Hírek

Tényleg bunda volt a Fradi–Siófok meccs

Csütörtökön újabb két bundaügyben, összesen 15 mérkőzést érintően emelt vádat az ügyészség.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön újabb két bundaügyben, összesen 15 különböző mérkőzést érintően emelt vádat – derült ki a KNYF péntek reggeli sajtóközleményéből.

1.) A Központi Nyomozó Főügyészség 24 terhelttel szemben vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt a Pesti Központi Kerületi Bíróságon abban a büntetőügyben, amely 2013 tavaszán a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságon indult az Egri FC, illetve egyes U19-es csapatok által játszott bajnoki mérkőzéseket érintően. A terheltek között van a mérkőzések jogellenes befolyásolását a házi őrizetük ideje alatt is tovább folytató K. Zoltán és L. Mátyás is.

A vádirat szerint a manipulációval érintett futballmérkőzések száma 13, amelyek között szerepel a 2013. április 13-án lejátszott Ferencváros–Siófok (4-2) NB I-es mérkőzés, az Egri FC által lejátszott hét bajnoki mérkőzés a 2012–2013-as évad tavaszi idényéből, négy U19-es bajnoki meccs, és egy 2009-ben játszott Ligakupa-találkozó.

A mérkőzések manipulációja a „megszokott séma” szerint zajlott: a manipulációra szakosodott elkövetői kör játékosokat keresett meg, és jogtalan előnyt kínált nekik azért, hogy az általuk kiválasztott meccs az online fogadások megnyeréséhez szükséges, elvárt eredményt hozza. Amennyiben a mérkőzésen a kívánt eredmény született, a befolyásolásában részt vett kör megkapta érte a megállapodás szerinti, több ezer eurós nagyságrendű vesztegetési pénzt, ellenkező esetben azonban pénzkifizetésre nem került sor.

2.) A nyomozás során adat merült fel arra, hogy két U19-es bajnoki mérkőzés kapcsán a manipulációs ajánlattal megkeresett és azt elfogadó játékvezető hivatásos katona. Az alapügytől elkülönített, katonai eljárásra tartozó büntetőügyben a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsához benyújtott másik vádiratban a volt katonával szemben két rendbeli kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt, hét társával szemben vesztegetés bűntette miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Osztálya. A vádiratban szereplő nyolc terhelt közül hatan az előbbi vádiratban is szerepelnek.