Hírek

Kocsis Sándor, a magyar focihős

Bár idén a születésének és a halálának sincs évfordulója, a legendás csatárról megemlékezett az UEFA honlapja.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A futball hőseiről szóló sorozatában a legendásan jól fejelő Kocsis Sándort méltatja az UEFA honlapja.

Nem volt olyan, aki nála jobban fejelt volna – ezt a Sebes Gusztáv-nyilatkozatot is felidézi a cikk. A jelentős futballnagyságokról (avagy kultuszhősökről) szóló sorozatban ezúttal Kocsis Sándorról, az Aranycsapat és az FC Barcelona egykori futballistájáról ír az európai szövetség oldala.

A cikkben felidézik, hogy a 177 centis Kocsis a pályafutása során – amelyet az FTC-nél kezdett, majd a Bp. Honvéd, a zürichi Young Fellows, és az FC Barcelona következett – több mint négyszáz gólt fejelt, az 1954-es világbajnokságon pedig 11 találatot szerzett. Nagyot ugrott, és nagyon pontosan irányította a labdát, nem véletlenül emlegették így: az aranyfejű ember.

Azt a történetet is felelevenítik, hogy a végtelenül szerény Kocsisnak, amikor még a Honvédban futballozott, egy szurkoló felajánlott egy autót (az ötvenes években járunk!), de ő udvariasan visszautasította. Az ő nemes jelleme egyesítő ereje volt a Barcelona csapatának, ezt Helenio Herrera edző lelkesen ki is használta – írják a cikkben, felidézve, hogy az edző a csapatszellem javítása céljából közösen ültette le ebédhez a katalán és a visszafogottabb magyar játékosokat (Kocsis mellett Czibort, valamint korábban Kubala Lászlót).

Kocsis 1961-ben BEK-döntőt játszhatott, de a Benfica elleni meccset elveszítették, ugyanabban a berni stadionban, ahol 1954-ben az Aranycsapat a vébé döntőjében kikapott a német válogatottól – írja a hvg.hu.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik