Magyar foci sport

Hemingway ki sem ment a búcsúmeccsére, ahol a mágnestáblán a Honvéd győzött, a pályán a Vidi

A taktikai elemzés korlátait is markánsan megmutatta az NB I hétvégi rangadója, amelyet játékelméleti szinten a Honvéd, a pályán azonban a nagyot küzdő Mol Vidi nyert meg. Elemzés.

Attól függetlenül vettük górcső alá az OTP Bank Liga 27. fordulójának hétvégi, Honvéd-Mol Vidi (0-1) rangadóját, hogy már a múlt hét elején megszellőztettük azt, ami hétfőn hivatalosan be is jelentettek, George F. Hemingway minden bizonnyal a magyar labdarúgás, legnagyobb értékű tranzakciójaként 13 év után értékesítette a Budapest Honvédot.

Hivatalos: Hemingway eladta a Honvédot
A vételárat a felek bizalmasan kezelik és nem hozzák nyilvánosságra.

Hemingway szombaton este furcsa módon már nem saját csapata meccsén látták, hanem a Felcsút-Kisvárda (0-4) mérkőzésen, a VIP-páholyban. Meglehet, ott került pont, vagyis aláírás a szerződésre.

Hogy ennek a kispesti bizonytalanságnak köszönhetően, vagy sem, de tény, markánsan ellenkező előjelű formában készült a két csapat a rangadóra;

  • a budapestiek legutóbbi négy bajnoki meccsükből (Mezőkövesd, Paks, Kisvárda, Haladás) mindössze egyet nyertek meg – így a tabellán visszacsúsztak az ötödik helyre,
  • eközben a piros-kék vendégek február 9-e óta minden sorozatban veretlenek tudtak maradni, és kilenc győzelmük mellé mindössze egyetlen döntetlen csúszott be.

Nem túlzás tehát azt állítani:

a Vidi toronymagas és egyértelmű esélyese volt az Új Hidegkuti Nándor Stadionban vívott mérkőzésnek.

A Honvéd szénné elemezte a Vidit

Supka Attila csapata, a Honvéd ezzel együtt látványosan felszívta magát a meccsre, és mindent bevetett, hogy a lehető legnagyobb küzdelemre kényszerítse a hétközi, Fradi elleni kupapárharcban jelentős energiákat elégető fehérváriakat.

A Honvéd megszokott 3-5-2-es felállásában kezdett – ezt még Rossitól örökölte meg Supka, és azóta is kitartóan használja -, ám az ördög ezúttal inkább a részletekben rejlett. Egyébként is látványos jelenség, hogy a Rossi-érához képest a Honvéd játéka sokkal flexibilisebb (az alapfelszereltség része az ellenfélhez történő folyamatos alkalmazkodás), ám ezen a meccsen Supka Attila stábja valóban szinte a végletekig a Vidi gyengéinek kidomborítására és erényeinek lenullázására építette a meccstervét.

Kezdődött azzal, hogy a hazaiak a szokottnál jóval magasabban kezdték a védekezést: a két csatár, Holender és Danilo már a félpálya előtt tíz méterrel odaállt a bekkek elé, és lezárta a passzsávokat annak érdekében, hogy mihamarabb a szélek felé terelje a játékot a Vidi.

Teljesen tudatos játékelem volt az is, hogy a Honvéd játékosai általában Juhász Roland felé próbálták terelni a fehérvári labdakihozatalokat, abban bízva, hogy a rutinos hátvéd hosszú indításai majd többnyire célt tévesztenek. Apropó, hosszú indítások: mivel a Vidi játékának egyik alapja, hogy a szélekről mélyen középre lőtt labdákkal operál, mondván, a magasra feltolt „nyolcas” (ezen a meccsen Pátkai), és a középre húzódó szélső támadók (Kovács, Milanov/Huszti) majd összeszedik a lecsorgókat, és a kapuhoz közelebbi kiindulási pontról szervezhetik a játékot, a Honvéd elképesztően szűken védekezett – alig volt terület a középpálya és a védelem között, nyilván nem véletlenül. Íme:

Az ilyen módon kontrollált, úgynevezett „második labdák” összeszedegetésével a Honvéd bátran kezdhetett kontrázni, annál is inkább, mert a Vidi pozíciós játéka általában is tálcán kínálja ezek lehetőségét. A fehérváriak európai menetelése kapcsán sokszor, sokat írtam arról, hogy a Vidi alapvetően kontracsapat, és mint ilyen, nem igazán kedveli, ha ellenfele odaadja neki a labdát, de a szombati meccsen minden korábbinál látványosabban kijött, mennyire nincs rendben a fehérvári csapatszerkezet egyensúlya támadásban.

Ahhoz ugyanis, hogy a Vidi dominálni tudjon, és megtartsa a labdát az ellenfél térfelén, mindkét szélső védőjét (Stopira, Nego) magasra tolva kell használnia, miközben legalább az egyik középső középpályás is rendszeresen megpróbál belépni a támadásokba. Eközben Hadzic ugyan visszahúzódik a két középhátvéd közé, de a végeredmény így is az, hogy a pálya szélső területein tétre-helyre-befutóra nyílnak meg az üres területek egy esetleges labdavesztés után. És akkor a Holender/Danilo vs. Juhász/Vinícius összevetésben igencsak markánsan jelentkező sebességkülönbségről még nem is esett szó (lásd tankönyvi példának Holender ziccerét a 23. percből).

A lemeccselés egy dolog, a győzelem meg egy másik

A Honvéd ráadásul nem csak labda nélkül, de támadásban is egyértelmű tudatossággal ügyködött a meccsen. Abszolút egyértelmű volt, hogy nagy műgonddal elemezték a Vidi gyenge pontjait védekezésben, hogy azokat kihasználva próbáljanak meg helyzetekig jutni – igaz, ez aztán olyan sokszor azért nekik sem sikerült.

A fehérváriaknál gyakori probléma, hogy védekezésben túlságosan behátrálnak a saját tizenhatosuk elé, és főleg a védelem két szélén nem gyakorolnak elegendő nyomást az ellenfél labdás játékosára. Az ebből indított harmadik emberes befutások, vagy csatár-visszalépések és leforgások komoly problémát tudnak okozni Marko Nikolics csapatának, nem véletlen, hogy a Honvéd is ezeket próbálta eladni elsősorban a meccsen (érdemes visszaolvasni, mit írtunk a Vidi-Paks elleni döntetlenje kapcsán erről).

Íme a fő ok, amiért a Fradi lesz a bajnok és nem a Mol Vidi
A fehérváriak az NBI 24. fordulójában semmivel sem nőttek a Paks fölé, sőt, a játék képe alapján az iksznek is örülhetett Marko Nikolics csapata. Elúszott a bajnokság? Miért? Elemzés.

Hogy ez a vártnál kevesebbszer sikerült, annak elsődleges oka, hogy a Honvéd középső középpályásai sok esetben nem voltak eléggé agresszívak és nem olvasták a játékot kellő gyorsasággal, de a szélső bontások így is markánsan jelen voltak a hazaiak játékában.

Nem túlzás azt állítani, hogy a Honvéd lemeccselte a Vidit: szinte az egész mérkőzésen az történt a pályán, amit Supka Attila szeretett volna látni, és könnyen lehet, hogy a hazaiak a győzelmet is megszerzik, ha a játékvezető teljesen egyértelmű helyzetben büntetőt ítél Juhász szabálytalansága után a 69. percben. Hogy végül nem így lett, az egyrészt megágyazott a meccs totális durvaságba fordulásának, másrészt annak is, hogy a Honvéd mentálisan végül összecsuklott a meccs végére.

Való igaz, hogy a szabálytalanságok megítélése az egész mérkőzésen meglehetősen, „khm”, érdekes szemléletben történt, ám ezzel együtt azt sem szabad elhallgatni, hogy a fővárosiak látványosan elfáradtak a meccs végére. Hallani pletykákat arról, hogy a téli szünetben a Honvéd felkészülése nem volt zökkenőmentes, de ezzel együtt is a meglepetés erejével hatott, hogy a csapat nem bírta szuflával a saját maga által választott és diktált meccstempót.

Külön idegőrlő lehetett átélni a kispadról, hogy a Vidi végül egy olyan góllal csikarta ki a győzelmet, amely abszolút a védjegye: Kovács fordítása után Nego visszatett labdájából jött egy szokásos mély beadás, amit Futács megszerzett, majd a második labdát újból beadásra lekészítve jött Stopira, és tökéletesen találta meg Huszti fejét a tizenhatoson belül. Egyetlen elcsúszás, egyetlen figyelmetlenség elég volt ahhoz, hogy mintaszerű meccselése ellenére bukja a meccset Supka és a Honvéd.


A fehérváriak ezzel hellyel-közzel megmaradtak az üldöző szerepében a Fradi mögött, a Honvéd viszont újabb elvesztett pontjainak köszönhetően már lőtávolságon kívülről szemléli a harmadik helyért csatázó DVSC-Újpest párost a tabellán.

NB I, 27. forduló

Puskás Akadémia FC – Kisvárda Master Good 0–4 (0–2)
Ferencvárosi TC – Paksi FC 3–0 (1–0)
Újpest FC – Mezőkövesd Zsóry FC 2–1 (0–1)
Diósgyőri VTK – Szombathelyi Haladás 0–1 (0–0)
Debreceni VSC – MTK Budapest 3–1 (2–1)
Budapest Honvéd – Mol Vidi FC 0–1 (0–0)

A bajnokság állása:

H. Csapat M Gy D V Gk Pont
1. Ferencvárosi TC 27 19 4 4 59 – 19 +40 61
2. Mol Vidi FC 27 16 5 6 43 – 26 +17 53
4. Újpest FC 27 12 10 5 35 – 19 +16 46
3. Debreceni VSC 27 12 7 8 34 – 30 +4 43
5. Budapest Honvéd 27 11 6 10 32 – 28 +4 39
6. Mezőkövesd Zsóry FC 27 9 8 10 38 – 35 +3 35
7. MTK Budapest 27 10 4 13 39 – 44 -5 34
8. Paksi FC 27 7 10 10 29 – 40 -11 31
9. Puskás Akadémia FC 27 9 3 15 30 – 41 -11 30
10. Kisvárda Master Good 27 7 7 13 28 – 42 -14 28
11. Diósgyőri VTK 27 7 6 14 25 – 48 -23 27
12. Szombathelyi Haladás 27 6 4 17 25 – 45 -20 22

Kiemelt kép: Budapest Honvéd

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!