapat is bátran nyúl a saját nevelésű fiatalokhoz.

Ötezer néző egy bemutatóedzésen – irigylésréméltó Fotó: 24.hu

A Szpartak egyébként épp a múlt héten, április 18-án ünnepelte a 97. szülinapját. A vasárnapi bajnoki előtti szombaton ezért nyílt edzést tartottak a stadionban, amelyre több mint 5000 szurkoló látogatott ki.

„A szurkolók csak a felnőttek edzését láthatták, de Szergej nekem bemutatta azt a hátteret, ahonnan bátran nyúlhatnak a fiatalokhoz. A Szpartak akadémiáján minden korosztályos csapatban meghatározott számú, 18 mezőnyjátékos lehet. Ha igazolnak egy-egy tehetséget, akkor is felvállalják a nehéz döntést és egy főt elküldenek. Már 12 éves korban megtörténik a kiválasztás, akkor költöznek be az iskolai rendszerbe a fiatalok. A klub felépített játékstílusa szerint a legkisebbektől a felnőttekig ugyanazt játssza valamennyi csapat, így nem okozott nehézséget, hogy a már említett hétvégi bajnokin három U21-es válogatott mellett Kononov edző a 74. percben pályára küldte a 18 éves, de már 750 ezer euróra taksált támadó-középpályást, Mikhail Ignatovot is” – mesélte Feczkó.

Elárulta azt is, az akadémia minden négyzetméteren lehet érezni a dicső múltat is, hiszen a klub megbecsüli a volt játékosait, akik különböző beosztásban dolgoznak az utánpótlásban. Így a jövő játékosai nap, mint nap találkozhatnak a klub legendáival.

„Én például a 91-szeres válogatott kapus Rinat Daszajevvel futottam össze az edzőpályán” – mesélte Feczkó, majd kiemelte, óriási megtiszteltetésnek érzi, hogy lehetősége adódott egy héten át testközelből figyelni a munkát, ami egyúttal azt is jelzi, hogy a vezetőedző mennyire megbízik Kuznyecov Szergejben.

Az ajánlása nélkül erre egészen biztosan nem lett volna lehetőségem. Jó volt látni, hogy nem csak a vezetőedző és a játékosok, hanem a klub minden alkalmazottja tiszteli és elismeri a fiatal pályaedzőt. Igazából büszke lehet a magyar labdarúgás arra, hogy a 37 éves Kuznyecov Szergej, a külföldön is elismert Dárdai Pál, Löw Zsolt, és Szabics Imre nyomdokaiba lépett

– összegzett a másodosztályban a Balmazújvárossal és az MTK-val 2017-ben, illetve 2018-ban bajnoki címet szerző edző.

(Kiemelt képen balról jobbra: Szergej Kuznyecov, Feczkó Tamás a vezetőedzőtől különleges gesztusként kapott Szpartak Moszkva-mezzel és Oleg Kononov Forrás: 24.hu)

Olvasói sztorik