Magyar foci

Öt dolog, amiért Dzsudzsák Balázs tökéletes lenne a Vidinek

Erősíteni kell az Európa Ligára – jól sülhet el a magyar válogatott csapatkapitányának érkezése.

Nincs nap Dzsudzsák Balázst és a Mol Vidi FC-t összeboronáló hír nélkül. Annyit írnak a frigyről az újságok, annyit emlegeti a szélsőt a Vidi szerb mestere, Marko Nikolics, hogy közel sem lenne a meglepetés, hogy ha Székesfehérváron kötne ki a 31 éves, 96-szoros válogatott játékos, aki egyébként elképesztő pénzért futballozott az elmúlt évtizedben.

Szóval hiába egy másik, a maga nemében visszautasíthatatlan ajánlat, jelenleg nagyon is elképzelhető, hogy Dzsudzsák az Európa Liga csoportkörére készülő Vidi FC-ben köt ki.

Bár van, aki szerint ez csak pénzkidobás a fehérváriak részéről, mi öt jelet is összeszedtünk arra vonatkozóan, miért lenne főnyeremény Dzsudzsákot szerződtetni.

1. Mert magyar, ráadásul az egyik legjobb magyar

A Mol Vidi FC keretében tíz légióst találunk, ennek ellenére nem lehet bántani a csapatot azzal, hogy csak a külföldiekre építene. Az AEK Athén elleni BL-selejtező visszavágóján például öt magyar volt a kezdőben, hatodikként Pátkai szállt be a padról, és Huszi Szabolcs is csak eltiltása miatt maradt le a meccsről. Dzsudzsák Balázs még mindig az egyik legjobb magyar futballista, igaz, az alacsonyabban rangsorolt ligákban ezt nem nagyon tudta megmutatni. Huszti hazahozatala bejött a fehérváriaknak, hasonló lehetne a helyzet Nyírlugos büszkeségével is.

2. Mert tapasztalt a nemzetközi porondon

Az ázsiai Bajnokok Ligáját most hagyjuk ki, de azt leszámítva a PSV és a Dinamo Moszkva színeiben is sok nemzetközi kupás meccset játszott a válogatott csapatkapitánya. A tapasztalata egészen biztos, hogy pontokat érne az Európa Ligában induló Vidinek, amelynek keretében sok olyan játékos van, aki még soha nem futballozott ilyen magas szinten.

3. Mert a hozzáállására soha nem volt panasz

Dzsudzsákot azóta kezdte ki a közvélemény, hogy a holland PSV után inkább a pénzkeresés felé indult el az erősebb nyugati bajnokságok helyett. Képességei alapján játszhatott volna sokkal jobb csapatokban is, mint mondjuk a Bursaspor vagy az al-Vahda, de például a német Hertha hiába akarta megszerezni, nem tudta megfizetni.

A lényeg: hiába játszott gyengébb ligákban, a hozzáállására, edzésmunkájára sehol nem panaszkodtak, a legtöbb csapatában húzóember tudott lenni. Ha hazai közönség előtt játszana, egész biztos, hogy eszébe sem jutna alibizni…

A válogatottért megérné hazatérni. Fotó: AFP

4. Mert duplán motivált

A középpályás 31 évesen 96-szoros válogatott, mindössze 12 fellépéssel van elmaradva a csúcstartó Király Gábor mögött. A legutóbb viszont kimaradt a keretből, az új szövetségi kapitány, Marco Rossi a klubcsapatában kapott játékpercekhez kötötte visszatérését. Kizárt, hogy Dzsudzsákot ne motiválná a válogatottsági rekord, ráadásul a kora alapján még bőven van ideje előzni. Ha pedig itthon játszik, ráadásul jól, és szem előtt van, újra kap majd meghívót.

5. Mert már így is annyi pénze van, mint a pelyva

Az ATV gyűjtése szerint Dzsudzsák az utóbbi években annyi pénzt keresett, hogy többszörös milliárdosnak számít. Nem biztos, hogy nála is ez a helyzet, de létezik olyan forgatókönyv, hogy azt mondja: beéri kicsit kevesebbel, inkább hazajön, és helyreállítja a róla a szurkolóknál az utóbbi években kialakult negatív képet. Ha így dönt, a fenti többi ok miatt jól járhat vele a Vidi, ráadásul egy jó hazai szezon után még mindig elmehet majd erősebb és pénzesebb ligák felé is.

A Dzsudzsák-sztori minden fejleményét itt olvashatja el!

Címlapkép: AFP

Olvasói sztorik