Magyar foci

Két kezünket összetehetjük, ha gól esik a derbin

Magyarország legjobban várt összecsapása az Újpest-Ferencváros párharc. A 2016/17-es szezon óta ráadásul háromszor is megmérkőzik egymással a két ősi rivális a bajnokságban. Az NBI 20. fordulójának szombati rangadója előtt számok nem hazai sikert jósolnak, Nebojsa Vignjevicsnek ugyanis pocsék a mérlege a Fradi ellen. Túloldalon viszont nem kizárt, hogy megint csak Böde Dániel segíthet. Ami biztos, a statisztikák azt mutatják, a szurkolók örülhetnek, ha legalább egy gólt látnak.

Vignjevicsnek nem megy a Fradi ellen

Nebojsa Vignjevicset 2013. október 23-án nevezték ki az Újpest vezetőedzőjének. A szerb szakember több, mint öt éve irányítja a lilákat, ezalatt 18 alkalommal vezette a csapatát az ősi rivális, Ferencváros ellen, de sok jó emlékkel nem rendelkezik. Vignjevics mérlege a Fradi ellen

  • 3 győzelem,
  • 6 döntetlen,
  • 9 vereség.

Az NB I mezőnyének legrégebben hivatalban lévő vezetőedzőjére nézve egyáltalán nem hízelgő statisztikából mindössze két vereség az, ami nem bajnoki mérkőzésen született; 2014-ben a Ligkupában kapott ki 4-1-re, majd 2016-ban a Magyar Kupa-döntőt bukta el csapatával 1-0-ra. A lilák derbi-apályát legjobban az a statisztika mutatja be, hogy három éve egyáltalán nem nyertek az FTC ellen. Utoljára 2015 decemberében tudták legyőzni a riválist, az azóta előbb Kínába, majd idén télen a Galatasarayba igazoló Mbaye Diagne találatával a Groupama Arénában.

A Vignjevics-éra Ferencváros elleni mérkőzései

2018.09.29 FTC – Újpest FC 1-0
2018.03.31 Újpest FC – FTC 0-0
2017.10.21 FTC – Újpest FC 1-0
2017.07.23 Újpest FC – FTC 2-2
2017.05.27 FTC – Újpest FC 2-0
2017.03.04 Újpest FC – FTC 0-1
2016.09.24 FTC – Újpest FC 3-3
2016.05.07 Újpest FC – FTC 0-1 (MK)
2016.04.23 TC – Újpest FC 2-2
2015.12.12 F TC – Újpest FC 0-1
2015.09.12 Újpest FC – FTC 1-2
2015.04.12 FTC – Újpest FC 2-0
2014.12.10 Újpest FC – FTC 0-0 (Ligakupa)
2014.12.02 FTC – Újpest FC 4-1 (Ligakupa)
2014.09.21 Újpest FC – FTC 2-1
2014.04.04 Újpest FC – FTC 1-2
2013.12.04 Újpest FC – FTC 1-0 (MK)
2013.11.27 FTC – Újpest FC 0-0 (MK)

Azóta a fent említett MK-döntővel együtt kilenc derbit játszottak a felek, vagyis jó ideje nem sikerült Vignjevicsnek hoznia azt a mérkőzést, amely a legfontosabb a Újpest-szurkolók szemében.

Holott a szerb vezetőedző az egyik legfelkészültebb szakember, aki kiválóan rakja össze, szervezi meg csapata összjátékát. De inkább biztonságra törekvő karakter, aki főképp a védekezésre koncentrál. 19 bajnokin mindössze 14 gólt kaptak a lilák, amivel e tekintetben az NB I listavezetői.

Ugyanakkor a derbik megmutatják az edző legnagyobb hiányosságát is:

a lila-fehérek a legutóbbi hat derbiből ötön nem szereztek gólt.

Míg hátul, és a mezőnyjátékban kifejezetten erős az Újpest, rendre azt tapasztalni, az edzőnek nincs rendre működő terve arra, a támadó harmadban hogyan alakítson ki létszámfölényes (gól)helyzetet, ezért nyögvenyelős, ad hoc jellegű az ellenfél védelmének feltörésére, végső soron esetleges a lila gólszerzés. Nem csak a derbiken. Az Újpest alig-alig zörgeti meg az ellenfelek hálóját. Az idei szezonban 19 bajnokin 21-szer lőttek, fejeltek gólt. Ez 1,1-es meccsenkénti átlag, amelynél csak a kieső zónában találni rosszabbat.

A derbin, ezen a gyengécske gólszegénységen az idén eddig hat találatot jegyző házi gólkirály Novothny Soma javíthat. Nagyobb azonban a valószínűsége, hogy taktikai szerepe miatt nem a középcsatár lesz a lilák nyerő embere. Vignjevic rendszerében a csatár sűrűn visszalép labdákért, inkább az a feladata, hogy megtartsa a labdát, lekészítse a mélységből érkező társak egyikének és második hullámban érkezzen a kapu elé, de a várhatóan idegenben is dominálni szándékozó Fradi ellen a szokásosnál is messzebb lesz Dibusz Dénes kapujától.

Alakul a Rebrov-csapat

Miközben az Újpest a hogyan lőjünk gólt kérdéssel van elfoglalva, a Ferencvárosnak egészen más gondjai adódnak. A Fradi 37 gólt szórt ellenfeleinek, ez majdnem kétszerese a lilák teljesítményének (1,94-es meccs/gól átlag). Ezalatt ráadásul csak eggyel kaptak több gólt, mint a Vignjevics-csapat – tizenötöt –, vagyis Rebrov a védekezést is kellőképpen megszervezi.

Az Újpest abba kapaszkodhat, hogy a Fradinál az elmúlt két hónapban nagy volt a jövés-menés. 

Az ukrán szakember érkezésével teljesen új szemléletű edző került a csapat élére, aki télen először formálhatta képére kedve szerint a keretet. Szép kis summát, másfél millió eurót áldozott a klubvezetés a Fradi új játékosaira, akiket – felismerve eddigi hibás, nyári bevásárlásra épülő játékospolitikájukat – célszerűen még a várható nemzetközi kupameccsek előtt a csapatba kell építeni.

A ferencvárosi költekezés, vagy a fehérvári taktikázás ér majd bajnoki címet?
Az NBI szokottnál rövidebb téli szünetében rengeteg változáson estek át a magyar csapatok. Összeszedtük a legérdekesebbeket.

A Ferencváros átalakulása megkezdődött, de mint az a Honvéd elleni kínkeserves sikerből (1-0) is kiderült, az átállás még nem zökkenőmentes. Talán a legfontosabb változás, hogy Ihor Haratyin érkezésével az eddiginél is stabilabb a középpálya, ráadásul ezzel feljebb léphet Fernando Gorriarán, aki a támadások szervezésében erős.

Még nem teljesen egyértelmű azonban a sok érkező helye a rendszerben, mivel

  • Tokmac Chol Nguen, Ammar Ramadan, Marten Wilmots és Szerető Krisztofer a kispadon sem ült az első tavaszi fordulóban (utóbbi háromnak várhatóan maximum kupameccsen jut szerep),
  • a megváltóként várt brazil támadó Isael Barbosa a héten edzett először a Fradival,
  • a támadók változtak a legkevesebbet az őszhöz képest, viszont Nyikolaj Szignyevics már beállt a Honvéd ellen a téli érkezők közül, amikor már nagyon kellett a gól a zöld-fehéreknek (a BATE Boriszovtól érkező és jelentős nemzetközi tapasztalattal bíró támadó kifejezetten jól lépett be a játékba).

A Böde-faktor

Nincsenek már 6-0-s és 11-1-es meccsek a derbiken. Mióta Vignjevics irányítja az Újpestet mindössze kétszer fordult elő, hogy egy gólnál nagyobb különbségű sikert arasson bármelyik csapat, az is még a szerb edzői munkássága első felében, amikor még azt hitte, őszintébben, magasan feltolt védekezéssel, nyugat-európai módon, sok egy az egyes védekezéssel küldheti pályára csapatát Magyarországon.

Aztán rájött, ez ott, ahol a csapatok zöménél az építkezés helyett inkább a kudarckerülés és a rombolás, az ellenfél hibáinak kihasználása a cél, ez nem feltétlenül kifizetődő. 2017 júliusa óta így maximum egy gól esett a párharc mérkőzésein – most sem számítunk többre.

A váratlan ezért inkább az OTP Bank Ligában friss hús Rebrovban és az FTC-ben lehet benne. Egyfelől a már felsorolt támadók miatt, akik még nem mutatták meg mit tudnak, másfelől a Fradi kispadja sokkal „hosszabb”. Ha pedig nyerőembereket emlegetünk, megkerülhetetlen Böde Dániel személye. A Nemzeti Sport kimutatása szerint a 32 éves csatár

15 mérkőzést döntött el az NB I-ben úgy, hogy döntetlen állásnál már csak ő talált be az Ferencvárosban. Ebből kétszer az Újpest ellen, sőt még a paksi korszakában is megcsinálta már egyszer, mondhatni, igazi lila-gyilkos.

Ahogyan pedig a Honvéd elleni mérkőzés is mutatja, ha minden kártyáját kijátszotta már Rebrov, még mindig ott lapul a pakliban a Böde-faktor, akit egy már a kapujához szögezett, védelem ellen a 16-oson belül még mindig konkrét életveszély.

A Fradi csak szenvedett, amikor jött Böde
Csak a cserecsatár tudott túljárni Gróf eszén.

Szombat este 19.30-tól a Megyeri úton valami hasonlóra számítunk, amit az előző forduló rangadóján, a Fradi-Honvédon tapasztaltunk: az Újpesttől szervezett védekezést, de inkább küzdelmes, sok szabálytalansággal tarkított meccset kevés helyzettel. Egyetlen gól a statisztikák alapján is győzelmet érhet, így nem csodálkoznánk, ha a Fradi minőségi csere előnyének köszönhetően a végén beállna Böde és ahogy szokta, hátán két emberrel becipeli a labdát a lila kapuba és ezzel lehervasztja a mosolyt az Újpest szurkolók arcáról.

OTP Bank Liga, 20. forduló (február 9., szombat):

Újpest FC-Ferencváros 19.30
Budapest Honvéd-Puskás Akadémia FC 17.00
Paksi FC-Szombathelyi Haladás 17.00
Mezőkövesd Zsóry FC-MTK Budapest 17.00
MOL Vidi FC-Diósgyőri VTK 17.00
Kisvárda Master Good-Debreceni VSC 17.00

Nyitókép: Szirtesi László/Getty Images

Olvasói sztorik